Να προχωρήσει χωρίς αποκλεισμούς και περιχαρακώσεις σε μία ΑΜΘ ισόρροπης ανάπτυξης δεσμεύτηκε ο νέος Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης

Να προχωρήσει χωρίς αποκλεισμούς και περιχαρακώσεις σε μία ΑΜΘ ισόρροπης ανάπτυξης δεσμεύτηκε ο νέος Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης

987979797

Την πεποίθηση ότι θα αλλάξουν την περιφέρεια εξέφρασε ο νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης την Πέμπτη 28 Αυγούστου κατά την ορκωμοσία του ιδίου, των Αντιπεριφερειαρχών και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή.

Τον αγιασμό και την ορκωμοσία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ζητώντας από αυτόν αλλά και όλους τους συμβούλους να άρχουν, «μετ’ επιστήμης, αγάπης και δικαιοσύνης»

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης πραγματοποίησε την ορκωμοσία των Αντιπεριφερειαρχών και ακολούθως των Περιφερειακών Συμβούλων τους οποίους κάλεσε να ορκιστούν στο Ιερό Ευαγγέλιο και το Κοράνι, ενώ Πολιτικό Όρκο έδωσαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων της Λαϊκής Συσπείρωσης, του ΡΙΖΑ ΑΜΘ και «Γνώσης και Συνεργασία».

Παρουσίες από Ελλάδα και Βουλγαρία

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος Β’, καθώς και οι Υφυπουργοί: Εσωτερικών και Βουλευτής Έβρου κ.Γεώργιος Ντόλιος,  Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτής Έβρου κ.Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Χρήστος Βασιλάκος.

Το παρών έδωσαν οι βουλευτές: Ροδόπης κ.Ευρυπίδης Στυλιανίδης, κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, κ. Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ξάνθης κ. Αλέξανδρος Κοντός, Έβρου κ.Μαρίνος Ουζουνίδης, Καβάλας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Δράμας κ. Δημήτριος Κυριαζίδης καθώς και η βουλευτής Θεσσαλονίκης κα. Σταυρούλα Ξουλίδου, καθώς και στελέχη της στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας.

Εκ μέρους των πρυτανικών αρχών την τελετή τίμησαν,ο νυν Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ.Κωνσταντίνος Ρέμελης, ο νεοεκλεγείς πρύτανης  κ.Αθανάσιος Καραμπίνης και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας κ.Αθανάσιος Μητρόπουλος

Τέλος την τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσώπησαν οι Δήμαρχοι: Κομοτηνής κ. Γεώργιος Πετρίδης, Δράμας  κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Καβάλας κα. Δήμητρα Τσανάκα, Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, Ορεστιάδος κ. Βασίλειος Μαυρίδης, Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, Μαρωνείας - Σαπών κ. Ιωάννης Σταυρίδης, Αβδήρων κ. Γεώργιος Τσιτιρίδης, Μύκης κ. Καπζά Τζεμήλ, Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, Νέστου κ. Ευάγγελος Τσομπανόπουλος, Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης, Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ, Δοξάτου κ. Δημήτριος Δαλακάκης, Κάτω Νευροκοπίου κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος, Παρανεστίου κα. Αλεξάνδρα – Μαρίνα Σωτηριάδου.

Ιδιαίτερη τιμή για την εκδήλωση ήταν η  παρουσία του βουλευτή Βουλγαρίας Νεντιάλκο Ζίβκοβ Σλάβοβ,  των εκπροσώπων της Νομαρχίας Σμόλιαν Βουλγαρίας, ο Νομάρχης κ.Dimiter Krastanov και ο Δήμαρχος Nikolai Melemov και του Δήμου Ζλάτογκραντ ο Δήμαρχος Μίροσλαβ Γιάντσεβ.

Διακριτή αναπτυξιακή πολιτική

Ο κ. Παυλίδης, κατά την ομιλία του ευχαρίστησε τόσο τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, αλλά και όλους τους πολίτες της Περιφέρειας που του ανέθεσαν τη διοίκηση της Περιφέρειας τα επόμενα 5 χρόνια.

