Τα βοσκοτόπια της οργής. Σύσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜΘ για την κατανομή των βοσκοτόπων

Τα βοσκοτόπια της οργής. Σύσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜΘ για την κατανομή των βοσκοτόπων

voskoo1Σε απώλεια επιδοτήσεων άνω του μισού φαίνεται να οδηγούν στην ΑΜΘ οι αποφάσεις για την κατανομή των βοσκοτόπων,

vosko2τη στιγμή που οι μελέτες για τις βοσκήσιμες εκτάσεις δεν έχουν προχωρήσει

Κίνδυνο απώλειας των επιδοτήσεων όλης της ΚΑΠ 2014-2020 εγείρουν οι περιφερειάρχες με επιστολή τους

Αρνητικές επιπτώσεις, με περιορισμό της εξισωτικής μέχρι και στο 1/3 της αναμενόμενης φέρεται πως θα έχει για τους κτηνοτρόφους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η Κοινή Υπουργική Απόφαση που οδεύει προς το Εθνικό τυπογραφείο, η οποία καθορίζει την αναλογία κατανομής βοσκοτόπων σε όλη τη χώρα.

Σε αυτή η χώρα διαιρείται σε Χωρικές Ενότητες, η πρώτη των οποίων είναι η περιφέρεια ΑΜΘ πλην των νησιών Θάσου και Σαμοθράκης που κατατάσσονται στη Χωρική Ενότητα της Νησιωτικής Ελλάδας.

Το πρόβλημα που φαίνεται να δημιουργείται στην Περιφέρεια ΑΜΘ, vosko3είναι ότι λόγω του μεγάλου αριθμού ζώων, μικραίνει η στρεμματική αντιστοίχηση, με αποτέλεσμα να μικρύνει η εξισωτική αποζημίωση κατά μεγάλο ποσοστό, ίσως και μέχρι το 1/3 της κανονικής.

Το πρόβλημα φαίνεται να εντείνει το γεγονός ότι οι επιλέξιμοι για ενίσχυση βοσκότοποι, αποτελούν υποσύνολο των βοσκήσιμων γαιών της χώρας και αποτυπώνονται στο υφιστάμενο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι εκτάσεις του οποίου όπως είναι γνωστό είναι περιορισμένες λόγω της αλλαγής που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Στην απόφαση τονίζεται πως το υπόβαθρο μπορεί να ενημερώνεται με νέα δεδομένα που προκύπτουν από την εφαρμογή εθνικών πρωτοβουλιών, όπως την εκπόνηση και εφαρμογή των Προσωρινών και Οριστικών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, τα οποία όμως, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις διαδοχικών ηγεσιών του Υπουργείου, δεν έχουν εκπονηθεί.

Τιμωρούνται οι περιοχές με υψηλή κτηνοτροφία

Αυτό τονίστηκε την Τρίτη 19 Μαΐου σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, φορέων και αντιπεριφερειάρχες.

Ο κ. Παυλίδης τόνισε πως με την υπό έκδοση απόφαση περιοχές με υψηλή κτηνοτροφία, όπως η δική μας Περιφέρεια, τιμωρούνται αφού στα κάθε 100 μικρά ζώα (αιγοπρόβατα) αντιστοιχούν 55 στρέμματα.

«Στον τρόπο που έγινε η κατανομή ελήφθη υπόψη ο αριθμός των ζώων στην περιοχή, με αποτέλεσμα όσο μεγαλύτερος είναι αυτός, τόσο μικραίνει η στρεμματική αντιστοίχιση» τόνισε, σημειώνοντας πως ενώ για να πάρει το μικρό ζώο πλήρη εξισωτική θα έπρεπε να έχει 1.500 τ.μ., στην ΑΜΘ αντιστοιχούν περίπου 550 τ.μ. μειώνοντας δραματικά τα έσοδα των κτηνοτρόφων.

«Αυτό είναι μια μεγάλη ζημιά που αν πολλαπλασιαστεί με το 1.100.000 μικρά ζώα που έχουμε» επισήμανε ο κ. Παυλίδης, σημειώνοντας πως παρόλο που η Περιφέρεια αυτή τη στιγμή δεν έχει απ’ ευθείας θεσμική υποχρέωση, έχει όμως την υποχρέωση να διασφαλίσει κατά το δυνατόν την οικονομία της περιοχής, υποστηρίζοντας τα συμφέροντα εκείνων των οικονομικών ομάδων και διαφόρων επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων και έναν ισχυρό παραγωγικό κλάδο, όπως είναι οι κτηνοτρόφοι.

«Υπ’ αυτήν την έννοια, θέτουμε στην κυβέρνηση δύο παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος είναι να συνταχθούν πρώτα τα οριστικά σχέδια επιλέξιμων βοσκοτόπων, να επικαιροποιηθούν, γιατί τα προηγούμενα είναι λανθασμένα κι έχει διευρυνθεί η δυνατότητα να εισχωρήσουν κι άλλα και δεύτερο να υπάρχει η δυνατότητα υπολογισμού και των ζώων, ούτως ώστε, σε πραγματική βάση πλέον να οδηγηθούμε, πριν υπάρξει οριστική δέσμευση για τα δικαιώματα στο τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, να οδηγηθούμε σε μια λύση η οποία θα είναι υγιής και να μην μας τιμωρεί ως τόπο, ως Περιφέρεια, ως Κτηνοτρόφους»

Δεν υπήρξε σαφές πλαίσιο για τα βοσκοτόπια

Το πρόβλημα των περιορισμένων εκτάσεων ήταν γνωστό από την προηγούμενη χρονιά, όταν είχαν περικοπεί οι εξισωτικές των κτηνοτρόφων λόγω περικοπής των βοσκοτόπων.

