Τι έγινε ρε παιδιά… είπε λιτή ή γλυκιά ζωή;

Τι έγινε ρε παιδιά… είπε λιτή ή γλυκιά ζωή;

20152901 vimatizontas

Όπως κατά τον Χάρυ Κλυνν, είπε ο Καραμανλής λιτότης και ο Φλωράκης κατάλαβε ισότης, έτσι και εμείς, είπε ο Βαρουφάκης λιτή ζωή, ακούσαμε γλυκιά ζωή, πήγε το μυαλό μας στην Αννίτα Έκμπεργκ που πρόσφατα πήγε να συναντήσει τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννη και αναθαρρήσαμε. Ζάχαρη θα την περνάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό μας.

Η πρώτη, καθώς όταν τον ξανά ακούσαμε, διαπιστώσαμε ότι είπε, ««είμαστε υπέρ του λιτού βίου. Δεν πιστεύουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει να έχουμε να έχουμε τόσες πολλές Πόρσε Καγιέν στους δρόμους της πόλης μας». Όχι λιτότης λοιπόν, αλλά λιτός βίος, αυτό είναι που μνας υπόσχεται ο κοσμοπολίτης υπουργός της Οικονομίας. Και λιτός τι είναι; Αυτός που διαθέτει μόνο τα απαραίτητα, χωρίς καμία περιττή πολυτέλεια… Για αυτό και η αναφορά στα Καγιέν, τα οποία δεν πρόλαβε να τα μαζέψει ο Όλι Ρεν… που έλεγε και εκείνο το ανέκδοτο των πρώτων ημερών του μνημονίου, τότε που ο Ρεν μας είχε ευχηθεί καλό κουράγιο.

Τώρα ποιος έχει Καγιέν, από πού την κονόμησε και πως την συντηρεί, είναι άλλο θέμα και είναι θέμα του Βαρουφάκη να το βρει και να το φορολογήσει. Προφανώς αν δεν έχεις είναι πολυτέλεια η Πόρσε, αλλά αν έχεις, γιατί να μην την έχεις… Και δεν ήταν μόνο η επαρχία της Αθήνας πνιγμένη στις Καγιέν ήταν και άλλες πόλεις όπου επέδραμαν οι κάτοικοι της επαρχίας των Αθηνών, τους έβλεπαν οι νεόπλουτοι και αγόραζαν και αυτοί με αποτέλεσμα να πλουτίζουν οι μέτοχοι της Πόρσε.

Λιτότης λοιπόν, ή πιο σωστά, λιτός βίος, όπως και αν το εκλαμβάνει κανείς. Για τον Βαρουφάκη, είναι μια ζωή χωρίς Πόρσε, για άλλον μια ζωή χωρίς αυτοκινητάκι, για τον τρίτο μια ζωή με πολύ κρύο στο σπίτι τον χειμώνα, χωρίς εξόδους ούτε για καφέ, χωρίς δώρα στις γιορτές και με πολλά όσπρια και ζυμαρικά.

Λιτή ζωή ναι, πάντως όχι γλυκιά… αν και ο Βαρουφάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει κανείς την δυνατότητα να περάσει από την μια ζωή στην άλλη. Όχι στην …άλλη, την τελευταία κατοικία του, από την λιτή στην γλυκιά ζωή.

Πάντως, ο υπουργός το διευκρίνισε… «Είμαστε υπέρ του λιτού βίου. Ανάπτυξη δεν σημαίνει περισσότερες Πόρσε Καγιέν στους στενούς ελληνικούς δρόμους ή περισσότερα σκουπίδια στις παραλίες. Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά. Όταν δεν είχαν δάνεια και υπερχρεωμένες πιστωτικές κάρτες»…

Μάλιστα… και πως δημιουργεί κανείς χωρίς δάνειο από την τράπεζα; Αν και αν συνεχίσουν σε αυτό το μοτίβο, σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχουν μετοχές τραπεζών, ίσως και τράπεζες… Και πως ακόμη δημιουργούσαν οι έλληνες όταν δεν είχαν δάνεια και υπερχρεωμένες πιστωτικές κάρτες και επιπλέον ζούσαν με αξιοπρέπεια; Αυτό δεν σας θυμίζει κάτι από ελληνικές ασπρόμαυρες ταινίες της δεκαετίας του 60;

Εντάξει, πρώτες δηλώσεις ήταν του υπουργού, ας περιμένουμε τις δεύτερες και τις τρίτες για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Πάντως, κάτι έπρεπε να είχαμε καταλάβει από την αρχή. Από τι; Από το απλό γεγονός ότι ο ίδιος μετέτρεψε προς το …λιτότερο το όνομα του. Το «Γιάννης», το γράφει με ένα «ν»…

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται έντιμη και συνεπής προς τις εξαγγελίες της. Συνθέτοντας δηλώσεις  υπουργών παίρνουμε μία σαφή εικόνα: «Ναι, η τρόικα δεν υφίσταται, το μνημόνιο έχει τελειώσει και οι εφαρμοστικοί νόμοι θα καταργηθούν. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα προχωρήσουν. Οι υπάλληλοι που απολύθηκαν ή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα θα επαναπροσληφθούν. Η αξιολόγηση γίνεται μόνο από τον ελληνικό λαό, όχι από υπαλλήλους διεθνών οργανισμών».

Την «κωλοτούμπα» που περίμεναν πολλοί δεν την είδαμε, είδαμε όμως και ακούσαμε υπουργούς να δίνουν, να αποκαθιστούν αδικίες, πριν ακόμη βρουν τα λεφτά που χρειάζονται. Με αόριστες ανακοινώσεις και υποσχέσεις, δεν μπαίνουν λεφτά στα ταμεία. Και έστω η λιτή ζωή, χρειάζεται και αυτή λεφτά για να την ζήσεις.