Μιλώντας για μια Περιφέρεια που θα χαρακτηρίζεται από διακριτή οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, αποτελεσματικές υπηρεσίες, κοινωνική ευαισθησία και διαφάνεια παντού, δεσμεύτηκε να προχωρήσει χωρίς αποκλεισμούς και περιχαρακώσεις για μία ΑΜΘ ισόρροπης ανάπτυξης, στην οποία οι πολίτες έχουν πλήρη δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Σε μια περίοδο που η Περιφέρεια βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα απότοκη της κρίσης και της χρεοκοπίας, σημείωσε πως η πραγματική χρεοκοπία και οι στερήσεις έχουν τις ρίζες τους σε μακρόχρονες νοοτροπίες και πρακτικές  που τραυμάτισαν και αποσάθρωσαν τους αναπτυξιακούς μας νευρώνες, τους θεσμούς, τις διαδικασίες, τις αυτονόητες αρχές και αξίες που οριοθετούν την έντιμη συμπεριφορά και διασφαλίζουν τα αποτελέσματα.

Για αυτό και δήλωσε αποφασισμένος να αλλάξουν, διαμορφώνοντας την Περιφέρεια του αύριο, μέσα από την κοινωνία, με νέους όρους και κανόνες με ισχυρό όραμα, ρεαλισμό αλλά και πεισματική βούληση.

Έτσι η Περιφέρεια γίνεται πλέον θεσμός ανάληψης συνεχών πρωτοβουλιών, ενεργητικής και επιθετικής στάσης προς την ανάπτυξη υιοθετώντας τις καλές πρακτικές και φεύγοντας από την απλή διαχείριση.

Μέσω του νέου ΕΣΠΑ θα αξιοποιηθούν τα αναπτυξιακά εργαλεία και οι διαρθρωτικοί πόροι ώστε να γίνει η μετάβαση σε μια αναδιαρθρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη και οικονομία, εγκαταλείποντας τη  χρόνια διαρθρωτική αδράνεια, που μετά την κρίση έγινε άκρως αιχμηρή και ζημιογόνα, με μια Περιφέρεια περισσότερο ανταγωνιστική, εξωστρεφή και παραγωγική, βασισμένη στη γνώση, την καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση, χωρίς όμως να απολεσθεί η έμφαση στην αλληλεγγύη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας , τη καταπολέμηση της φτώχειας και της ανέχειας.

Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα

Ο νέος Περιφερειάρχης μίλησε για βαθιές διορθώσεις στα πλαίσια της ισχυρής λαϊκής εντολής που έχουν λάβει, με ενιαίο και αποτελεσματικό μηχανισμό λειτουργίας, για την ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών, δίνοντας μάχη με την αρνητικότητα, την αναβλητικότητα, τις πελατειακές σχέσεις, τα συμφέροντα, τις δαιδαλώδεις διαδρομές που αποτελούν φυτώρια πλουτισμού και διαφθοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει ανοικτή συνεργασία με τις Αρχές, με όλους τους δήμους, με όλους τους φορείς, με τα ΑΕΙ, με τον επιχειρηματικό κόσμο και τους πολίτες με επιχειρηματικές αναπτυξιακές και κοινωνικές συνέργειες.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε σε συμπόρευση όλες τις παρατάξεις για το καλό του τόπου, ώστε να αναδομηθεί ο θεσμός.

«Από σήμερα είμαστε όλοι και Εβρίτες και Καβαλιώτες και Ροδοπίτες και Ξανθιώτες και Δραμινοί και Θασίτες και Σαμοθρακίτες. Είμαστε όλοι  Θρακιώτες και Μακεδόνες» τόνισε, επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια είναι αδιάσπαστη, στην οποία θα περιφρουρηθεί η ενιαία λειτουργία, η εσωτερική της αλληλεγγύη και η συνοχή μακριά από τοπικισμούς και ζημιογόνες αντιπαλότητες.

