Αποκτά δική της Υγειονομική Περιφέρεια η ΑΜΘ

Αποκτά δική της Υγειονομική Περιφέρεια η ΑΜΘ

ygi1

Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Υγειονομικών πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου 28 Φεβρουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή, ygi2με στόχο την καταγραφή των υφιστάμενων προβλημάτων, την κατάθεση προτάσεων και το διάλογο για ένα καλύτερο Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην περιοχή μας.

Παρών ήταν και ο βουλευτής Έβρου κ. Γιώργος Κάισας, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να δοθούν λύσεις στα άμεσα προβλήματα, αλλά και να προχωρήσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, με το οποίο οι Υγειονομικές Περιφέρειες προσαρμόζονται στις Διοικητικές, με 13 Υγειονομικές Περιφέρεις σε όλη τη χώρα και στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας δημιουργώντας μια υγειονομική πυραμίδα από τον γιατρό της ygi3οικογένειας μέχρι τα πλήρως εξοπλισμένα Περιφερειακά Νοσοκομεία.

Υγειονομική Περιφέρεια και οικογενειακός γιατρός

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει πει πάρα πολλά για την Υγεία και αυτά που είπε, θα τα κάνει όλα» σημείωσε ο κ. Κάισας, σημειώνοντας όμως ότι δεν μπορούν να γίνουν άμεσα με ένα μαγικό ραβδί.

Όμως υπάρχουν άμεσες και επείγουσες ανάγκες που θα πρέπει να λυθούν άμεσα, όπως το ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας στη Δίκαια, το οποίο δεν μπορεί να βάλει βενζίνη, μιας και μετά την 1 Ιανουαρίου 2015, ο ανεφοδιασμός έφυγε από τα Νοσοκομεία και περνά από την ΔΥΠΕ, η οποία όμως δεν έχει άλλα κονδύλια και δεν μπορεί να βρεθεί λύση.

«Σ’ αυτή τη συγκέντρωση που έχουμε εδώ να δούμε τα επείγοντα προβλήματα, τα άμεσα προβλήματα στα οποία πρέπει να δώσουμε λύσεις» σημείωσε, τονίζοντας ότι σε δεύτερη φάση θα αρχίσει να εφαρμόζεται το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που χωρίζει τη χώρα σε 13 Υγειονομικές Περιφέρειες προσαρμόζοντας τες στο διοικητικό διαχωρισμό της χώρας.

Αυτές θα είναι αυτάρκεις, θα είναι αυτόνομες, προσφέροντας όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες στην περιοχή, με κάθε Υγειονομική Περιφέρεια να έχει ένα Κεντρικό Νοσοκομείο το οποίο θα έχει όλες τις κλινικές και όλες τις ειδικότητες, τα νομαρχιακά νοσοκομεία  τα οποία θα είναι η Δευτεροβάθμια περίθαλψη, τα Κέντρα Υγείας και τέλος ο Οικογενειακός ή Προσωπικός Γιατρός.

«Ο Οικογενειακός Γιατρός που θα καλύπτει μια πληθυσμιακή μονάδα της τάξεως των 2.000-2.500 κατοίκων, ανάλογα από την περιοχή, στον οποίο θα απευθύνεται ο κάθε ασθενής για οποιοδήποτε πρόβλημά του και από εκεί θα κατευθύνεται και με βάση αυτήν την αμφίδρομη οργάνωση, δεν θα γίνονται σπατάλες, δεν θα ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, δεν θα έχουμε αυτή την κατάντια που έχουμε σήμερα, για μια απλή στιγμιογράφηση να πηγαίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και να χρειάζεται ένας καθηγητής Πανεπιστημίου να γράφει μια συνταγή. Αυτά είναι αλλοπρόσαλλα πράγματα, δεν γίνονται πουθενά στον κόσμο» σημείωσε.

Εξέφρασε δε την άποψη πως το κεντρικό Νοσοκομείο της Περιφέρειας θα βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ως έδρα της Ιατρικής Σχολής που θα πρέπει να έχει όλες τις ειδικότητες και κλινικές. «Διότι είναι ένα Νοσοκομείο που εκπαιδεύει γιατρούς, δίνει ειδικότητες και δεν μπορεί να μείνει έτσι, χωρίς να είναι στελεχωμένο και χωρίς να έχει την υλικοτεχνική υποδομή»

1.000 γιατροί σε όλη την Ελλάδα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υποστελέχωση των νοσοκομείων σημειώνοντας πως η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συνολική, στηρίζοντας πρώτα την πρωτοβάθμια περίθαλψη, προωθώντας όμως παράλληλα το διορισμό γιατρών.

«Άμεσα, τώρα σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας θα προκηρυχθούν 1.000 θέσεις γιατρών, και γύρω στις 5.000 νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτά είναι για τα άμεσα προβλήματα που θα πρέπει να καλυφθούν»

Βέβαια στην περιοχή μας δεν έχουν κατανεμηθεί ακόμα, εξέφρασε όμως την άποψη πως θα κατανεμηθεί ικανός αριθμός προσωπικού που θα προκύψει και από την σημερινή ανάγκη σε κάθε νοσοκομείο.

                                                                                                                    

Καταγραφή των προβλημάτων

Από την πλευρά του το μέλος του ΜΕΤΑ υγειονομικών κ. Αλέξανδρος Σπανός σημείωσε ότι στόχος της Συνδιάσκεψη, που πραγματοποιείται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της υγείας, είναι η καταγραφή των προβλημάτων της Περιφέρειας, με προτάσεις και ζυμώσεις στη βάση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Υπάρχει ανάγκη πραγματικά να διαφυλάξουμε τόσο την αξιοπρέπεια, την ισότιμη, απρόσκοπτη, έγκυρη, έγκαιρη και ποιοτική πρόσβαση ολόκληρης της κοινωνίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» επισήμανε.