Πρόβλημα και στη Ροδόπη ο σχολικός εκφοβισμός μέσω διαδικτύου

Πρόβλημα και στη Ροδόπη ο σχολικός εκφοβισμός μέσω διαδικτύου

98898979879879

Ενημέρωση για την Κακοποίηση μέσω Διαδικτύου αλλά και γενικότερα την ασφαλή πλοήγηση στο ιντερνέτ, όσο αφορά μαθητές του

98908908088008808Γυμνασίου αλλά και όλων των ηλικιών πραγματοποιεί χθες Τρίτη 27 και σήμερα Τετάρτη 28 Ιανουαρίου ο εθελοντικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» σε γυμνάσια της Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση το βράδυ της Τρίτης 27 Ιανουαρίου στην Δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής, με ομιλητές τους Μιχαήλ Καβούκη, Κοινωνικό Λειτουργό και Ματίνα Γαβρίλογλου από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Η δράση αυτή εντάσσετια σε ένα γενικότερο πλαίσιο ανάλογων εκδηλώσεων που ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2014 και ολοκληρώνονται τώρα, με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό γενικότερα και τον διαδικτυακό εκφοβισμό ειδικότερα, αλλά και τη χρήση νέων τεχνολογιών στην τάξη, σημείωσε η κα Πέρσα Μαμούκαρη, υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.

Αφορμή για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συνεργασίας με Το Χαμόγελο του παιδιού, σημείωσε, ήταν το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της στον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων, υπήρξαν καταγεγραμμένα προβλήματα από γονείς που απευθύνθηκαν στον Σταθμό με συγκεκριμένες καταγγελίες για διαδικτυακή παρενόχληση.

«Με μια προσεκτικότερη ματιά και διερεύνηση, και μετά από συζήτηση κυρίως με εκπαιδευτικούς, βρήκαμε ότι πρόκειται για ένα άλλο κόσμο, απροσπέλαστο συχνά, μια εικονική αρένα που τα παιδιά βάλλουν και βάλλονται και οι ενήλικες δεν μπορούν να παρέμβουν»

Για αυτό και αποφάσισαν να προσεγγίσουν το χαμόγελο του παιδιού και να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία τόσο ως εκπαιδευτικοί όσο και ως γονείς.

Πολλαπλοί σύγχρονοι τύποι βίας

Την χαρά τους που πραγματοποίησαν δράσεις με παιδιά της Α΄ Τάξης Γυμνασίου, αλλά και εκδήλωση-ενημέρωση για το ίδιο θέμα εξέφρασε η κα Ματίνα Γαβρίλογλου, Ψυχολόγος στο σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Όπως ανέφερε, κάθε τύπος βίας που ασκείται με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, χαρακτηρίζεται ως τεχνολογική βία, γνωστότερη και ως cyberbullying.

Αυτό μπορεί να αφορά φωτογραφίες που μπορεί να βγάλουν οι μαθητές την ώρα που κάποιος άλλος μαθητής χρησιμοποιεί την τουαλέτα, την οποία ανταλλάσουν μεταξύ τους, φωτογραφίες τις οποίες μεταποιούν και ανεβάζουν στο διαδίκτυο, ψευδείς φήμες μέσω διαδικτύου και κυρίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ενημερώσεις στα σχολεία περιλάμβαναν διαδραστική παρέμβαση πρόληψης στους μαθητές της Α΄ τάξης, θεωρώντας πως το ηλικιακό στάδιο αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ώστε τα παιδιά αυτά να μάθουν ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι κανόνες για να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Τα παιδιά, σημείωσε, γνωρίζουν κάποια πράγματα, αλλά μέσα από τη δική τους διαδραστική δράση, που έχει σαν στόχο να δουλεύει όχι μόνο γνωστικά με τα παιδιά αλλά και μέσω των δικών τους συναισθημάτων, ώστε να ξεκαθαρίσουν τους κανόνες και κάποια δεδομένα που αφορούν την ασφαλή πλοήγηση.

«Όλα αυτά προσπαθούμε να προλάβουμε, και αν δείξουμε στα παιδιά γενικότερα πώς να διαχειρίζονται ψεύτικα προφίλ και την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στον πραγματικό κόσμο και τον εικονικό.

Η κα Γαβρίλογλου εξέφρασε δε την ελπίδα πως θα επιστρέψουν στην Κομοτηνή και θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, αφού αυτή τη στιγμή μελετούν την πραγματοποίηση μιας σειράς άλλων δράσεων στην πόλη μας, είτε με την ίδια θεματική είτε κάποια άλλη.

Το Χαμόγελο του Παιδιού άλλωστε εδώ και 20 χρόνια βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, παιδιά που κινδυνεύουν, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, δεχόμενοι παιδιά και από την περιοχή μας, στηρίζοντάς τα είτε σε ζητήματα υγείας ή άλλες δράσεις.

Μια ακόμη σημαντική δράση είναι η πρόληψη, και μέσω του τμήματος ενημέρωσης επισκέπτονται διάφορες περιοχές και πραγματοποιούν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ενημέρωση για τον Σχολικό εκφοβισμό

Για το θέμα του Σχολικού εκφοβισμού γενικότερα μίλησε στην εκδήλωση ο κ. Μιχαήλ Καβούκης, Κοινωνικός Λειτουργός, Υπεύθυνος Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης Δ.Π.Θ.

Ως κοινωνικοί λειτουργοί, σημείωσε, είναι ειδικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού, πραγματοποιώντας διάφορες δράσεις με στόχο την ενημέρωση των υπολοίπων πολιτών της Κομοτηνής.

Σε αυτά τα πλαίσια συμμετείχε στην εκδήλωση της Τρίτης, τονίζοντας πως ο Σχολικός Εκφοβισμός ως φαινόμενο δεν απαντάται μόνο στις μέρες μας, αλλά είναι αρκετά παλιό.

Σήμερα όμως έχει γίνει ένα πεδίο μελέτης ιδιαίτερα επικεντρωμένο και ξεχωριστό, αφού παίρνει και επιπλέον μορφές.