Απολογισμός της Γεωργίας Νικολάου

Απολογισμός της Γεωργίας Νικολάου

nikolaou ma-480x360

Την Τρίτη 26 Αυγούστου 2014, στο Νομαρχείο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσίασης του έργου και αναγνώρισης της συμβολής όλων όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια, κατά τη διάρκεια της αυτοδιοικητικής θητείας από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2014.

Με τη βεβαιότητα ότι ο απολογισμός αποτελεί μια βαθειά πολιτική πράξη και κορυφαία διαδικασία ευθύνης έναντι των Πολιτών η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου, παρουσίασε το έργο της Π.Α.Μ.Θ – Π.Ε Έβρου.

 

Η εκτενής παρουσίαση του έργου, με λόγο και εικόνα, αναφερόταν σε έργα, μελέτες, οικονομικά στοιχεία, ανθρώπινο δυναμικό, διαχείριση κρίσεων, δράσεις και παρεμβάσεις στην οικονομία, την κοινωνία, την τοπική ανάπτυξη, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την παιδεία, την απασχόληση κλπ. Ο συνολικός απολογισμός βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Έβρου.

Εκτός της αναφοράς και της παράθεσης όσων υλοποιήθηκαν η κ. Νικολάου, με προσωπικό και συναισθηματικό λόγο, μίλησε για τις επιλογές, τους στόχους, τις συνεργασίες, τον τρόπο δουλειάς και για όλους όσοι συστρατεύτηκαν και συμπορεύτηκαν μαζί της.

Και επειδή η χάρη θέλει αντίχαρη χάρισε Ρόδια σε λιθογραφία « δια χειρός Αθανασίας»

Άρχισε το λόγο της με ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Δ. Μπουραντά«Επί σκηνής χωρίς πρόβα» συνδέοντας το με το δικό της ξεκίνημα στη σκηνή του «Θεάτρου» της αυτοδιοίκησης,

Είπε η κ. Νικολάου:

«Επί σκηνής χωρίς πρόβα»

Στον πρόλογο του βιβλίου του « Επί σκηνής χωρίς πρόβα» ο Δ. Μπουραντάς σημειώνει:

«…το πεπρωμένο μας ως άτομα και ως κοινωνία δεν είναι γραμμένο στις σελίδες κάποιου βιβλίου αλλά διαμορφώνεται διαρκώς και καθορίζεται από τις αναπόφευκτες συνέπειες των δικών μας επιλογών και πράξεων .

Eμείς επιλέγουμε τα όνειρά μας, τους στόχους, τις προτεραιότητες, τις επιθυμίες και τα θέλω μας.

Εμείς επιλέγουμε τις αξίες.

Δική μας επιλογή είναι οι άνθρωποι με τους οποίους αναπτύσσουμε σχέσεις ή ζούμε μαζί τους.

Δική μας επιλογή το πώς αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα, τις αβεβαιότητες, τις αντιξοότητες, τα διλήμματα τους φόβους..

Δική μας επιλογή είναι οι στάσεις και οι συμπεριφορές απέναντι στον εαυτό μας, στους άλλους ανθρώπους, στα πράγματα, στις καταστάσεις, στη φύση, γενικότερα στο περιβάλλον.

Εμείς επιλέγουμε να μιλάμε, να σιωπούμε, να διεκδικούμε ή να παραιτούμαστε, να αντιστεκόμαστε ή να συμβιβαζόμαστε, να επαναστατούμε ή να αλλοτριωνόμαστε, να μαθαίνουμε ή να μη μαθαίνουμε…

Εμείς … εμείς .. εμείς..

Καθημερινά στη ζωή μας, βρισκόμαστε «επί σκηνής χωρίς πρόβα» και παίζουμε λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές αλλά κάθε φορά μοναδικές και διαφορετικές πράξεις, κάνοντας τις δικές μας επιλογές.. Δυστυχώς … χωρίς την «πολυτέλεια» των προκαθορισμένων ρόλων και της πρόβας που έχουν οι ηθοποιοί.

Συνεπώς η μόνη προετοιμασία που μπορούμε να έχουμε είναι να εφοδιαστούμε με έννοιες, με αρχές, με μεθόδους, με ικανότητες και αξίες

. Να επιλέξουμε… καινα αξιοποιήσουμε όσες πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσουν .… Για να παίξουμε όσο γίνεται καλύτερα, για εμάς και γι’ αυτούς που αγαπάμε,

Επί σκηνής χωρίς πρόβα

Με τέτοιο τρόπο, που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε – διοικήσουμε αυθεντικά, να πραγματώσουμε τις δυνατότητες μας και να φύγουμε όπως θέλουμε αφήνοντας κληρονομιά ένα καλύτερο κόσμο…»

Ήταν 11 Απριλίου του 2011 όταν ο Δ. Μπουραντάς άφησε πάνω στο γραφείο μου το βιβλίο που θα παρουσίαζε το βράδυ στην πόλη μας. Ο τίτλος με πάγωσε…

Το Νοέμβρη του 2010 οι Πολίτες του Έβρου με τίμησαν με την ψήφο τους και βρέθηκα στο θέατρο της αυτοδιοίκησης «επί σκηνής χωρίς πρόβα».

Κάποιοι δεν πίστεψαν ότι θα τα καταφέρω, κάποιοι δεν στήριξαν, για να μην τα καταφέρω…

Αφιερώσαμε ενέργεια, χρόνο και δουλειά στη λειτουργία του νέου θεσμού, στη διαμόρφωση των υποδομών, στον οικονομικό ορθολογισμό της λειτουργίας μας, στο νοικοκύρεμα και την έναρξη λειτουργίας των νέων υπηρεσιών.

Θέσαμε στόχουςπεραιώσαμε έργα, προγραμματίσαμε νέα,σχεδιάσαμε παρεμβάσεις στους τομείς ευθύνης μας, διαχειριστήκαμεκρίσεις καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια, αιρετοί και εργαζόμενοι από κοινού, για να ανταποκριθούμε στους στόχους αλλά και στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτούς με την αγωνία…..

Να σταθώ συνεπής στις ιδέες που είχα ενστερνιστεί από τα νιάτα μου, να αντέξω στις δυσκολίες, να μην παρασυρθώ από το χείμαρρο των γεγονότων, να μην καταλήξω ένας συνηθισμένος άνθρωπος της εξουσίας.

Πίστευα πάντα ότι η θεωρία και πράξη πρέπει να ταυτίζονται «ΜΥΘΩΝ ΤΕ ΡΗΤΗΡ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΠΡΗΚΤΗΡ» κατά τον Όμηρο. Τις υποσχέσεις για διαφάνεια. συνεργασία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ισότητα, εντιμότητα. τις αποδεικνύουμε καθημερινά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον πολίτη και κάθε εργαζόμενο, που επιλύουμε τα προβλήματα, ικανοποιούμε τα αιτήματα, επικοινωνούμε με τους ανθρώπους …

Αφιερώσαμε όλο μας το χρόνο στο έργο που πρέπει να γίνει και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει: με τακτικές συναντήσεις και συνεργασίες με περιφερειακούς συμβούλους, με τους συνεργάτες, με υπηρεσιακούς παράγοντες, με Δήμους, Φφορείς, συλλογικά όργανα, με Πολίτες κυρίως.

Γιατί πιστεύαμε ότι είμαστε στο ίδιο μετερίζι και αγωνιζόμαστε για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων του τόπου μας. Όλοι μαζί χωρίς αποκλεισμούς για οποιοδήποτε λόγο. Συνήθιζα να λέω «Δεν προσωποποιούμε το αίτημα, το πρόβλημα , το αντιμετωπίζουμε»

Πιστεύαμε από την αρχή ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τους πόρους που διαθέτουμε, υλικούς και ανθρώπινους, χωρίς ιδιοκτησιακές αντιλήψεις για να έχουμε τη δυνατότητα και τη δύναμη να δίνουμε καλύτερες λύσεις στα θέματα που αντιμετωπίζουμε.

Πιστεύαμε ότι θα πρέπει με τους λιγότερους πόρους να έχουμε τα περισσότερα αποτελέσματα – όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, ξεκινώντας από το «νοικοκύρεμα» βαθιά πολιτική πράξη και φτάνοντας στην ένωση των δυνάμεων μας για κοινούς στόχους

Πιστεύαμε ότι η νέα μορφή της τοπικής διακυβέρνησης θα φέρει μαζί της νέα ήθη και πολιτικές, όπου ο πολίτης δε μετράει ως ψήφος, όπου η εκλογή δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά σκοπός πρέπει να είναι το όραμα για τον τόπο, το ήθος στην άσκηση πολιτικής, η χαρά να ασκείς πολιτική, να είσαι μέρος της ιστορίας και της αλλαγής στον τόπο σου.

Και αυτό έγινε όραμα για μένα

Προσπάθησα, μέχρι το τέλος της Αυτοδιοικητικής μου θητείας, με την ελπίδα να αποτελέσει παρακαταθήκη για τους επόμενους του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, να μετουσιώσω το όραμα σε πράξη. Δεν ήταν πάντα εύκολο.

Όμως στην προσπάθεια αυτή δεν ήμουν μόνη. Συμπορευτές και συνοδοιπόροι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, οι συνεργάτες μου, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι πολίτες του Έβρου τους οποίους δημόσια ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, την κατανόηση…

Δεν άσκησα εξουσία, άσκησα πολιτική και διοίκηση γιατί πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχεις ανθρώπινη συμπεριφορά με τους συνεργάτες σου, να νοιάζεσαι γι’ αυτούς, να μπαίνεις στη θέση τους, να τους κατανοείς, να τους φροντίζεις, να τους προστατεύεις, να τους καθοδηγείς, να τους εκπαιδεύεις και να επιβραβεύεις τις εξαιρετικές συμπεριφορές και τα καλά αποτελέσματα αλλά και να είσαι αυστηρή στην παραμέληση των στόχων. Αυστηρότητα, όμως, με την απαιτούμενη ευαισθησία και ακεραιότητα στη δική σου συμπεριφορά «ΗΓΕΣΙΑ ΜΕΣΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ», για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους γιατί οι «ΑΓΩΝΕΣ» κερδίζονται από ομάδες και όχι από αθροίσματα ατόμων.

Η πολιτική πρέπει να έχει και παιδευτικό χαρακτήρα. Από τους μεγαλύτερους φόβους μου ήταν μήπως σ’ αυτό το χώρο της Διοίκησης, ακυρώσω ό, τι με τόσο κόπο, αγάπη και φροντίδα για χρόνια έχτιζα στο σχολείο με τους χιλιάδες μαθητές μου. Είμαι ευτυχής ! Μπορώ ακόμα να τους κοιτάξω στα μάτια, διότι πορεύτηκα με σεβασμό στον πολίτη, μεδιαφάνεια στις ενέργειές μου, με ισότητα και δικαιοσύνη απέναντι σ’ όλους και θα συνεχίσω με τον ίδιο τρόπο, όποιες και αν είναι οι επιλογές μου για το μέλλον και πάντα θα είμαι στη διάθεση των γεγονότων.

Ο Φ Ε Ι Λ Ω

Στην Κοινωνική Συμμαχία και στον Άρη Γιαννακίδη

την ευκαιρία που μου πρόσφερε, μέσα από το θεσμό της Αιρετής Περιφέρειας, να υπηρετήσω τον τόπο μου και τους ανθρώπους του. Κρατώ και φυλάσσω τις πολλές θετικές στιγμές της συνεργασίας και της από κοινού δημιουργίας και προσφοράς.

Στους Αντιπεριφερειάρχες

την προσπάθεια να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά, να συμμετέχουμε στην εδραίωση του νέου θεσμού, να εντάσσουμε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της ΠΑΜΘ.

Δεν ήταν εύκολο το προσπαθήσαμε.

Στους Περιφερειακούς Συμβούλους

την εποικοδομητική, ουσιαστική συνεργασία, με συμφωνίες και αντιθέσεις, έχοντας πάντα ως γνώμονα την καλύτερη επιλογή για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του και τη βεβαιότητα ότι στην προσπάθεια και το αποτέλεσμα έχουμε όλοι συμμετοχή και ίδιο «μερίδιο».

Στους Δημάρχους – Αντιδημάρχους

την αποτελεσματική συνεργασία για να διεκπεραιώσουμε, από κοινού, ζητήματα της καθημερινότητας, για να αντιμετωπίσουμε κρίσεις και να προωθήσουμε σημαντικά θέματα ανάπτυξης, χωρίς στεγνή περιχαράκωση αρμοδιοτήτων και ιδιοκτησιακές λογικές.

Στους Υφυπουργούς και Βουλευτές

την ένθερμη υποστήριξή τους, την ανταπόκρισή τους στα μικρά και μεγάλα θέματα που αφορούσαν τον Έβρο και την Περιφέρεια, ατομικά και συλλογικά.

Στους Συνεργάτες – Φορείς της Αιρετής Περιφέρειας

( Στρατός, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Αερολιμένας, Λιμένας, Νοσοκομεία, Επιμελητήρια, Εργατικά Κέντρα, Εκπαίδευση, Σύλλογοι, Μουσεία, Αθλητικά Σωματεία)

την άμεση ανταπόκριση, την ειλικρινή συνεργασία, την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους, την επιτυχή έκβαση των επιχειρήσεων με αλτρουισμό και αυτοθυσία.

Στους υπαλλήλους της Π. Ε.

Για την επιτυχία της προσπάθειας μας

Τους γνώρισα όλους θέλοντας ν’ ακούσω πως αισθάνονται στη δουλειά, ν’ αφουγκραστώ τις αγωνίες τους, τις προσδοκίες τους, να μάθω τι τους ευχαριστεί και τι τους δυσαρεστεί, τι τους εμποδίζει να κάνουν τη δουλειά τους.

Με εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και στην ωριμότητά τους πιστεύω ακράδαντα ότι ό, τι πετύχαμε το οφείλουμε σ’ όλους που εργάστηκαν και συνεργάστηκαν με γνώση, εμπειρία, ήθος, ειλικρίνεια, ενθουσιασμό, πάθος, πρωτοβουλία, ιδέες, ομαδικότητα, διάθεση, μεράκι, κέφι.

Στους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων της Π. Ε.

την ανθρώπινη, ειλικρινή, συγκινητική υποστήριξη στο δυσκολότερο ρόλο της ζωής μου. Δεν γνώριζα και έπρεπε να μάθω… με σεβασμό, με επιμονή, με υπομονή, με γνώση και εμπειρία γίνατε «ΔΑΣΚΑΛΟΙ» μου στις κατ’ ιδίαν και στις εβδομαδιαίες συναντήσεις. Συναντήσεις ενδιαφέρουσες, ουσιαστικές, ενημερωτικές για τον προγραμματισμό, τις δυσκολίες, την υλοποίηση του έργου μας, ώστε οι πάντες να αντιλαμβάνονται τη συνολική εικόνα και να έχουν μια αίσθηση συμμετοχής, και εγώ να «ΚΤΙΖΩ» τη γνώση.

Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος σας !

Αν θέλετε να κάνετε τους ανθρώπους σας να αισθάνονται ενδυναμωμένοι και να έχουν διάθεση να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό πρέπει να δημιουργήσετε στις υπηρεσίες μας το κατάλληλο περιβάλλον

ΠΩΣ; Aς ακούσουμε

“… Εσύ έχεις την ευθύνη να κάνεις τους συνεργάτες σου να αισθάνονται σαν μια γροθιά. Φρόντισε λοιπόν να καλλιεργήσεις την άμιλλα και όχι την ανταγωνιστικότητα, μάθε τους να καλύπτει και να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον. Να πιστέψουν στο «Ένας για όλους και όλοι για έναν». Δίδαξέ τους τη συναδελφική αλληλεγγύη, καν’ τους να κατανοήσουν τις συνέργειες που μπορούν να επιτύχουν μεταξύ τους και το κοινό όφελος απ’ αυτές. Να επιβραβεύεις τις ομαδικές συμπεριφορές και να επιπλήττεις τις αντίθετες. Μάθε τους να στέλνουν ο ένας «πολίτες» στον άλλο, σε κάθε περίπτωση, που δεν μπορεί να ικανοποιήσει σωστά μια ανάγκη, κάποια δική του υπόθεση.

