Την ώρα που το Ξενία απαξιώνεται καθημερινά, ο διαγωνισμός πήρε παράταση για τις 30 Νοεμβρίου

Την ώρα που το Ξενία απαξιώνεται καθημερινά, ο διαγωνισμός πήρε παράταση για τις 30 Νοεμβρίου

ihohiu98u989

Παράταση για τις 30 Νοεμβρίου πήρε και ο διαγωνισμός για τα 14 αρχοντικά και μικρά Ξενία τα οποία με βάση το σχεδιασμό των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ μπορούν να λειτουργήσουν ως boutiquehotels. Στο διαγωνισμό είχε ήδη δοθεί μια παράταση και οι προσφορές θα υποβάλλονταν, την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου.

Μέσα σε αυτά και το Ξενία Κομοτηνής, το οποίο παραμένει εδώ και μήνες κλειστό, οδηγούμενο συνεχώς σε απαξίωση και μαρασμό, όπως μπορεί να δει κανείς περνώντας από έξω, με την αυλή να έχει περιέλθει σε ημιάγρια κατάσταση και το ίδιο το ξενοδοχείο να φυλάσσεται υποτυπωδώς.

Τα αρχοντικά και τα μικρά Ξενία που μπορούν να λειτουργήσουν ως boutiquehotels έχουν χωριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε τρεις κατηγορίες. Όμως, παλαιότερες προσπάθειες για την αξιοποίηση ορισμένων εξ’ αυτών είχανπέσει στο κενό.

Τώρα στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται τρία αρχοντικά στο Πήλιο τα οποία πωλούνται. Πρόκειται για το αρχοντικό Eυαγγελινάκη στις Μηλιές του Πηλίου, το αρχοντικό Μουσλή και το αρχοντικό Ξηραδάκη στη Μακρυνίτσα του Πηλίου που λειτούργησαν επί σειρά ετών ως ξενώνες.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται έξι ακίνητα τα οποία παραχωρούνται μέσω πολυετούς μίσθωσης διάρκειας 50 ετών. Πρόκειται για τα Ξενία Εδεσσας, Θάσου, Κοζάνης, το Σανατόριο Αγίας Ελεούσας στη Ρόδο, το Σανατόριο «Μάνα» στην Βυτίνα Αρκαδίας και η VilladeVecchi στη Ρόδο. Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται πέντε ακίνητα τα οποία θα παραχωρηθούν για 99 χρόνια με το θεσμό της επιφάνειας. Πρόκειται για τα Ξενία Τσαγκαράδας, Ανδρου, Βυτίνας, Κομοτηνής και Πλαταμώνα. Τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί μνημεία αρχιτεκτονικής άλλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους εδώ και πολλά χρόνια όπως συμβαίνει με τα Ξενία Πλαταμώνα, Τσαγκαράδας, Βυτίνας και Ανδρου.