Το Υπουργείο, με την καινούρια κυβέρνηση, είχε μιλήσει για τη δημιουργία προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης ώστε να μην υπάρχουν τα προηγούμενα προβλήματα, ενώ είχε αποφασιστεί αν εμπλακεί στην εκπόνηση και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Όμως τα σχέδια δεν προχώρησαν, με τον κ. Παυλίδη να δίνει ως αιτία έλλειψη σαφούς πλαισίου από πλευράς Υπουργείου.

«Γιατί, καμιά Περιφέρεια δεν μπορεί να αυτοσχεδιάζει χωρίς την εκχώρηση του αντιστοίχου δικαιώματος και της αντίστοιχης αρμοδιότητας, όπως κι επίσης, δεν μπορεί να αναλάβει μια ευθύνη χωρίς να είναι διασφαλισμένο κατά ένα ελάχιστο τρόπο το δικαίωμα της λήψης μιας ολοκληρωμένης ενίσχυσης από τον Κτηνοτρόφο» σημείωσε.

Εξέφρασε δε την άποψη πως η όλη κατάσταση αποτελεί τεχνητό δημιούργημα, μιας και οι Κτηνοτρόφοι όπου πήγαιναν τα ζώα για βοσκή εδώ και αιώνες, εκεί θα τα ξαναπάνε, και δεν αλλάζει τίποτα στην πράξη.

«Έχουμε ένα τεχνητό τρόπο ο οποίος αδικεί περιοχές που έχουν περισσότερη κτηνοτροφία. Είναι δίκαιο; Ασφαλώς δεν είναι δίκαιο. Κι αυτό θα παλέψουμε να το διορθώσουμε όσο μπορούμε»

Πρέπει να γίνουν τα προσωρινά σχέδια

Τη βασική της θέση να καταρτιστούν τα προσωρινά Σχέδια βοσκήσιμων Εκτάσεων πριν την οριστικοποίησή τους με την Υπουργική Απόφαση εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) , τονίζοντας μάλιστα πως κάθε προσδιορισμός των κριτηρίων κατανομής πριν την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων είναι επιστημονικά αυθαίρετος και εγκυμονεί ανεπιθύμητες στρεβλώσεις και εξόφθαλμες αδικίες.

Η ανακοίνωση αφήνει αιχμές προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο θεωρεί πως παρά τις διαρκείς διαβουλεύσεις και τις αλλεπάλληλες συζητήσεις για περισσότερο από δύο μήνες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πολύ περισσότερο με τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, φαίνεται να καταλήγει σε μία Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δείχνει να δημιουργεί αρκετές ανισότητες ανάμεσα στους κτηνοτρόφους για το θέμα των βοσκοτόπων.

Με την ΚΥΑ, αλλά και τα στοιχεία που έχουν δοθεί από το υπουργείο τον περασμένο Μάρτιο, ένας κτηνοτρόφος με 100 αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία θα λάβει 69 στρέμματα, στην Κρήτη 113 στρέμματα, στην Κεντρική Μακεδονία 48 στρέμματα και στην Ήπειρο 88 στρέμματα επιλέξιμου βοσκοτόπου, σημειώνετια, και εάν σε αυτό συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η τιμή ενίσχυσης ανά στρέμμα της επιλέξιμης έκτασης είναι ίδια σε όλη την επικράτεια, φαίνεται πως κτηνοτρόφοι διαφορετικών περιφερειών θα λάβουν διαφορετικά ποσά ενίσχυσης.

Αυτή η διαδικασία θα δημιουργήσει περιφερειακές ανισότητες και κτηνοτρόφους β’ και γ’ κατηγορίας, τονίζει η ΕΝΠΕ, για αυτό και βασική θέση της Ένωσης Περιφερειαρχών στην επιτροπή για τα βοσκοτόπια είναι η υιοθέτηση ενός συστήματος που θα εγγυάται την ισότητα στη μεταχείριση των κτηνοτρόφων ανά τη χώρα χωρίς να δημιουργεί αποκλείσεις που πλήττουν της περιοχές με ισχυρή κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ ο βοσκότοπος μπορεί στο μέλλον να αλλάξει αν γίνουν τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής. Τον Αύγουστο όμως του 2015 πρόκειται να σταλούν στους κτηνοτρόφους τα προσωρινά δικαιώματα της νέας ΚΑΠ για αυτό και η ΕΝΠΕ θεωρεί πως από το καλοκαίρι και μετά την έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ οι όποιες αλλαγές στον βοσκότοπο και να γίνουν, δεν μπορούν να τα επηρεάσουν.