Η …κολονάτη ενημέρωση είναι πανταχού παρούσα στη χώρα μας

Η …κολονάτη ενημέρωση είναι πανταχού παρούσα στη χώρα μας

20152705 vimatizontasΤο κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε το 2001. Παραμένει επίκαιρο αν εξαιρέσουμε την παρέμβαση του δήμου Κομοτηνής με τα ταπλό για τις ανακοινώσεις των κηδειών. Προφανώς, το κείμενο αφορά σε όλη την χώρα αφού συνολικά στην Ελλάδα, η κολονάτη ενημέρωση παραμένει πανταχού παρούσα. Γράφαμε λοιπόν πριν 15 χρόνια…

«Ευτυχώς για την ενημέρωσή μας που στην Ελλάδα ΔΕΗ και OΤΕ δεν φρόντισαν ποτέ να μετατρέψουν σε υπόγεια τα αστικά τους δίκτυα και έτσι τα «δάση» από στύλους και κολώνες συνεχίζουν να αναπτύσσονται εντός πόλεων συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενημέρωση των πολιτών.

Γιατί πολύ απλά τι και αν υπάρχουν εφημερίδες, ραδιόφωνα, περιοδικά, τηλεοράσεις ακόμη και το ιντερνέτ, για να είναι κανείς ανελλιπώς και πλήρως ενημερωμένος πρέπει οπωσδήποτε να ρίχνει και μια ματιά στις κολώνες είτε της ΔΕΗ είτε του OΤΕ.

Εκδηλώσεις διάφορες, συναυλίες, αθλητικές συναντήσεις, κηδείες ή μνημόσυνα, ομιλίες-επισκέψεις πολιτικών μέχρι και αρχηγών κομμάτων είναι ένα μικρό κομμάτι από την πληθώρα των ενημερωτικών στοιχείων που μπορεί να αντλήσει κανείς περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης, αρκεί να προσέξει τα κολλημένα ή με συρραπτικό στερεωμένα σε κολώνες και στύλους χαρτιά, αφίσες, διαφημιστικά φυλλάδια.

Επιπλέον, θέλεις να νοικιάσεις σπίτι ή να το πουλήσεις, να ανακοινώσεις έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας, πανηγύρια, εκθέσεις προϊόντων τι καλύτερο από τις κολώνες. Σίγουρη, φθηνή, αξιόπιστη και ταχύτατη ενημέρωση. Είμαστε τώρα για πρόχειρες λύσεις;

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το βάρος της ενημέρωσης σηκώνουν και καρτοτηλέφωνα, παλιότερα τηλεφωνικοί θάλαμοι, αλλά και δένδρα τα οποία παρά τις διώξεις των τελευταίων ετών εξακολουθούν να αριθμούν πολυπληθή ... μέσα ενημέρωσης.

Επανερχόμενοι όμως στις κολώνες τους στυλοβάτες της ενημέρωσης, για σκεφτείτε να θέλετε να στείλετε το παιδί σας να μάθει αγγλικά, τώρα που θα γίνουν και επίσημη γλώσσα, και να μη γνωρίζεται κάποιον που να τα διδάσκει; Ένας σύντομος περίπατος στην πόλη και στην τρίτη-τέταρτη κολώνα λύσατε το πρόβλημά σας.

Και αν δεν βρείτε καθηγητή για αγγλικά, σίγουρα θα διαβάσετε το ενημερωτικό σημείωμα κάποιου φιλόλογου ή μαθηματικού.

Φανταστείτε και το μαρτύριο εκατοντάδων γονιών που καλοκαιριάτικα περιφέρονται στην πόλη μας αναζητώντας διαμέρισμα για το παιδί τους που Δυστυχώς Πέρασε Θράκη. Μια κολώνα τους σώζει από την πολύωρη αναζήτηση.

Βέβαια υπάρχουν και τα μειονεκτήματα της υπόθεσης. Για όσους ξέχασαν το γυαλιά τους, ιδίως τους κάποιας ηλικίας, και το «ενοικιάζεται» ή το οποιοδήποτε άλλο ενημερωτικό χαρτί έχει κολληθεί κάπως ψηλά (για να μη σκίσει κανείς), είναι μαρτύριο να διαβάσουν τι, πόσο, που…

Όμως αυτό και όποιο άλλο μειονέκτημα είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο κοινωφελές έργο που προσφέρουν οι κολώνες αρκεί βέβαια να μη τις αποσύρουν κάνοντας υπόγεια τα δίκτυα του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου.

Και επιπλέον αν και μια ζωή μπροστά στα πόδια μας, παραμένουν πάντα ακίνδυνες. Έχετε δει ποτέ πεζό να τρακάρει σε κολώνα; Όχι βέβαια καθώς έχοντας το νου του να τις «διαβάσει», δεν ξεφεύγουν της προσοχής του. Και μετά λένε ότι οι έλληνες δεν διαβάζουν ή ότι δεν είναι σωστά ενημερωμένοι. Αν δεν ήταν και οι κολώνες...

Η κολονάτη ενημέρωση αποθεώνεται στην είσοδο της παλιάς νομικής σχολής.

Πρόκειται βέβαια για ειδική περίπτωση χώρου, σκέψης, ενημέρωσης.

Και επειδή για σχολείο, ουσιαστικά, πρόκειται ισχύει ότι η επανάληψη, γι' αυτό και οι δεκάδες αφίσες για το ίδιο γεγονός, είναι η μητέρα της μάθησης.