Τώρα μας προέκυψαν και οι θεωρίες συνωμοσίας

Τώρα μας προέκυψαν και οι θεωρίες συνωμοσίας

20150203 vimatizontas

Δυστυχώς… ενός μηνός κυβέρνηση και σχεδόν παραπαίει… Το πρόβλημα είναι απλό. Ενώ σε κάθε κυβέρνηση υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, δυο ή και περισσότερες διαφορετικές φωνές, στη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν τάσεις διαφορετικής πολιτικής και ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλη πολιτική ο πρωθυπουργός, άλλη ο υπουργός Ανασυγκρότησης Λαφαζάνης, άλλη ο Βαρουφάκης που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, άλλη διάφοροι προερχόμενοι από το ΚΚΕ που δεν μπορούν αντιληφθούν ότι είναι στην κυβέρνηση μια χώρας με καπιταλιστική οικονομία, μέλος της ΕΕ και του ευρώ.

Το δεύτερο που κατατρώει την κυβέρνηση, είναι ότι οι Συριζαίοι, γενικά, αρέσκονται να μιλούν. Και επειδή βρέθηκαν στην εξουσία και καλούνται από τα ΜΜΕ, δεν σταματούν να …μιλούν. Το είπε ο πρωθυπουργός και κάποιοι τα έριξαν στον Βαρουφάκη, λες και μόνον αυτός έγινε τηλεστέρας, αν και για να πούμε την αλήθεια, ο υπουργός ήταν στα κανάλια εδώ και χρόνια. 

Τρίτον, μόλις ζόρισαν τα πράγματα, …επιστρατεύτηκαν οι θεωρίες συνωμοσίας. Εντός και εκτός Ελλάδας, συνωμοτούν διάφοροι για να ζορίσουν την κυβέρνηση και να την ρίξουν ή τουλάχιστον να την κάνουν να υποχωρήσει… Μα ήδη η παράταση του μνημονίου είναι υποχώρηση. Από το θα σκίσουμε τα μνημόνια και με ένα άρθρο θα καταργήσουμε όλους τους μνημονικούς νόμους, είναι τεράστια η απόσταση.

Τέταρτον, προφανώς ήταν γνωστές οι υποχρεώσεις της χώρας για πληρωμές δανείων και τόκων, αλλά η κυβέρνηση φρόντισε να μείνει χωρίς χρηματοδότηση και τώρα τρέχει και δεν προλαβαίνει.

Να μην μακρηγορήσουμε άλλο για την δεινή θέση που έχει περιέλθει η νέα κυβέρνηση, μέσα σε μόλις ένα μήνα από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει όμως και μια ουσιαστική διαφορά αυτής της κυβέρνησης από τις προηγούμενες. Για πρώτη φορά υπουργοί μιλούν για ολιγάρχες, για πλουσίους που δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν και ότι θα κάνει το παν για να πληρώσουν. Προς το παρόν βέβαια, όλα είναι στα λόγια και περιμένουμε τις πράξεις.

Εδώ να θυμηθούμε την κινέζικη παροιμία, ότι δεν έχει σημασία το χρώμα της γάτας, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια. Με γραβάτες ή με ανοικτό πουκάμισο, με φουλάρι ή ζιβάγκο, οι υπουργοί κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αλλά και οι υπουργοί, να μην μπερδεύουν την εμφάνιση τους με τις ιδεοληψίες τους. Είναι και αυτό ένα από τα προβλήματα της κυβέρνησης.

Όπως πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η νέα πρόεδρος της βουλής, η οποία πέραν των θεσμικών της καθηκόντων, ασκεί από την έδρα και κομματική πολιτική.

Και σκεφτείτε πως ακόμη δεν μοιράστηκαν στα κομματικά στελέχη οι κρατικές θέσεις. Όταν μέχρι εδώ που έφτασαν και υπάρχουν τόσες διαφοροποιήσεις, τι να περιμένουμε όταν οι κομματικοί θα προσπαθήσουν και με ποια ιδεολογία ή ιδεοληψίες, θα στελεχώσουν και θα επιχειρήσουν να διοικήσουν το κράτος…

Και κάτι ακόμη που μας αφορά συνολικά ως χώρα, τι κάναμε εμείς και τι οι Πορτογάλοι που ήταν στην ιδία θέση. Οι Πορτογάλοι λοιπόν, κάθισαν στο τραπέζι με τους δανειστές τέλος Απριλίου, συζήτησαν δυο εβδομάδες, υπέγραψαν, ψήφισαν τη συμφωνία στη Βουλή και έφυγαν από τα μνημόνια. Σήμερα μάς κουνάνε το δάχτυλο ότι θέλουμε «ιδιαίτερη μεταχείριση» και είμαστε «άπληστοι». Η δική μας αξιολόγηση είναι στον αέρα πέντε μήνες, θέλουμε ακόμη τέσσερις για τη γέφυρα, ζητήσαμε και κάνα δυο μηνάκια για εκλογές, πήγαν πίσω όλα τα οικονομικά μεγέθη, έχουμε αφήσει λεφτά στο τραπέζι, στεγνώνουν τα ταμεία, αδειάζουν οι τράπεζες και είναι πολύ πιθανό στο τέλος να χρειαστούμε πρόσθετο πακέτο βοήθειας (για 30 δισ. κάνουν λόγο οι δανειστές) και ένα ακόμη σκληρότερο μνημόνιο!...

Οι κυβερνήσεις έκαναν καθυστέρηση, αγόραζαν συνεχώς χρόνο και το πλήρωνε πάντα η χώρα. Μια ακόμη απόδειξη ότι το πολιτικό μας πρόβλημα είναι βαθύτερο και χειρότερο από την οικονομική χρεοκοπία. Το ίδιο πρόβλημα έχει και η κυβέρνηση.