Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας στο Εθνικό Πάρκο Α.Μ.Θ.

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας στο Εθνικό Πάρκο Α.Μ.Θ.

bio1Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. bio2Είναι μια σημαντική μέρα η οποία καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1993, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Με τον όρο βιοποικιλότητα εννοούμε το σύνολο των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας μια περιοχής, τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ,  το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν δεν αντιδράσουμε άμεσα, έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Το υγροτοπικό σύμπλεγμα του Εθνικού Πάρκου ΑΜΑΘ είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, λόγω της μεγάλης έκτασής του και της μεγάλης βιολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και παιδαγωγικής του αξίας.

Ο Φορέας Διαχείρισης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας, υποδέχτηκε στον χώρο του, την Παρασκευή 22 Μαΐου, 11 μαθητές από το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Άξιον και τη Δευτέρα 25 Μαΐου, 22 μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Γενισσέας. Στην προσπάθεια του να πραγματοποιήσει  πρωτότυπες, αλλά και με μεγάλο ενδιαφέρον,  δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, συνεργάστηκε με την εταιρία Game Craft, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, για τον  σχεδιασμό περιβαλλοντικών διαδραστικών παιχνιδιών – παιχνίδια ρόλων.

Η συνεργασία του Φ.Δ. με την εταιρία Game Craft αποδείχτηκε ιδιαίτερα γόνιμη, εφόσον  οι μαθητές έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, έπειτα από μία σειρά πρωτότυπων διαδραστικών  παιχνιδιών, όπως είναι:

• Το παιχνίδι ρόλων και παράλληλα παιχνίδι «χαμένου θησαυρού» έξω από την αποικία  των ερωδιών στο Πόρτο Λάγος.

• Την παρατήρηση πουλιών και χλωρίδας, καθώς και αναγνώριση αυτών μέσα από ειδικές καρτέλες.

• Την μέτρηση του pH του νερού στη  λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους.

• Το επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων του ΕΠΑΜΑΘ.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ενταγμένης στο ΕΠΠΕΡΑΑ πράξης με τίτλο «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ», Υποέργο 1, Άξονας 3 «Ευαισθητοποίηση του τοπικού, αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο πληθυσμού με στόχο την προβολή του ΕΠΑΜΑΘ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση πολλά είδη όπως η αρκούδα, η μεσογειακή φώκια κ.α.  ενώ κάποια άλλα βρίσκονται σε κίνδυνο. Αξίζει να αναφερθούν στη Θρίτσα (Alosa vistonica), η οποία  αποτελεί κύριο ενδημικό και υπό εξαφάνιση είδος που εντοπίζεται αποκλειστικά στη λίμνη, και η Αλάια ή Γελάρτσα (Alburnus vistonicus) επίσης ενδημικό είδος των λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας και του ποταμού Φιλιούρη.

 Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι μας τη σημασία της διατήρησης της ισορροπίας στο περιβάλλον και να πάψουμε να επεμβαίνουμε σε αυτό με ασυδωσία. Ας γίνουμε λοιπόν οι πρεσβευτές για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Να προστατεύσουμε τους βιότοπους που ζουν και να διατηρήσουμε ένα ζωντανό πλανήτη για το δικό μας καλό.