Ρευστότητα: Ψάξε ψάξε, δεν θα την βρεις… εκτός και αν παίξεις …«Σκράτς»

Ρευστότητα: Ψάξε ψάξε, δεν θα την βρεις… εκτός και αν παίξεις …«Σκράτς»

20142908-vimatizontas

Μπορεί να είναι αρνητική η χρηματοδότηση επιχειρήσεων στην Ελλάδα, την ώρα που ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση είναι να παράγουμε; Και όμως, μπορεί… Αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας είναι πλέον άνευ προηγουμένου, καθώς οι τράπεζες έχουν κλείσει πλήρως την στρόφιγγα της χρηματοδότησης και ότι χρήμα κυκλοφορεί στην αγορά, με φόρους και χαράτσια, μαζεύεται από το κράτος και οδεύει προς την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Η αγορά στραγγίζει εδώ και χρόνια από ρευστό και οι τράπεζες ακόμη και για ένα δάνειο, κεφάλαιο κίνησης, απαιτούν προσημείωση ακινήτου και βλέπουμε… Και δεν μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά για μερικές χιλιάδες, τις οποίες ένα υγιές πιστωτικό σύστημα θα τις είχε χορηγήσει σε 5 λεπτά, απλώς εξετάζοντας τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης.

Η μόνη σοβαρή πρόταση που ήρθε από την Ελλάδα για την χρηματοδότηση της αγοράς και ειδικότερα των υγιών επιχειρήσεων, μήπως και κινηθεί η ανάπτυξη, ήταν αυτή του Γλέζου, με την αξιοποίηση των τραπεζικών καταθέσεων, την οποία πρόταση ακόμη και το κόμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ, την έστειλε στο πυρ το εξώτερο, λες και έχουν άλλο τρόπο, όπως να τυπώσουν νέο χρήμα. Νέο χρήμα σε ευρώ, γιατί αν είναι σε δραχμές, δεν θα προλαβαίνουν να δουλεύουν τα μηχανήματα αφού η αξία των χρημάτων που θα κόβονται την μια μέρα, θα έχει εξανεμιστεί την επόμενη.

Άλλη πρόταση χρηματοδότησης, προέρχεται από την ΕΕ και τον επίτροπο για την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά αυτή, όπως είναι και σωστό, αν υλοποιηθεί, θα αφορά μεγάλες επιχειρήσεις. Για τις μικρές και τις μικρομεσαίες ελληνικού τύπου, ούτε με το κιάλι δεν θα μπορούσε να δει κανείς χρήμα… 

Έτσι, το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής αγοράς εξακολουθεί να παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι για την ανάπτυξη και την επιστροφή της οικονομίας στο δρόμο της ανάκαμψης. Η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανεισμό γίνεται μετ’ εμποδίων, καθώς το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί υπό τη σκιά των stresstests και με το καταθετικό δυναμικό του να έχει μεν σταθεροποιηθεί, αλλά να ανακάμπτει με πολύ αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σακκά, στη Ναυτεμπορική, τα τελευταία στοιχεία για τη μεταβολή του υπολοίπου των δανείων προς την ελληνική αγορά έδειξαν ότι η παροχή δανειοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένει αρνητική.

«Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο -3,7% τον Ιούλιο, από -3,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Αρνητική είναι και η ετήσια σύγκλιση, αφού η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1.160 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 855 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2013. Παρά την προτεραιότητα που έχει το θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων για την επιστροφή στην ανάπτυξη, οι κυβερνητικές επιλογές δείχνουν να αφήνουν τη διαδικασία να κινείται με χαλαρούς ρυθμούς».

Είναι προφανές ότι βάση των ανωτέρω στοιχείων, δεν μπορεί να ελπίζει κάποιος ότι θα βρει χρηματοδότηση, όσο και αν ψάξει. Μόνο από την αγορά μπορεί να χρηματοδοτηθεί, δηλαδή από τις δικές του πωλήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη ρευστότητα της αγοράς, «σέρνονται» εδώ και πολύ καιρό χωρίς να λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις. Και να δούμε αν η τρόικα ασπαστεί τις κυβερνητικές προτάσεις, μήπως και προχωρήσουν οι ρυθμίσεις. Όμως στα επίπεδα δραστηριότητας και ρευστότητας στα οποία έχει κατέλθει η οικονομία δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες για καθυστερήσεις και ωραιοποιήσεις. Εκτός και αν παίξεις …«Σκράτς».