Η Περιφέρειά μας, τόνισε, προικίστηκε από τη Φύση, με το ισχυρότατο γεωγραφικό πλεονέκτημα της στρατηγικής θέσης της, με μεγάλες δυνατότητες και εξαιρετικό φυσικό πλούτο, και μπορούν όλοι μαζί, Περιφέρεια και πολίτες, να χτίσουν τη νέα ΑΜΘ, ένα πρότυπο διακριτής περιφερειακής οικονομίας και ανάπτυξης.

Ένα νέο ξεκίνημα

«Σήμερα γίνεται ένα νέο ξεκίνημα για την περιφέρεια μας» σημείωσε από την πλευρά του ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, τονίζποντας πως η περιφέρειά μας έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, όμως όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν μπόρεσε να γίνει αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να έχει γίνει.

«Έχουμε τη διάθεση, έχουμε μπροστά μας δυνατότητες, όπως τη νέα προγραμματική περίοδο. Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να πετύχουμε την πραγματική ανάπτυξη» τόνισε

Η αντιπολίτευση περιμένει

Να είναι δυνατή η νέα διοίκηση της Περιφέρειας απέναντι στις αντιξοότητες ευχήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Κοινωνική Συμμαχία» κ. Φώτης Καραλίδης, σημειώνοντας πως ως αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι αρωγοί όπου ζητηθεί στηρίζοντας τη συνέπεια και τη συνέχεια στη διοίκηση, στηλιτεύοντας όμως οποιεσδήποτε λογικές ή πρακτικές οι οποίες είναι αντίθετες με τα πιστεύω τους.

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Μορφίδης, επικεφαλής Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΑΜΘ, σημείωσε ότι ελπίζουν να μεταφέρουν στο συμβούλιο τη φωνή των πολιτών, τις αγωνίες τους, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους για μια καλύτερη Περιφέρεια, η οποία θα σεβεται τις διεκδικήσεις τους και θα τις βάλουν σε πρώτο πλάνο, αλλάζοντας την τακτική και την πολιτική σε Περιφέρεια και χώρα.

Ως επικεφαλής του συνδυασμού Μακεδονία- Θράκη- Ελλάδα μας, ο κ. Τέρενς Κουίκ ευχαρίστησε τους 30.000 πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που υπερψήφισαν τον συνδυασμό τους.

«Ορκίστηκα στο Ευαγγέλιο ότι θα κρατήσω τον όρκο μου στο Σύνταγμα, στην πατρίδα και σ’ αυτό το ιερό κομμάτι που λέγεται Ανατολική Μακεδονία- Θράκη. Υπόσχομαι ότι θα είμαι κοντά σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Θα είμαι όμως και απέναντι στο Προξενείο»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης θεωρεί πως η νέα πενταετία της νέας περιφερειακής διοίκησης θα κινηθεί στην ίδια ρότα που κινήθηκε και η προηγούμενη, εφαρμόζοντας την πολιτική της συγκυβέρνησης με μέτρα που οδηγούν τον λαό της ΑΜΘ στην εξαθλίωση, τη φτώχεια και την ανεργία, καλώντας το εργατικό λαϊκό κίνημα να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να διεκδικήσει όσα του ανήκει για μια άλλη πολιτική σε χώρα και περιφέρεια που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Τέλος η κα Κατερίνα Γεροστεργίου, επικεφαλής της Οικολογίας- Αλληλεγγύης αναφέρθηκε στα μεγάλα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το περιφερειακό συμβούλιο, όπως το θέμα των απορριμμάτων και το θέμα του χρυσού.

«Εμείς ως Οικολογία- Αλληλεγγύη θα συνεχίσουμε την γόνιμη αντιπολίτευση όπως και το προηγούμενο χρονικό διάστημα με στόχο πάντα τη βιώσιμη ευημερία αυτού του τόπου και των πολιτών»

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης