Δεν υπογράφει παραχώρηση διαθέσιμων ο Γ. Παυλίδης

Δεν υπογράφει παραχώρηση διαθέσιμων ο Γ. Παυλίδης

343243243454354646Πολλαπλά προβλήματα θα δημιουργήσει στην Περιφέρεια ΑΜΘ η εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την μεταφορά των διαθεσίμων της στην Τράπεζα της Ελλάδος, σημείωσε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 22 Απριλίου, μια μέρα μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών όπου  αποφασίστηκε να μην υπογραφούν από τους Περιφερειάρχες οι παραχωρήσεις και να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το ποσό που είναι προς μεταβίβαση στην περιφέρεια ΑΜΘ σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη ανέρχεται στα περίπου 40 εκ. ευρώ, με τα διαθέσιμα που μεταφέρονται να είναι δεσμευμένα για μια σειρά από προγράμματα και έργα, όπως η αποκατάσταση των ζημιών στο Έβρο, την αποκατάσταση των έργων στα Τενάγη, στις συντηρήσεις σε όλη την Περιφέρεια ενόψει του καλοκαιριού, στην καταπολέμηση των κουνουπιών και άλλα.

Για αυτό και αυτός μαζί με όλους τους άλλους Περιφερειάρχες δεν θα υπογράψουν την μεταφορά των χρημάτων, και θα συνεχίσουν να παλεύουν ως κατέχοντες λαϊκές εντολές, ισχυρές τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στα πλαίσια του Συντάγματος, έχοντας μπει στην τοπική αυτοδιοίκηση πιστεύοντας στην διακομματική υποστήριξή της και όχι σε αυτού του είδους τις ενέργειες που μας πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω.

Κανένας διάλογος

Ο ίδιος ο κ. Παυλίδης, όπως και οι περισσότεροι Περιφερειάρχες, σημείωσε πως αν είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση να συνδράμουν από τα διαθέσιμά τους στην κατεύθυνση της διάσωσης της Ελληνικής οικονομίας, θα το έκαναν, λαμβάνοντας υπόψη τις ανελαστικές τους ανάγκες και της επιβίωσης της κοινωνίας, μιας κοινωνίας η οποία προέρχεται από σφοδρές φυσικές καταστροφές και ανάγκη να στηριχθεί η ίδια στα πόδια της.

Όμως ενώ η Περιφέρειά μας περίμενε οικονομικές ενισχύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στο γεγονός να τους ξύνουν κυριολεκτικά τους πάτους των ταμείων, μιας και η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δε μιλά για απόληψη από τα ταμεία των χρημάτων που είναι αποθεματικά, αλλά για απόληψη του συνόλου των διαθεσίμων του θεσμού της Περιφέρειας και των φορέων που ανήκουν στο Δημόσιο τομέα.

«Οι αντιρρήσεις οι οποίες έχουμε θεσμικά, είναι ότι βάλλεται για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό ο θεσμός της αυτοδιοίκησης εν τω συνόλω και αναφέρομαι γενικότερα στο θεσμό και του πρώτου βαθμού, των Δήμων, αλλά και του δευτέρου, δηλαδή της αιρετής περιφέρειας, με τρόπο αντισυνταγματικό, με τρόπο που αποτελεί συνταγματική εκτροπή» σημείωσε.

Τόνισε δε πως δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος, αφού τη στιγμή που προσβάλλεται η δυνατότητα να επιβιώσει η Περιφέρεια, η Κοινωνία μας και να κλείσουν οι πληγές που είναι ανοιχτές, η απόφαση ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, και κατά παρέκκλιση όλων των θεσμικών οργάνων της περιφέρειας και του Δήμου που υποκαθίστανται.

Με την Πράξη, σημείωσε, πρέπει να υπολογίσουν τις ανάγκες ενός δεκαπενθημέρου, το οποίο μάλλον έχει αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαρτίου για να καλυφθούν, όπως ειπώθηκε, οι εκχωρήσεις που ήδη έγιναν από κάποιες Περιφέρειες εκείνο το χρονικό διάστημα γιατί εγκυμονούνταν κίνδυνοι ποινικών αδικημάτων για αυτές, και στη συνέχεια το σύνολο των διαθεσίμων, συμπεριλαμβανομένων των ανταποδοτικών πόρων, που στην ΑΜΘ ανέρχονται στα 15 εκ. ευρώ, αλλά και των χρημάτων που θα πάνε σε έργα και όλες τις δραστηριότητες της Περιφέρειας.

Επισήμανε δε πως είμαστε στο τελευταίο έτος της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, με τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να απεντάσσονται αυτόματα.

«Αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει αν υπάρξουν αργοπορίες στις πληρωμές, αναστολή και επιβράδυνση των εργασιών και ποιες θα είναι οι συνέπειες στην Εθνική Οικονομία» σημείωσε.

Θα υπάρχουν χρήματα;

Κατά τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας δήλωσε πως θα μπορούν να πάρουν μόνο το 10% αυτών των χρημάτων άμεσα πίσω, και από εκεί και πέρα θα πρέπει να στέλνουν δικαιολογητικά και αν γίνει δεκτό το αίτημα θα τα λαμβάνουν μέσα σε μερικές ημέρες.

«Θα υπάρχουν όμως χρήματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Παυλίδης, επισημαίνοντας πως με διάταξη του Μαρτίου του 2015 ορίστηκε πως χρήματα των φορέων του Δημοσίου που κατατίθενται στην τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούν μονομερώς από το Ελληνικό Δημόσιο να μετατραπούν σε repos, και αυτά με ένα αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό θα μπορούν να διατεθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

«τη στιγμή που βρισκόμαστε σε αυτή την οικονομική στενότητα, πώς μπορεί κάποιος να πιστέψει πως οι αθροιστικές ανάγκες των Δήμων, των περιφερειών, όλων των φορέων του Δημοσίου μπορούν να ικανοποιηθούν;»

Αντιφάσεις από Μάρδα

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε ο κ. Μάρδας κατά την συνεδρίαση της ΕΝΠΕ δεν ήταν καθόλου καθησυχαστικές, αφού ο ίδιος μίλησε στην ΚΕΔΕ για δύο μήνες, η τράπεζα της Ελλάδας αναφέρθηκε σε τρείς μήνες ενώ ερωτηθείς ο Αναπληρωτής υπουργός απάντησε «μέχρι νεωτέρας», αφήνοντας ανοιχτό το πλαίσιο χρόνου.

Για αυτό και τόνισε πως ως Περιφέρεια και ως κοινωνία οδεύουμε σε μια πορεία αποδόμησης των κατακτήσεων γύρω από την αυτοδιοίκηση και το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών, να αποφασίζουν, να συγκρούονται, να αλληλοελέγχονται για το που θα πάμε και ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας για την ανάπτυξη.

Ο κ Παυλίδης κάλεσε για ακόμη μια φορά την Κυβέρνηση να προβεί σε διορθώσεις, τονίζοντας πως είναι απόλυτα διατεθειμένοι να συνδράμουν, μέχρι εκεί όμως που μπορούν, που δεν θα ακυρωθούν έκτακτες ανάγκες, που θα μπορούν να τηρήσουν τα στοιχειώδη για την περεταίρω πορεία, εξέφρασε όμως την ανησυχία του ότι όλα αυτά δεν είναι σε ασφαλή βάση για το μέλλον.