Επέτειος του ΟΧΙ στην Κομοτηνή. Τους αγωνιστές του έπους του 1940 τίμησαν μαθητές, σύλλογοι και στρατός

Επέτειος του ΟΧΙ στην Κομοτηνή. Τους αγωνιστές του έπους του 1940 τίμησαν μαθητές, σύλλογοι και στρατός

989YY988

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε το «ΟΧΙ» στην Κομοτηνή, το πρωί της Τρίτης 28 Οκτωβρίου με την μεγάλη παρέλαση μαθητών,

23R3RWER4R4φοιτητών, πολιτιστικών συλλόγων και σωμάτων ασφαλείας στη Λεωφόρο Δημοκρατίας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.

Δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, μειονοτικά σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, τα σώματα Ελλήνων προσκόπων και οδηγών καθώς και τα στρατευμένα νιάτα παρέλασαν κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα του πλήθους, που κατέκλυσε το χώρο, ο οποίος φέτος πάλι είχε αποκλειστεί με κάγκελα, τουλάχιστον γύρω από το χώρο των επισήμων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Βουλευτής Έβρου και υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος, ενώ στις θέσεις των επισήμων βρέθηκαν 23R23R23EREεκπρόσωποι της εκκλησίας, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της περιοχής.

Στην Κομοτηνή ο εορτασμός ξεκίνησε με τον σημαιοστολισμό της πόλης και την κατάθεση στεφάνων. Την Τρίτη το πρωί τελέστηκε η Επίσημη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από το Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων ενώ στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

Ο μητροπολίτης μετά το πε΄ρας της Παρέλασης σημεώισε ότι τόσο τα παιδά όσο και ο στρατός παρήλασαν με ανδρείο το φρόνημα, έτσι όπως αρμόζει στους ¨Ελληνες, EFRFRRτους απογόνους μεγάλων και επιφανών ανδρών.

«Το ΟΧΙ της τότε εποχής από σύσσωμο το στόμα του Ελληνικού λαού διαφύλαξε την αξιοπρέπεια σε όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, την ίδια αξιοπρέπεια και το ίδιο φρόνημα πρέπει να επιδείξουμε σήμερα όλοι μας» σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι Έλληνες έχουν το σθένος και τη δυνατότητα, κάτι που αποδεικνύουν κάθε μέρα όλοι οι Έλληνες, μεταξύ των οποίων και αυτοί που παρέλασαν την Τρίτη.

«Η Ελλάδα μας θα ζει και θα ζήσει εις τους αιώνας, γιατί έχει μια πίστη δυνατή και αληθινή, καθώς και RFRRR23ανδρείους ανθρώπους με ανδρείο φρόνημα»

Ανταπόκριση στο κάλεσμα

Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα στην Κομοτηνή για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση ο κ. Ντόλιος, σημειώνοντας πως γιορτάζοντας την επέτειο του «ΟΧΙ», θα πρέπει να θυμηθούμε την νίκη της χώρας εναντίον του φασισμού και του ναζισμού, αλλά και τις πρωταγωνίστριες χώρες εκείνης της εποχής, που αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα, κατέστρεψαν χώρες, κατέστρεψαν κυριολεκτικά και εξολόθρεψαν λαούς.

«Ήταν η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία της εποχής» σημείωσε, τονίζοντας πως σήμερα μπορούμε να πούμε ότι διεξάγεται ένας άλλου είδους πόλεμος, με πρωταγωνίστρια χώρα αυτού του πολέμου στην Ευρώπη την ίδια, με άλλους όμως συμμάχους σε αυτή την περίοδο.

«Η άποψή μου είναι ότι εμείς μπορούμε να δίνουμε σήμερα τον αγώνα τον καλό εναντίον αυτής της νοοτροπίας, της τακτικής, η οποία στη σημερινή εποχή πραγματικά παίρνει διαστάσεις, τις οποίες τις βιώνουμε με έναν πολύ άσχημο τρόπο στην Ελλάδα» επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος τόνισε πως η 28η Οκτωβρίου είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την Ελλάδα, αφού όλοι οι Έλληνες, στρατιωτικοί και πολίτες εξέφρασαν την αγάπη τους για την πατρίδα και την ελευθερία.

«Εμείς σήμερα έχουμε την υποχρέωση να ανακαλούμε στη μνήμη μας όλα εκείνα τα γεγονότα και να τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, και όσους έκαναν το καθήκον τους, αποτελώντας οδηγό και πορεία για το μέλλον»

Τέλος ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης συνεχάρη τα παιδιά και τους ένστολους που παρέλασαν, ευχόμενος έστω και τα λίγα κάγκελα που τοποθετούνται γύρω από την εξέδρα των επισήμων να μην υπάρχουν τις επόμενες φορές.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης