Νέο μέτωπο στις μεταλλευτικές εξορύξεις στην ΑΜΘ; 4 αιτήσεις για δέσμευση 40.000 στρεμμάτων στην Π.Ε. Δράμας

Νέο μέτωπο στις μεταλλευτικές εξορύξεις στην ΑΜΘ; 4 αιτήσεις για δέσμευση 40.000 στρεμμάτων στην Π.Ε. Δράμας

yuyuiooo

Το θέμα των μεταλλευτικών ερευνών στη Δράμα ανέδειξε την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ η περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» κα Κατερίνα Γεροστεργίου με επίκαιρη ερώτησή της, την οποία απάντησε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης.

Στην Ερώτησή της η κα Γεροστεργίου μίλησε για 4 αιτήσεις για δέσμευση 40.000 στρεμμάτων στην Π.Ε. Δράμας για έρευνες χρυσού, ασημιού και σπάνιων γαιών.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος μίλησε για μια σειρά θεμάτων που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση θετικής έκβασης της αίτησης, με τον αποκλεισμό παραγωγικών δραστηριοτήτων, και πλήγμα στις Αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις, τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ μπορεί να χρειαστούν και νέες υποδομές περιμετρικά για να αντικαταστήσουν τις υποδομές εντός της περιοχής έρευνας, ενώ μίλησε για πλήγμα στους υδάτινους πόρους αλλά και άμεσους κινδύνους για τους κατοίκους.

Για αυτό και ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να τοποθετηθεί για το αν θα δοθούν αυτές οι τέσσερις άδειες και αν η παράταξή του έχει αλλάξει τη θέση της για τον χρυσό.

Δεν υπάρχει εξειδικευμένο αίτημα για συγκεκριμένο μετάλλευμα

Απαντώντας ο κ. Παυλίδης εξανέστη με το τελευταίο κομμάτι της ερώτησής, χαρακτηρίζοντας γελοίο να ερωτάται κάθε λίγο διάστημα η άποψή τους για τον χρυσό, παραπέμποντας τόσο στις αρχικές του δηλώσεις αλλά και την πρόσφατη απάντησή του προς τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Χρήστο Τρέλλη σε ανάλογη ερώτηση.

Η αίτηση, σημείωσε, αφού αρχικά κατατέθηκε, κακώς, στην Περιφερειακή Ενότητας Δράμας, τελικά κατατέθηκε στην Περιφέρεια μόλις τη Δευτέρα.

Σημείωσε δε πως αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια την επεξεργάζεται, σημειώνοντας πως σε αυτή δεν υπάρχει εξειδικευμένο αίτημα για συγκεκριμένο μετάλλευμα, αλλά μόνο γενικώς και αορίστως αίτημα μεταλλευτικών ερευνών.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως η Περιφέρεια θα επιδείξει σαφέστατη ευαισθησία για το θέμα, σημειώνοντας πως βούλησή της είναι πως η υγεία και το περιβάλλον δεν θα θιγεί, για αυτό και ήδη έχουν ζητηθεί στοιχεία πολύ πιο προχωρημένα για τα αιτήματα αυτά, σημειώνοντας πως η επιδερμική αντιμετώπιση είναι λανθασμένη όχι μόνο με πολιτικούς αλλά και με νομικούς όρους.

«Όλα θα υπολογιστούν με το καλύτερο τρόπο, και θα υπάρξουν εισηγήσεις από τις υπηρεσίες, όμως η διάθεση του συγκεκριμένου Περιφερειάρχη είναι ότι δεν θα θιγεί η τοπική κοινωνία σε καμιά περίπτωση»