Χώρος εκπαίδευσης το Μουσείο Κομοτηνής. 3.150 μαθητές από τη Θράκη στα εκπαιδευτικά προγράμματα

Χώρος εκπαίδευσης το Μουσείο Κομοτηνής. 3.150 μαθητές από τη Θράκη στα εκπαιδευτικά προγράμματα

768688uy

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών της Ροδόπης  στην πρόσκληση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας

Εκπαίδευσης Ροδόπης στη δράση Μουσειακής Αγωγής για εκπαιδευτικούς που διοργάνωσε το τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων το απόγευμα της Πέμπτης 23 Οκτωβρίου σε συνεργασία με την ΙΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την μουσειολόγο Ν. Δαλακούραμε τίτλο «Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και εξοικείωση με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα», στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.

 

uiyuiy8789Η κα Δαλακούρα ανέλαβε να ξεναγήσει τους εκπαιδευτικούς στα εκθέματα του Μουσείου και να τους εξοικειώσει με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, προκειμένου οι ίδιοι να είναι, στη συνέχεια, έτοιμοι αφενός να επιλέξουν αυτά που θεωρούν καταλληλότερα για τις ανάγκες της εκάστοτε μαθητικής ομάδας που θα επισκεφθεί το μουσείο και, αφετέρου, να κατανοήσουν το περιεχόμενο και τη στοχοθεσία τους, ώστε η εμπειρία να ξεφύγει από την παλιά πληκτική ξενάγηση.

Όπως τόνισε η κα Κατερίνα Σχοινά, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριότητος της ΔΔΕ Ροδόπης, οι ξεναγήσεις πλέον προσφέρουν «μια πολύτιμη εμπειρία ζωής, εναρμονισμένη με τις σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές τάσεις που κατατείνουν στην βιωματική πρόσληψη της γνώσης»

Αυτό σημαίνει, τονίζει, πως εμπλέκουν άμεσα τον μαθητή στην μαθησιακή διαδικασία, τον καλούν σε κριτική συμμετοχή, σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της ομάδας του, σε δραστηριότητες που κινητοποιούν τις δημιουργικές του δυνάμεις και τη φαντασία του, που καλλιεργούν την αισθητική του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τόνισε, μια ομάδα εφήβων μαθητών που πριν από λίγα χρόνια είχε επισκεφτεί το μουσείο, και αφού πρώτα μελέτησε συστηματικά μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου, συνέχισε με δημιουργία Έργων τέχνης εμπνευσμένων από αυτά τα εκθέματα.

Η κα Σχοινά ευχαρίστησε θερμά το προσωπικό της ΙΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που εξαρχής δέχθηκαν με προθυμία την πρόταση συνεργασίας με την ΔΔΕ Ροδόπης και αναφέρθηκε ειδικότερα στην πολύτιμη συμβολή της αρχαιολόγου και μουσειολόγουκας Νάγιας Δαλακούρα, που ανέλαβε την επιμόρφωση των παρισταμένων εκπαιδευτικών.

Προσέθεσε, τέλος, ότι η επιμορφωτική αυτή δράση ενδέχεται να επαναληφθεί, καθώς οι ενδιαφερόμενοι για την επιμόρφωση αυτή εκπαιδευτικοί είναι πολλοί και πραγματικά ευαισθητοποιημένοι σε θέματα Μουσειακής Αγωγής.

3.150 μαθητές από όλη τη Θράκη στα προγράμματα

Τις προσπάθειες στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον, εξέθεσε η κα Δαλακούρα στους εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας πως τη προηγούμενη σχολική χρονιά, 2013-14, παρακολούθησαν οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Κομοτηνής και στο Αρχοντικό Ταβανιώτη 3.150 μαθητές από όλη τη Θράκη, ένας σημαντικός αριθμός για τα δύο αυτά μικρά, αλλά σπουδαία μουσεία.

Στόχος των μελών του μουσείου είναι οι επαναλαμβανόμενες επισκέψεις, για αυτό και ζητούν την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των καθηγητών, ώστε αν διαμορφωθεί μια πολιτιστική συνείδηση στους μαθητές της Ροδόπης.

Για αυτό τους δόθηκαν όλα τα απαραίτητα εφόδια για την προετοιμασία και τη δομή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κατανοώντας πως όλα τα προγράμματα συνάδουν με τη σχολική ύλη, λειτουργώντας υποστηρικτικά σε αυτή.

Φυσικά το μουσείο δε σταματήσει τις δράσεις του το Νοέμβριο, αφού στις αρχές του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο πρόγραμμα της σειράς αρχαίοι πολιτισμοί, με θέμα τους Ρωμαίους, ενώ στα μέσα του Νοεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «100 χρόνια της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Θάσο» στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του μουσείου. Τέλος το Σάββατο 22 Νοεμβρίου θα γίνει αφήγηση παραμυθιού, με την παρουσίαση αρχαιολογικού παραμυθιού από αρχαιολόγο.