Δράσεις για ενδοπεριφερειακή αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη από την Περιφέρεια ΑΜΘ

Δράσεις για ενδοπεριφερειακή αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη από την Περιφέρεια ΑΜΘ

HUGY8Y980

Δράσεις ενίσχυσης της ενδοπεριφερειακής αλληλεγγύης και αλληλουποστήριξης σκοπεύει να υλοποιήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ, στοχεύοντας στην ενίσχυση του εμπορίου, των υπηρεσιών, ενισχύοντας την απασχόληση, την οικονομία κρατώντας τα χρήματα στην Περιφέρεια.

Όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης, η Περιφέρεια μας έχει ισχυρά συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων, είναι και η παραγωγική μας ικανότητα.

Στόχος της νέας Διοίκησης είναι η πλήρης καταγραφή των παραγόμενων προϊόντων στην Περιφέρεια, τόσο του πρωτογενή, όσο και του μεταποιητικού τομέα, για να δομήσουν την παραγωγική ταυτότητα ώστε να ενισχύσουν την εξωστρέφεια, αλλά και να χτίσουν την ενδοπεριφερειακή καταναλωτική συνείδηση.

Αυτό σημαίνει έμφαση στην προτίμηση των ντόπιων ή εδώ εμπορευόμενων προϊόντων κρατώντας ζωντανές τις επιχειρήσεις που τα παράγουν, ταεμπορεύονται και τις θέσεις εργασίας που αυτές εξασφαλίζουν, καθώς και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων πουσυνδέονται με τον πρωτογενή τομέα και τον αγροτικό πλούτο της χώρας.

Τις 9 προτάσεις που κατατέθηκαν υπερψήφισαν η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση πλην της «Κοινωνικής Συμμαχίας» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που ψήφισαν λευκό.

Από την μεν «Κοινωνική Συμμαχία» ο επικεφαλής κ. Φώτης Καραλίδης σημείωσε πως ενώ κατά βάση συμφωνούν με την ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής συνείδησης, ο τρόπος με τον οποίο προωθείται δεν τους βρίσκει σύμφωνους, αφού ουσιαστικά θα ενισχύσει την εσωστρέφεια, πόσο μάλλον αν κάτι τέτοιο ξεκινήσει και από κάθε άλλη περιφέρεια.

Όσο για τον κ Χρήστο Τρέλλη της Λαϊκής Συσπείρωσης, σημείωσε πως μια τέτοια πρόταση αντίκειται ουσιαστικά και στις αρχές του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης που διέπουν την πολιτική της Κυβέρνησης που εκπορεύεται από την ΕΕ, και ως τέτοια δεν είναι εφαρμόσιμη.

Οι προτάσεις που υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι οι εξής:

1) Την υιοθέτηση του συγκεκριμένου στόχου στην περιφερειακή μας οικονομία.

2) Να καταγράφουμε και να προβάλλουμε τα τοπικά προϊόντα, όλων των μορφών, καθώς και τις παραγόμενες υπηρεσίες.

3) Να προβάλλουμε τις τοπικές αγορές των πόλεων μας αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εσωτερικά στην Περιφέρεια.

4)Κοινωνικά Μηνύματα μέσω της Τηλεόρασης, του Ραδιοφώνου, των Εφημερίδων, Διαδικτυου κοκ, Διαφημιστικό έντυπο ενημερωτικό υλικό για ενημέρωση των πολιτών της Περιφέρειας μας

5) Να ενθαρρύνουμε ειδικές παροχές στα καταστήματα μας για τους καταναλωτές εντός Περιφέρειας.

6) Να συζητήσουμε την εκ περιτροπής λειτουργία των τοπικών αγορών, σε κύκλο 5 ή όσων Κυριακών ήθελε κριθεί, ώστε εκ περιτροπής μία αγορά να είναι ανοικτή, να παρέχει την δυνατότητα εκδρομής, γνωριμίας της αγοράς, κατανάλωσης και ενδυνάμωσης της λειτουργίας των χώρων αναψυχής και εστίασης αντί φυγής εκτός Περιφέρειας.

7)Ενίσχυση των Εμπορικών Εκθέσεων της Περιφέρειας μας ώστε να γνωρίσουμε τα προϊόντα μας και τις εμπορικές δραστηριότητες -αντικείμενο των επιχειρήσεων μας

8)Καθιέρωση Βραβείων για επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας που παράγουν ή κατασκευάζουν προϊόντα, εργαλεία ή μηχανήματα Ευρωπαϊκής ή Παγκόσμιας εμβέλειας.

9) Να προσεγγίσουμε άλλους τρόπους ενίσχυσης.