Αναζητώντας διέξοδο για την τεχνολογία στην ΑΜΘ

Αναζητώντας διέξοδο για την τεχνολογία στην ΑΜΘ

678679898989

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά και τις προτάσεις μαζί με τις προτεραιότητες που θέτει για τα επόμενα πέντε χρόνια συζήτησαν την Παρασκευή 29 Αυγούστου ο Γενικός Γραμματέας Έρευναςκαι Τεχνολογίας του Υπουργείου παιδείας κ. Χρήστος Βασιλάκος μαζί με συνεργάτες του και εκπρόσωποι επιμελητηρίων και άλλων φορέων της ΑΜΘ στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής.

Το παρόν στη συνάντηση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αργύρης Αργυρόπουλος, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης, ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Παντελής Μπότσαρης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου, ενώ στη σύσκεψη βρέθηκε για λίγο τόσο ο Υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος μαζί με τον υφυπουργό κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, καθώς και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ Γιώργος Πετρίδης.

Σε αυτή συζητήθηκαν οι ελλείψεις που υπάρχουν στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στην Περιφέρεια, καθώς και τις δυνατότητες που υφίστανται, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ερευνητικού κέντρου, στηριζόμενοι σε υφιστάμενες δομές, αλλά και η προσπάθεια να απορροφηθούν τα 11 εκ. ευρώ που αναλογούν στην Περιφέρεια ΑΜΘ μέσω ΕΣΠΑ για την έρευνα.

Αναζητώντας λύσεις για τη χρηματοδότηση

Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκος, τα προβλήματα είναι γνωστά, και μέσα από τη σύσκεψη κοιτούν ποια από αυτά μπορούν να επιλύσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά και να ακούσουν προτάσεις και προτεραιότητες τις οποίες προτάσσει η περιφέρεια ενόψει του νέου επιχειρησιακού σχεδίου για το 2014-2020.

«Ακούσαμε με πολύ ενδιαφέρον από τα επιμελητήρια, από τις νέες πρυτανικές αρχές και από τους άλλους παραγωγικούς φορείς να μας λένε για τα μέχρι σήμερα υφιστάμενα προβλήματα αλλά και για τις δυνατότητες και προτεραιότητες που υπάρχουν στην περιφέρεια» σημείωσε, τονίζοντας πως θα προσπαθήσουν να αναδείξουν με τις επόμενες δράσεις της ΓΓΕΤ.

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε πως από όλες τις επαφές που είχε τις προηγούμενες δύο μέρες διαπίστωσε πως υπάρχει η δυναμική να αξιοποιηθούν κάποιες από τις υφιστάμενες δομές ώστε να δημιουργηθεί ένα ερευνητικό κέντρο με κατεύθυνση τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η περιοχή αλλά και τις βασικές προτεραιότητες, όπως ο τομέας της αγροδιατροφής ή ο τομέας των φυσικών καταστροφών.

«Αυτά λοιπόν θα τα εκτιμήσουμε όλα και θα δούμε τι το καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για την περιφέρεια στηριζόμενοι πάντα όμως το τονίζω αυτό σε υφιστάμενες δομές και όχι δημιουργία νέων υποδομών»

Τόνισε δε την ανάγκη στους επόμενους μήνες να απορροφηθούν χρήματα για την έρευνα στην Περιφέρειά μας, αφού από τα μέχρι σήμερα στοιχεία η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας έχει δώσει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γύρω στα 17,5 εκ. ευρώ από το 2007, από τα οποία όμως έχουν απορροφηθεί μόλις τα 6.5 εκ. ευρώ.

Με το ΕΣΠΑ να ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, θα πρέπει η Γραμματεία στο χρόνο που απομένει  να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες έτσι ώστε να φτάσουν την απορρόφηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

«Μάλιστα θα έλεγα όπως το είπα και πριν ότι στα τελευταία προγράμματα που ανακοινώσαμε πριν 3 περίπου μήνες τα ΠΑΒΕΤ που είναι προγράμματα σύνδεσης της βιομηχανίας με την έρευνα δώσαμε στην περιφέρεια γύρω στο 1.100.000 ευρώ» σημείωσε.

Ενισχύονται τα πανεπιστήμια ως ερευνητικά κέντρα

Ένα άλλο εργαλείο το οποίο ο κ. Βασιλάκοςθεωρεί ότι ενισχύει την έρευνα είναι ο νέος νόμος έρευνας ο οποίος κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή, ο οποίος ενισχύει ακόμη περισσότερο το ρόλο των πανεπιστημίων ερευνητικών κέντρων.

«Η μεγάλη φιλοσοφία του νόμου είναι το πώς θα συνδέσουμε την έρευνα με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, και αυτό το οποίο προβλέπει είναι την άμεση συνέργεια και συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων ερευνητικών κέντρων και επιχειρηματικότητας και όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας μας και ειδικά των περιφερειών» σημείωσε.

Όσο για τα αποτελέσματα, ο ΓΓΕΤ τόνισε πως από εδώ και στο εξής η νέα στρατηγική και ο νέος σχεδιασμός θα είμαι μετρήσιμα και θα περιλαμβάνουν δείκτες για την αξιολόγησή τους.

«Οι λευκές επιταγές τελειώσανε. Ότι θα χρηματοδοτούμε από δω και στο εξής θα είναι στη βάση συγκεκριμένων σχεδίων τα οποία θα παράγουν απτά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία αλλά και την οικονομία, είτε αυτή λέγεται εθνική οικονομία είτε λέγεται περιφερειακή οικονομία είτε τοπική οικονομία. Άρα λοιπόν μας ενδιαφέρει από δω και στο εξής πώς το λέω με πολύ απλά λόγια, τα χρήματα που θα πάνε για έρευνα- καινοτομία θα πιάσουν τόπο»

Τουρισμός, Ερευνητικό κέντρο, clusters

Τις θέσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ για την καινοτομία και της έξυπνη εξειδίκευση παρουσίασε ο Περιφερειάρχης κ. Παυλίδης, ο οποίος σημείωσε τη μεγάλη υστέρηση που παρουσιάζει στον τομέα η Περιφέρειά μας και κινήθηκε σε τρείς άξονες.

Πρωταρχική ανάγκη, τόνισε, είναι να εισαχθεί στον πυρήνα του περιφερειακού, αναπτυξιακού και στρατηγικού σχεδιασμού της ΑΜΘ, ως δομικό στοιχείο, ο τουρισμός 12μηνης βάσης σε όλες τις εναλλακτικές του μορφές, με πυλώνες τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, το άθικτο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την καλά διατηρημένη παράδοση.

Στόχος, να υπάρξει άμεση εισροή νέων πόρων, με βάση το γεωγραφικό μας πλεονέκτημα να γειτνιάζουμε σε απόσταση ολίγων ωρών οδικής μετακίνησης με πληθυσμούς άνω των 50.000.000 ατόμων, οι οποίοι μπορούν να είναι εν δυνάμει επισκέπτες και καταναλωτές μας.

Δεύτερος άξονας είναι η σύσταση Ερευνητικού Κέντρου ΠΑΜ-Θ,το οποίο πιστεύει πως θα πρέπει να περιλαμβάνει Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης και Ερευνών, Ινστιτούτο Φυσικών Καταστροφών και Ινστιτούτο περί των Θεμάτων Ενέργειας, αφού στην περιοχή μας θα εγκατασταθούν ή θα διέλθουν 8 από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα της χώρας.

Ζήτησε όμως πέραν αυτών να προστεθεί ένα Ινστιτούτο με σημείο αναφοράς την (micronization)νέα επιστήμη της Μικροσωματιδιοποίησης , με σκοπό την έρευνα και την αξιοποίηση υποπροϊόντων του μαρμάρου και του ζεόλιθου,  που υπάρχουν σε τεράστιες ποσότητες στην περιοχή και είναι υψηλής ποιότητας, ώστε η μεταποίηση να γίνεται στον τόπο μας.

Τέλος σημείωσε πως η Περιφέρεια είναι αποφασισμένη να παράσχει τεχνική βοήθεια για την υποστήριξη των clusters της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής και τη διασύνδεσή τους με την κατανάλωση και ζητήθηκε να συμπεριληφθούν ανάλογες δράσεις και από το τομεακό της Γ.Γ.Ε.Τ.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση