Όλα όσα θα πρέπει να ξέρουμε για τον καταρράκτη   Ημ/νία: 14/10/2012
Μια ουσιαστική προσέγγιση στο θέμα από τον επιμελητή Στράτο Αλβανό σε ομιλία του στο ΚΑΠΗ Κομοτηνής
Τα συμπτώματα του καταρράκτη διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Σε μερικούς ασθενείς παρατηρείται μείωση της κεντρικής όρασης. Άλλοι ασθενείς αναφέρουν μειωμένη όραση τη νύχτα, ενώ κάποιοι διαμαρτύρονται για δυσκολία στην οδήγηση λόγω θάμβους από τα φώτα των αυτοκινήτων από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή έχουν δυσκολία στο διάβασμα και ευαισθησία στο φως του ήλιου. Άλλοι ομάδα ασθενών παραπονείται ότι τα χρώματα φαίνονται ξεθωριασμένα.
Ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ο καταρράκτης είναι μια πάθηση η οποία θεραπεύεται με την βασική χειρουργική της οφθαλμολογίας, τόνισε ο Στράτος Αλβανός, επιμελητής στο νοσοκομείο της Κομοτηνής που ήταν ο βασικός ομιλητής σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΑΠΗ Κομοτηνής.

Ο κ. Αλβανός τόνισε στην ομιλία του ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον καταρράκτη ως τη βασική χειρουργική νόσο της οφθαλμολογίας. Στην ανάπτυξη του θέματός του μίλησε για τα συμπτώματα του καταρράκτη, το χειρουργείο, τις ενδείξεις, πότε χειρουργείται ο καταρράκτης, τις επιπλοκές.
Υπογράμμισε δε ότι δεν σημαίνει ότι ο καθένας που δεν βλέπει έχει καταρράκτη, ότι υπάρχουν κι άλλες ασθένειες που μπορεί να τον προκαλέσουν.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Σύμφωνα με τον επιστήμονα: «Τα συμπτώματα είναι θόλωση της όρασης, μειώνεται η όραση. Όπως είπα όμως δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που θολώνει η όραση έχουμε καταρράκτη, πρέπει να πάμε στον οφθαλμίατρο να το πιστοποιήσουμε. Ο παγκόσμιος κανονισμός υγείας λέει ότι μετά τα 40 έτη μία επίσκεψη προληπτική στον οφθαλμίατρο είναι χρήσιμη.
Και τίποτε να μην έχει κανείς κάθε δύο χρόνια καλό είναι να πηγαίνει να κάνει μία προληπτική εξέταση. Στο 95% των περιπτώσεων είναι η εκφύλιση του φακού που έρχεται με τη φθορά της ηλικίας. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι δευτερογενείς παράγοντες που προκαλούν καταρράκτη, αυτοί όμως είναι η εξαίρεση: ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια λήψη κορτιζόνης, ένα παλιό τραύμα, μπορούν να προκαλέσουν καταρράκτη, αυτό όμως είναι το 5%.
Μπορεί να προέλθει ολική τύφλωση από τον καταρράκτη; Η απάντηση είναι, όχι. Είναι αιτία τύφλωσης ο καταρράκτης στις χώρες του τρίτου κόσμου που δεν έχουμε πρόσβαση στο χειρουργείο. Όταν λέμε τύφλωση εννοούμε μη αναστρέψιμη όραση, από τη στιγμή που χειρουργείται και μπορεί να αποκατασταθεί η όραση, όχι δεν είναι αιτία τύφλωσης. Μάλιστα για να πάρει κανείς πιστοποιητικό τυφλότητας πρέπει να μην έχει καταρράκτη ή να έχει χειρουργήσει τον καταρράκτη του ώστε να μην είναι αναστρέψιμη η κατάσταση.
Πολλά έχουν γραφτεί για τις υπεριώδης ακτινοβολίες, για τη διατροφή. Πρόληψη στην πράξη δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι αυτό που είπαμε, η φθορά του χρόνου.
Υπάρχουν κάποιοι δευτεροπαθείς λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν καταρράκτη, το σημαντικό είναι να πηγαίνει κανείς στον οφθαλμίατρό του να κάνει μία προληπτική εξέταση.

Πότε θα χειρουργηθεί ένας καταρράκτης;
Δεν σημαίνει ότι χειρουργείται κάθε φορά που λέμε καταρράκτης. Εξαρτάται και από τις ανάγκες του ασθενούς. Υπάρχουν ασθενείς που βλέπουν 4-5 δέκατα και τους φτάνει αυτό, πηγαίνουν στο καφενείο, βλέπουν τηλεόραση και λένε ότι δεν θέλουν να χειρουργηθούν και υπάρχουν άλλοι που βλέπουν 8 δέκατα και λένε εγώ οδηγώ, με τυφλώνουν τα φώτα από απέναντι, ζωγραφίζω. Έχουμε χειρουργήσει ασθενή και με 9 δέκατα.
Η ασθένεια επιδεινώνεται με το χρόνο. Αν δεν αποφασίσουμε να το χειρουργήσουμε πρέπει να επισκεπτόμαστε τακτικά τον οφθαλμίατρο για να δούμε πώς εξελίσσεται. Πρέπει να φύγει η σκέψη ότι περιμένουμε τον καταρράκτη να ωριμάσει γιατί αν τον περιμένουμε να ωριμάσει γίνονται όλα πιο δύσκολα. Οι επιπλοκές στο χειρουργείο είναι περισσότερες, η καταπόνηση του ματιού στο χειρουργείο, αν κάποιος θέλει να χειρουργηθεί μ’ αυτό που λέμε λέιζερ που δεν είναι λέιζερ είναι υπέρηχοι. Αν κάποιος θέλει να χειρουργηθεί με αυτόν τον τρόπο η ωρίμανση του καταρράκτη είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται.
Δεν υπάρχουν φάρμακα για πρόληψη. Είναι φυσική φθορά, σαν να λέμε να
προσπαθήσεις να μην έχεις ρυτίδες ή να προσπαθήσεις να μη γεράσεις. Από τη στιγμή που συνάδει μαζί με τη γήρανση δεν μπορείς να το καθυστερήσεις.
Εκτός από τον καταρράκτη υπάρχουν και πολλές άλλες παθήσεις όπως είναι το γλαύκωμα, η εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Σε όλες αυτές τις παθήσεις η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική.

Πρόθυμοι οι γιατροί για την ενημέρωση των ηλικιωμένων
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ Κομοτηνής κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος τόνισε ότι με τα εκπαιδευτικά μαθήματα αυτά, που γίνονται στα πλαίσια των ενημερωτικών ομιλιών των ηλικιωμένων του ΚΑΠΗ, η διοίκηση εκτός από την υλική είναι υπεύθυνη και την πνευματική ενημέρωση των ηλικιωμένων.
«Είμαστε κοντά τους, να τους ενημερώνουμε και να τους καθοδηγούμε τι πρέπει να κάνουν. Έχουμε ξεκινήσει με την υπέρταση, με την κατάθλιψη και θα συνεχίσουμε με θέματα που απασχολούν τους ηλικιωμένους. Έχουμε πολλούς γιατρούς οι οποίοι δέχονται να έρθουν να ενημερώσουν τους ηλικιωμένους μας. Εμείς με χαρά το κάνουμε αυτό». - eleftherovima
Η ρευματοπάθεια παράγοντας ψυχοσωματικών προβλημάτων   Ημ/νία: 14/10/2012
Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπάθειας του Συλλόγου Ρευματοπαθών και Φίλων Κίνηση Ζωής με θέμα τη σχέση χρόνιων ασθενειών και ψυχολογικών προβλημάτων
Ομιλία με θέμα «Ψυχοσωματικά νοσήματα που σχετίζονται με τη ρευματοπάθεια» με ομιλητή τον ψυχίατρο – ψυχαναλυτή Γκάρο Εσαγιάν πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου από το Σύλλογο Ρευματοπαθών και Φίλων «Κίνηση Ζωής», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπάθειας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
Όπως τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ροδούλα Μυλωνά «με την ομιλία αυτή παίρνουμε πνευματική τροφή από τον κ. Εσαγιάν, που είναι πάρα πολύ χρήσιμη και απαντά στο ερώτημα τι επηρεάζει την ψυχή μας από χρόνιες αρρώστιες».
Είναι ένα θέμα πολύτιμο, υπογράμμισε η κ. Μυλωνα, μια και σκοπός του συλλόγου είναι να ενημερώνει τα μέλη του μέσω των γιατρών, ώστε να έχουν κάποιο όφελος. Είναι μια πρωτοβουλία ωφέλιμη όχι μόνο για τα μέλη μας αλλά και για την τοπική κοινωνία.
Πέρα από την εκδήλωση αυτή τα μέλη του συλλόγου θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στις 20 Οκτωβρίου, στο Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας, από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 4.00, ενώ στις 23 Νοεμβρίου διοργανώνεται μία εκδρομή στη λουτρόπολη Μπάνιτε της Βουλγαρίας. Η εκδρομή είναι τριήμερη, δύο διανυκτερεύσεις με διασκέδαση και θα πραγματοποιηθεί εφόσον συμπληρωθούν τα απαραίτητα άτομα.

Ψυχοφθόρες οι χρόνιες αρρώστιες
Από την πλευρά του κ. Εσαγιάν τόνισε ότι οι χρόνιες ασθένειες, πέρα από τη βλάβη που δημιουργούν και προκαλούν στον ασθενή από σωματικής πλευράς, προκαλούν και ψυχολογικές επιπτώσεις, για αυτό και θέλησε με την ομιλία του να ευαισθητοποιήσει το κοινό γι’ αυτήν την πτυχή.
«Η αντίδραση του ασθενή στην ασθένειά του δεν είναι δεδομένη και δεν είναι η ίδια για τον καθένα, εξαρτάται από την προσωπικότητά του. Το ίδιο ισχύει και για το οικογενειακό του περιβάλλον. Υπάρχουν οικογένειες οι οποίες δυσκολεύονται να δεχθούν ότι κάποιο μέλος τους έχει κάποια χρόνια ασθένεια. Άλλες το δέχονται πιο εύκολα, δηλαδή η προσαρμοστικότητα του ατόμου και της οικογένειας διαφέρει» σημείωσε.
Επιπλέον σημαντικό ρόλο παίζει το περιβάλλον του ασθενούς και στην πορεία της ασθένειας και στη βελτίωσή της ή και στην επιδείνωσή της, αφού πρέπει να λειτουργήσει σαν ένα καλό μαξιλάρι πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο άρρωστος έτσι ώστε να βοηθηθεί για το κομμάτι εκείνο που χρειάζεται, αφού είναι ένας ευάλωτος ψυχολογικά άνθρωπος ο οποίος χρειάζεται ένα στήριγμα και είναι εξαρτημένος από το περιβάλλον του.
«Υπάρχει η πιθανότητα να πάθει ο ασθενής κατάθλιψη. Μάλιστα θα έλεγα ότι μία καταθλιπτική αντίδραση σε μία χρόνια νόσο είναι συνηθισμένη αντίδραση. Μερικές φορές παίρνει μία κλινική μορφή που χρειάζεται κι αυτή θεραπεία. Ας μην ξεχνάμε ότι η καλή ψυχολογία ευνοεί την εξέλιξη της χρόνιας νόσου θετικά ενώ η κακή ψυχολογία την επιδεινώνει».
Η εκδήλωση είχε μεγάλο ενδιαφέρον και την παρακολούθησαν εκτός από τα μέλη του συλλόγου και πολλοί φίλοι του, αποδεικνύοντας ότι η ενημέρωση είναι τροφή για γνώση ειδικά σε θέματα που άπτονται της υγείας του κοινωνικού συνόλου. - eleftherovima
MyHost.gr
Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή, αποθήκευση, διασκευή ή/και αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου αυτών των σελίδων χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Storing, copying or redistributing part or whole the content of these pages prior the written permission of the publisher, is strictly prohibited.