Στήριξη στους κτηνοτρόφους από το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ

Στήριξη στους κτηνοτρόφους από το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ

1231232132323

Ψήφισμα με το οποίο στηρίζει τα αιτήματα των κτηνοτρόφων που το πρωί της ίδιας μέρας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή εξέδωσε την Τετάρτη 20 Αυγούστου το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.

 

Το θέμα εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Αριστερής Οικολογίας Αλληλεγγύης κ. Τάκης Χαρίτου ζητώντας να υπάρξει ομόφωνη τοποθέτηση του συμβουλίου ώστε να αρθούν όλα τα προβλήματα που οδήγησαν τους κτηνοτρόφους να στερηθούν ένα μεγάλο μέρος από τις εξισωτικές αποζημιώσεις.

Όπως σημείωσε, τα ζητήματα αυτά δεν είναι σημερινά, αλλά εκκρεμούν από το 2012, όταν με βάση την κοινοτική οδηγία η κυβέρνηση όφειλε να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όμως δεν το έπραξε.

Παρά τις υποσχέσεις, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φέρει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να υπάρξει με ένα διαφανή, αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο, να υπάρξει κατανομή των βοσκοτόπων ώστε να μην χαθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις.

Είχε δε δεσμευτεί να φέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα όρια των βοσκοτόπων, όμως δεν έκανε ούτε αυτό, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε αυτή την οδυνηρή κατάσταση και να πλήττονται με όσα συμβαίνουν σήμερα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η νέα περιφερειακή αρχή θα πρέπει να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση ώστε να υπάρξει δικαίωση των αιτημάτων των κτηνοτρόφων.

Αλλαγές στα βοσκοτόπια

Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Αναγέννησης και νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης από την πλευρά του τόνισε πως πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα, ιδιαίτερα όσο αφορά την αλλαγή του χάρτη της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων.

Έτσι χώροι οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν βοσκότοποι, τώρα, κυρίως χορτολιβαδικές εκτάσεις μέσα σε δάση θεωρήθηκαν ότι δεν είναι βοσκότοποι.

«Αυτοί οι χώροι όμως παραδοσιακά είναι οι χώροι όπου έβοσκαν τα ζώα της κτηνοτροφίας μας» σημείωσε, με την Ευρώπη, η οποία έχει άλλα δεδομένα, να έρχεται να τα αποχαρακτηρίζει.

Όπως τόνισε, οι ποινές-διορθώσεις στην Περιφέρεια ΑΜΘ είναι της τάξης του 1.100.000 ευρώ, αφορούν 1750 περίπου κτηνοτρόφους, για αυτό και η Κυβέρνηση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να διαπραγματευθούν σκληρά, γιατί όπως σημείωσε «όλα είναι διαπραγματεύσιμα σε αυτή τη ζωή», άρα θα πρέπει να διαπραγματευτούν για να προσαρμοστούν οι εντολές της ΕΕ στην ελληνική πραγματικότητα.

Για αυτό τόνισε ότι είναι απόλυτα ταυτισμένοι με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν πληγεί από ευλογιά και καταρροϊκό και τώρα θα πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις.

Πάνω από το 35% των βοσκοτόπων θα αποχαρακτηριστεί

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης, εξέφρασε την αγωνιστική του συμπαράσταση στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας που πλήττονται από την πολιτική της ΕΕ και της Κυβέρνησης με τις μεγάλες περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις.

Για αυτό και τόνισε πως θα πρέπει να σταματήσει κάθε διαδικασία αποχαρακτηρισμού των βοσκοτόπων που γίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση τις οδηγίες της ΕΕ που σημαίνει ότι πάνω από το 35% των βοσκοτόπων της χώρας θα αποχαρακτηριστεί οριστικά και θα υπάρξει σοβαρότατος κίνδυνος να μην πάρουν οι κτηνοτρόφοι την ενιαία ενίσχυση.

 

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση