Υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της ΚΕΔΕ για τα διαθέσιμα των Δήμων το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

Υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της ΚΕΔΕ για τα διαθέσιμα των Δήμων το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

324453454ηγξηγξΥιοθέτησε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ ΑΜΘ το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής για το θέμα των διαθέσιμων των Δήμων, κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη 23 Απριλίου.

Το ψήφισμα ζητά τη μη καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος των διαθεσίμων των Δήμων και ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό και διάλογο για το θέμα της διάθεσης.

Υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ τάχθηκαν η Συμπολίτευση και η παράταξη «Εμείς η Πόλη», η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσε δικό της ψήφισμα, ο «Σπάρατακος» απείχε ενώ η παράταξη «Πολη-τική Ανατροπή» καταψήφισε.

Κίνδυνος για τις υπηρεσίες

«Το υπουργείο δεν παίρνει τα αποθεματικά με την έννοια των περισσευούμενων, το υπουργείο παίρνει όλα τα διαθέσιμα» σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, τονίζοντας πως με την απώλεια των χρημάτων τίθενται σε κίνδυνο όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος στους Δημότες του.

Επισήμανε δε πως αν σωζόταν η χώρα μας και η πατρίδα μας από τα χρήματα αυτά, όλοι οι Δήμαρχοι θα προέβαιναν σε αυτή την κίνηση, όμως αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, ούτε από τις δηλώσεις του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού κ. Μάρδα ούτε από το non paper της Τράπεζας της Ελλάδας που διανεμήθηκε στους Δήμους.

Για αυτό και έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση, να αντιμετωπίσει πιο ορθολογικά το ζήτημα και να μην πάρουν όλα τα διαθέσιμα

Απαράδεκτη απόφαση

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη μεθόδευση και απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π. η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» κα Φελίνα Καζάκου τονίζοντας πως η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή χωρίς να προηγηθεί διάλογος μεταξύ της ΚΕΔΕ και της κυβέρνησης ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με την αξιοποίηση των χρημάτων.

Οι επιπλέον ασάφειες είναι προβληματικές, σημείωσε, μιλώντας για εν μέρει κατάργηση του θεσμού της Τ.Α. και η πλήρης αναστολή των λειτουργιών των Δήμων σε μια περίοδο που ανίσχυρος και αδύναμος ο συμπολίτης μας για την καθημερινή στήριξη και επιβίωση απευθύνεται κυρίως πια στον πρώτο άμεσο φορέα που είναι η Τ.Α.

Να βοηθήσουμε τη χώρα

Την άποψη πως αυτή η μεταφορά θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή αν βοηθά το πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας της χώρας εξέφρασε η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική ανατροπή κα Ελένη Λαφτσή, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας ώστε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Επισήμανε δε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός ο οποίος έχει δεχτεί σημαντικά πλήγματα τα πέντε προηγούμενα χρόνια του μνημονίου, με απώλεια δομών, πόρων και

Η απόφαση δε για την μεταφορά αν ειδωθεί υπό το πρίσμα της μη υποχώρησης στους δανειστές, και χρησιμοποιούνται προς αυτό το σκοπό μπορεί να γίνει αποδεκτό,

Υπάρχουν καλές και κακές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου;

«Σήμερα μάθαμε πως υπάρχουν καλές και κακές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» σημείωσε η κα Μαρία Παπαδοπούλου εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μιλώντας για αντιλαϊκή, προκλητική και απαράδεκτη πράξη, και επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που  αποστρεφόταν μετά βδελυγμίας τις πράξεις Νομοθετικού περιεχόμενου πριν γίνει κυβέρνηση, αν είχε τόσο μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας δεν χρειαζόταν να συνάψει συμφωνία 500 εκ. δολαρίων για εξοπλιστικά προγράμματα.

Κατέθεσε δε ψήφισμα της παράταξής της με το οποίο ζητούσε απειθαρχία στην ΠΝΠ, άμεση και οριστική απόσυρση της και να μην φύγει ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία των Δήμων.

Τέλος ο κ. Κ. Καραΐσκος από την παράταξη του Σπάρτακου σημείωσε πως ο τρόπος με τον οποίο έγινε και συντάχθηκε η ΠΝΠ εκφράζει την απειρία της Κυβέρνησης, και με δεδομένες τις ανάγκες για ρευστότητα σημείωσε πως υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.

Εκφράζοντας την άποψη πως είναι δύσκολο να κριθεί αυτή η πράξη, τόνισε πως η παράταξης του απέχει.

Καλές οι θεωρίες, αλλά η αγορά…

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις στη συζήτηση ήταν αυτή του προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρη Καρασταύρου, ο οποίος σημείωσε πως μερικές φορές οι εντυπώσεις παίζουν ρόλο, και πως ο τρόπος που αντιδρά η αγορά είναι άμεσος.

Επισήμανε δε πως την Πέμπτη ανάδοχο σε διαγωνισμό ο οποίος ήταν στο στάδιο υπογραφής της  σύμβασης, ζήτησε πίσω την εγγυητική του.

Το έργο δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρό, όταν ξεκινά μια τέτοια διαδικασία, όταν ακούει κάποιος ότι θα δεσμευτούν χρήματα είναι σοβαρό.

Πόσο μάλλον για μια υπηρεσία όπως η ΔΕΥΑΚ η οποία είναι υποχρεωμένη να τηρήσει προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, το βιολογικό, για τα οποία δαπανά περίπου 300.000 ευρώ το χρόνο.

«Θέλει προσοχή στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνιακά η Κυβέρνηση προσπαθεί κάποια μέτρα να τα περάσει, που δε νομίζω ότι είναι ορθώς και σωστός» σημείωσε, τονίζοντας πως ευτυχώς για τη ΔΕΥΑΚ έχει δημιουργηθεί καλό κλίμα στην αγορά και έχει αλλάξει το πρόσωπό της, ως προς τους προμηθευτές και τους εργολάβους.