Διάκριση της ομάδας ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής στο First LEgo League 2014-15

Διάκριση της ομάδας ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής στο First LEgo League 2014-15

343434324324

Με τρία κύπελλα επέστρεψαν οι δύο ομάδες ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής από το πανελλήνιο πρωτάθλημα First Lego

324324324324League 2014-15, που έγινε στις 7-8 Μαρτίου 2015 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας-Noesis στη Θεσσαλονίκη. Οι RoboTrainers κατέλαβαν την 2η θέση στην τελική κατάταξη και πήραν και το 1ο Βραβείο Προγραμματισμού. Οι RoboΒrainers ήταν στην 3η θέση στο Robot Game και πήραν και το 3ο Βραβείο Προγραμματισμού. Επίσης στην προπονήτρια κ. Γλυκερία Φωτιάδου, καθηγήτρια πληροφορικής του σχολείου, απονεμήθηκε το βραβείο του καλύτερου προπονητή. Την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα RobotMasters του Ελληνογαλλικού κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ.

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 53 ομάδες από όλη την Ελλάδα με 500 περίπου μαθητές 9-16 ετών. Υπολογίζεται ότι τον διαγωνισμό επισκέφτηκαν πάνω από 4000 επισκέπτες.

334324324324324Ο διαγωνισμός FLL διεξάγεται για  δεύτερη χρονιά στην χώρα μας. Στο εξωτερικό διεξάγεται από το 1999 σε πάνω από 70 χώρες. Το σχολείο μας συμμετείχε και στον περσινό διαγωνισμό και είχε καταλάβει την τρίτη θέση στην γενική κατάταξη. Η πρόκριση αυτή μας έδωσε το δικαίωμα συμμετοχής στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε στην Pamplona στην Ισπανία.

Τι είναι το FLL

Το FIRST LEGO League (FLL) είναι ένα πρόγραμμα για παιδιά και τους νέους με σκοπό την εξοικείωση τους με την επιστήμη και την τεχνολογία σε μία πιο «σπορ» ατμόσφαιρα.

Ο στόχος είναι:

Τα παιδιά και οι νέοι να ενθουσιαστούν με την επιστήμη και την τεχνολογία

Οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν την ιδέα του 334324324324324ομαδικού πνεύματος

Να ενθαρρυνθούν τα παιδιά και οι νέοι για την επίλυση σύνθετων πρότζεκτ με ένα δημιουργικό τρόπο

Το FLL είναι ένα τουρνουά ρομποτικής σε διασκεδαστική ατμόσφαιρα. Αποτελείται από 3 βασικά μέρη:

RobotGame

Τα παιδιά  πρέπει να σχεδιάσουν, συναρμολογήσουν  και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ που να φέρει σε πέρας κάποιες αποστολές πάνω σε μία πίστα διαστάσεων περίπου 2,50x1m.. Κάθε χρόνο, περίπου στα τέλη Αυγούστου, ανακοινώνεται από τη FIRST το θέμα του διαγωνισμού και οι αποστολές της νέας πίστας.

Κατά την διάρκεια του τουρνουά, που διαρκεί δύο ημέρες, οι ομάδες παίρνουν τρεις φορές μέρος σε 2134244545435435robotgames κατά τα οποία τα ρομπότ τους μέσα σε χρόνο δυόμισι λεπτών πρέπει να ολοκληρώσουν  όσες περισσότερες αποστολές μπορούν,  για να μαζέψουν περισσότερους πόντους. Επίσης εξετάζονται από επιτροπή ειδικών επιστημόνων σtη σχεδίαση και τον προγραμματισμό του ρομπότ.

Project

Κάθε χρόνο τίθεται ένα νέο ερευνητικό ζήτημα που έχει σχέση με το θέμα της χρονιάς. Τα παιδιά πρέπει να ερευνήσουν το συγκεκριμένο θέμα, να έρθουν σε επαφή με ειδικούς και να προτείνουν μία καινοτόμα λύση. Στη συνέχεια πρέπει να μοιραστούν την λύση τους με άτομα ή ομάδες που μπορούν αν επωφεληθούν από αυτή. Κατά την διάρκεια του τουρνουά τα παιδιά παρουσιάζουν τη λύση τους με δημιουργικό τρόπο σε   κριτική επιτροπή.

CoreValues

Ο διαγωνισμός FLL διέπεται από οχτώ βασικές αξίες, που έχουν σχέση με την ομαδικότητα, την ευγενή άμιλλα, τον επαγγελματισμό κτλ, τις οποίες πρέπει να τηρούν οι ομάδες καθόλη την διάρκεια προετοιμασίας τους και συμμετοχής στον διαγωνισμό. Τα παιδιά εξετάζονται από επιτρποή στις βασικές αξίες. Καλούνται να λύσουν κάποιο πρόβλημα ομαδικά. Επίσης ετοιμάζουν μία αφίσα στην οποία αποτυπώνουν το πώς αντιλαμβάνονται και ενσωματώνουν ακόμη και στην καθημερινή τους ζωή αυτές τις βασικές αξίες.

Τα παιδαγωγικά οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από την συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο καινοτόμο διαγωνισμό είναι αντικειμενικά τεράστια. Τα παιδιά συνεργάζονται, μαθαίνουν, ερευνούν, πειραματίζονται, ανακαλύπτουν, δημιουργούν. Τα παιδιά δρουν ως μικροί επιστήμονες, ως μικροί ερευνητές μέσα σε μία ατμόσφαιρα χαράς και δημιουργίας.

Η συμμετοχή μας

Η εμπειρία συμμετοχής στον διαγωνισμό διαγωνισμόFirst Lego League Greece2014-15 ήταν για άλλη μια φορά μοναδική. Εμπειρία ζωής θα την ονομάζαμε. Υπήρξε μεγάλη προσπάθεια από τα παιδιά. Η προετοιμασία κράτησε 4 μήνες με πολύωρες συναντήσεις 3-4 φορές την εβδομάδα. Τα συναισθήματα κατά την διάρκεια του διαγωνισμού ήταν πολύ δυνατά, μέσα σε ένα κλίμα χαράς και πανηγυριού.


 

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε την eduAct και ειδικά Κώστα Βασιλείου που έφερε τον διαγωνισμό στην Ελλάδα κι έτσι δίνεται  η ευκαιρία στα παιδιά να συμμετάσχουν σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός.

Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν στην προετοιμασία μας.
Την κ. Καραμαγιά Μαρία, τον κ. Τσώνη Νικόλαο, την εταιρεία Κ.Ι. Παπάζογλου Α.Ε., τον κ. Μπαλίδη Θεόδωρο, την κ. Πολυζωίδου Σμαρώ, τον κ. Καραγιάννη Γιάννη,  τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας. Τους ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή τους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κ. Παπαδημητρίου Ζωή που βοήθησε στις προπονήσεις της ομάδας.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τους μέντορές μας , τον Σχολικό Σύμβουλο των Φιλολόγων κ. Δημήτριο Βλάχο, τις λογοθεραπεύτριες  κ. Ζεϊμπέκη Φωτεινή και Χρύσα Ηλιάδου, τον διδάκτορα ειδικής παιδαγωγικής πατέρα Καβαλιώτη Απόστολο, τον επιστήμονα πληροφορικής κ. Σκαλτσή Διονύσιο και την γραφίστρια κ. Χατζητσαούση Βάσω. Ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά μας για βοήθεια. Μας διέθεσαν χρόνο αν και δεν μας γνώριζαν. Μας ενημέρωσαν για τα θέματα που τους ζητήσαμε, συζητήσαμε και λύσαμε απορίες. Με την πολύτιμη βοήθειά τους καταφέραμε να φτάσουμε σε μια καινοτόμα ιδέα και μάλιστα να την υλοποιήσουμε (την έξυπνη γραμματοσειρά για άτομα με δυσλεξία).

Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας, χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε καταφέρει τόσα πολλά

Τα μέλη της ομάδας

Οι δύο ομάδες ρομποτικής του σχολείου μας αποτελούνται από τους:

Αναχωρλής Στράτος, Αργυρίου Ελεονόρα, Αρμεντζίδου Παναγιώτα, Βασιλειάδου Όλγα, Γκαγκά Λια, Γκαγκάς Αντώνης, Δημητριάδης Ζαχαρίας, Ιμπράμ Αϊσενούρ, Καβούνης Αθανάσιος, Κεκέ Αμέτ Μουσταφά, Κουκουρίδης Δομίνικος, Μπαλίδης Στέλιος. Μποζατζίδης Λάζαρος, Νταντουρή Αλεξία, Νταντουρή Μαρία Νεφέλη, Παπαδάκης Δημήτρης, Στουπάς Γιώργος, Τσώνη Δήμητρα

Προπονήτρια: Φωτιάδου Γλυκερία, καθηγήτρια πληροφορικής, με την βοήθεια της κ. Παπαδημητρίου Ζωής υποδιευθύντριας του σχολείου μας

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε  τις παρακάτω ιστοσελίδες:

ΟΜΑΔΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ROBOTRAINERS:

•             http://1gymkomotrobotics.wordpress.com/

•             https://www.facebook.com/robotrainers

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ FIRSTLEGOLEAGUE

•             http://firstlegoleague.gr

•             http://firstlegoleague.org

•             https://www.facebook.com/firstlegoleaguegreece

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση