Το ντοκιμαντέρ «Ελλάδα... Είμαι Σε Δύσκολη Θέση» προβλήθηκε στην Πολιτιστική Κίνηση Κομοτηνής

Το ντοκιμαντέρ «Ελλάδα... Είμαι Σε Δύσκολη Θέση» προβλήθηκε στην Πολιτιστική Κίνηση Κομοτηνής

anti1

Το ντοκιμαντέρ «Ελλάδα... Είμαι Σε Δύσκολη Θέση», το παγκοσμίως πολυταξιδεμένο κοινωνικό-πολιτικό ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους, anti2με σκηνοθέτη και Παραγωγό τον Σεραφείμ Ντούσια προβλήθηκε το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Κομοτηνής.

Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο σκηνοθέτης κ. Ντούσιας, σημειώνοντας πως το ντοκιμαντέρ, το οποίο γυρίστηκε το 2012, είχε σκοπό να καταγράψει την ψυχολογία των Νέων Ελλήνων μεταξύ Ελλάδας – Ισπανίας – Γερμανίας και Γαλλίας.

Αφορμή για την δημιουργία του Ντοκιμαντέρ ήταν ο ιδιότυπος ρατσισμός τον οποίο ένιωσε όταν ζούσε στο εξωτερικό το 2011 από συνομηλίκους του από άλλες χώρες.

Για αυτό και ένιωσε πως έπρεπε να διαμαρτυρηθεί μέσα από τον χώρο του, anti3που είναι η τέχνη, και έτσι ξεκίνησε με τον Λάκη Λαζόπουλο και την Κάτια Δανδουλάκη τη δημιουργία του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ.

Σε αυτό φιλοξενούνται συνεντεύξεις Νέων, Ελλήνων από Γερμανία, Ισπανία καθώς και συνεντεύξεις από τον Βρετανό Ευρωβουλευτή Ν. Φαράζ και από Έλληνες πολιτικούς, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες.

«Μεταφέρουν ο καθένας τη δική του οπτική γωνία, κάτι που δεν είχε ακουστεί μέχρι τότε στα ελληνικά κανάλια, και ήταν στην καρδιά της κρίσης, οπότε, νομίζω θα ήταν καλό να δοθεί ένα βήμα σ’ αυτούς τους ανθρώπους, παρά δίνεται στους ίδιους και στους ίδιους, οι οποίοι το μόνο που έκαναν, ήταν να ανακυκλώνουν τα ίδια λόγια εδώ και δεκαετίες»

Από την εμπειρία του σημείωσε πως υπάρχουν πολλοί νέοι που επηρεάζονται πάρα πολύ, γιατί μπαίνουν σε διαδικασία να διαβάσουν μέσω ιντερνέτ, ελληνικές εφημερίδες, αλλά ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι οι ξένοι ιδιαίτερα στη Βρετανία όπου ζούσε, το 2012, χαρακτήριζαν ότι οι Έλληνες φταίνε για την κατρακύλα που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα.

«Και δεν έλεγαν τότε οι Έλληνες πολιτικοί, οπότε να κατευθύνουν κάπως το φταίξιμο, αλλά οι Έλληνες. Οπότε, ένας Έλληνας που ζει στο εξωτερικό και δουλεύει, σκεφθείτε ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να «πολεμήσει» και να αντιμιλήσει σ’ όλους αυτούς»

Όπως ανέφερε, δεν ήξεραν τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν γνώριζαν πως η Ελλάδα έφτασε σ’ αυτή την κατάσταση, δεν ήξεραν τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και το πόσο έχουν συμβάλλει και οι υπόλοιπες χώρες σ’ αυτή την κατάσταση.

«Ρατσισμός στην δουλειά, σε μερικές φυσικά, του τύπου αν είσαι Έλληνας δεν σ’ εμπιστεύονται 100% τότε, τώρα σίγουρα θα έχουν αλλάξει τα πράγματα και σίγουρα όταν σε γνωρίζει κάποιος και λες ότι είσαι Έλληνας ή Κύπριος, κατευθείαν πάει στο πονόψυχο, ξέρουμε τι σημαίνει με σας και πραγματικά λυπόμαστε κλπ, κλπ»