… Η ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη απαιτεί διάθεση, κέφι, μεράκι, ενθουσιασμό και πάθος. Δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει κανείς με φοβέρες. Κερδίζεται με την αξιοπρεπή και δίκαιη μεταχείριση των ανθρώπων, την έμπνευση, το ευχάριστο εργασιακό κλίμα, την επιβράβευση, τη σωστή καθοδήγηση και τις καλές συνθήκες εργασίας.”

Και ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ

Ότι οι άνθρωποι … Ακούν με τα μάτια και όχι με τ’ αυτιά ...”

Μαθαίνουν από τα καλά και τα κακά πρότυπα.

Από τα πρώτα μαθαίνουμε όσα πρέπει να κάνουμε

και από τα δεύτερα εκείνα που δεν πρέπει.”

«Όλα σου τα’ μαθα, μα ξέχασα μια λέξη» - Δ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Οφείλωτην επίτευξη των στόχων του «Γραφείου Υποστήριξης»,

στη Μαίρη Γιατράκη

στη Λαμπρινή Παπαδημητρίου

στην Αθανασία Μπαμίδου

στη Δήμητρα Ζαφειριάδου

στο Χρήστο Λασκαρίδη

άνθρωποι που εργάστηκαν και συνεργάστηκαν, στα εύκολα και στα δύσκολα, με υπευθυνότητα, ευθύτητα, γνώση, εμπειρία, ανθρωπιά, ευαισθησία και αξιοπρέπεια.

Ιδιαίτερα οφείλω

στην Ελένη Γκιοκτσέ ,

στον Δημήτρη Μανανά,

στην Κυριακή Μπουρμά,

άνθρωποι που εργάστηκαν, συνεργάστηκαν, σχεδίασαν, προγραμμάτισαν, υλοποίησαν, ανέδειξαν, με ευαισθησία, φαντασία, ανθρωπιά, επιμονή, υπομονή, ειλικρίνεια, ευθύτητα, καινοτομία, εμπειρία, γνώση, ιδέες, με ήθος και πάθος, με «ψυχή», δυναμισμό και όραμα, φροντίδα και υπευθυνότητα., για το καλό του Τόπου.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Γιατί με βοήθησαν ανιδιοτελώς να αντιμετωπίσω ό,τι μου έτυχε με αξιοπρέπεια.

Γιατί για όλα τούτα

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ»

Άραγε «χάνει την ομορφιά του το σμαράγδι αν δεν το παινεύεις ;

.Κάθε τι ωραίο …. Είναι ωραίο αφ’ εαυτού και ολοκληρωμένο από μόνο του,

χωρίς να περιλαμβάνει τον έπαινο». «Τα εις εαυτόν » – Μάρκος Αυρήλιος

Στα Μ. Μ. Ε.

την πολύτιμη συμβολή σας στην προβολή των θεμάτων που αφορούν την Περιφέρειά μας και τη συνεργασία μας. Έχετε μια τεράστια δύναμη στα «ΧΕΡΙΑ» σας, να κοινωνείτε σημαντικά θέματα σε κάθε πολίτη. Εύχομαι να την αξιοποιείτε πάντα προς όφελος του Τόπου.

Στους Πολίτες της Π.Ε Έβρου

Για την εμπιστοσύνη, την ευθύτητα, την ειλικρίνεια και την ουσιαστική βοήθεια που μου πρόσφεραν, με προτάσεις, επισημάνσεις, παρατηρήσεις και εισηγήσεις για θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της καθημερινότητας. του Τόπου.

Στους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου

«ΑΠΟ ΘΕΟΥ ΑΡΞΑΣΘΕ» συνηθίζουμε να λέμε. Όμως θα ήθελα να τελειώσω με τους εκπροσώπους Του στον Tόπο μας που με παρρησία, δικαιοσύνη, αυστηρότητα, ευσέβεια, γνώση αγάπη στήριξαν και υποστήριξαν το έργο μας με την συνεργασία τους.

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση