Ένα από τους μεγαλύτερους Έλληνες Μαθηματικούς τίμησαν οι Κομοτηναίοι 65 χρόνια μετά το θάνατό του

Ένα από τους μεγαλύτερους Έλληνες Μαθηματικούς τίμησαν οι Κομοτηναίοι 65 χρόνια μετά το θάνατό του

kara1

Πιο κοντά στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή βρέθηκαν όσοι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 1 Μαρτίου στη Λέσχη Κομοτηναίων,

kara2στο πνευματικό μνημόσυνο για τα 65 χρόνια από το θάνατο του που διοργάνωσαν ο σύνδεσμος φίλων Καραθεοδωρή και το δημοτικό μουσείο Καραθεοδωρή.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ομιλήτρια και βιογράφο του κ. Κων/νου Καραθεοδωρή, κα Δέσποινα Βλαχοστεργίου Βασβατέκη, η οποία παρέθεσε την εμπειρία της αλλά και τις γνώσεις της για τον μεγαλύτερο Έλληνα Μαθηματικό.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολλά μέλη του συνδέσμου αλλά και φίλοι της ιδέας του Κ. Καραθεοδωρή, οι οποίοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση.

Ο Θάνατος του Κ. Καραθεοδωρή αναγγέλθηκε επίσημα στις 23 Φεβρουαρίου 1950 στην ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών. Ο τότε πρόεδρος της Ακαδημίας μεταξύ άλλων θα πει: «Μία εξέχουσα φυσιογνωμία της διεθνούς επιστήμης εξέλιπε».

Ο ακαδημαϊκός Ιωάννης Καλιτσουνάκης μεταξύ άλλων είπε τα ακόλουθα: «…Η απώλεια του Κ. Καραθεοδωρή είναι απώλεια για την Ελλάδα και για τη διεθνή επιστήμη. Την Ελλάδα τίμησε στο εξωτερικό κατά τη μακροχρόνια παραμονή του, την τίμησε ως άνθρωπος πολιτισμένος, ως επιστήμονας και ως Έλληνας πατριώτης».

Ο ακαδημαϊκός και φίλος του Γιώργος Ιωακείμογλου θα εκφωνήσει για τον εκλιπόντα αδάμαντα της επιστήμης: «Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δε ξαναγυρίζει. Μ’ αν είχε λάμψη δυνατή, και πάλι θα φωτίζη».

Ενώ στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς το γιο του μεταξύ άλλων γράφει: «Είχα τότε την ευκαιρία να γνωρίσω εκ του πλησίον τον μεγάλο επιστήμονα, τον τέλειον άνθρωπον και τον ακραιφνή Έλληνα πατριώτη. Κατά τας πολλάς συναντήσεις μας εν Αθήναις και Μονάχω κατά τα προπολεμικά έτη εθαύμαζα πάντοτε τα σπάνια προτερήματα του ανδρός».

Ο αείμνηστος καθηγητής Νείλος Σακελλαρίου γράφει για τον άνθρωπο Καραθεοδωρή: «Η ανατροφή και η οικογενειακή μόρφωσις του Καραθεοδωρή ήσαν Ελληνοπρεπείς. Καίτοι έζη εν Γερμανία, όπου και έλαβε και διετήρησε το αξίωμα τακτικού Καθηγητού του Πανεπιστημίου και του Ακαδημαϊκού και του Geheimrat (Μυστικοσυμβούλου) διετήρησεν ακμαίον και αμάραντον τον θαυμασμόν του και την αγάπην του προς την Αθάνατο Ελλάδα, την οποίαν και ετίμα εξαιρετικως διά της προσωπικής του αξίας και ικανότητος. Ταυτα διαπιστούμεν εξ ιδίας και αυτοπροσώπου αντιλήψεως».

Ο ακαδημαϊκός της Βαυαρικής Ακαδημίας επιστημών Oscar Perron όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του είπε: «Ένας από τους λαμπρότερους μαθηματικούς, έχει ουσιαστικά εμπλουτίσει και επηρεάσει αποφασιστικά την Eπιστήμη. Ένας άνδρας με ασυνήθιστη και πλατιά παιδεία, ως ανήκων στο ελληνικό έθνος με το υψιπετές πνεύμα του και την αδιάκοπη αναζήτηση της γνώσης συνέχισε την παράδοση και την κληρονομιά της Κλασσικής Ελλάδας».