«Έστησε»τους σχολικούς φύλακες ο Λοβέρδος. Μάταια περίμεναν έξω από το γραφείο του Δημάρχου Κομοτηνής

«Έστησε»τους σχολικούς φύλακες ο Λοβέρδος. Μάταια περίμεναν έξω από το γραφείο του ΔημάρχουΚομοτηνής

0987797768

Δεν κατάφεραν οι δύο εκπρόσωποι των απολυμένων σχολικών φυλάκων του Δήμου Κομοτηνής να συναντήσουν τον Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο

την Παρασκευή 29 Αυγούστου, αφού η απότομη αναχώρηση του Υπουργού, ο οποίος ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναντήσεις του, τις άφησε να τον περιμένουν μάταια.

 

«Είμαστε από τις 9.20 εδώ και τον περιμέναμε να θέσουμε τα προβλήματα μας. Πιστεύαμε ότι θα μας ακούσει αλλά δυστυχώς την κοπάνησε» σημείωσε απογοητευμένη η εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων, η κα Γεωργία Παπαδοπούλου, επισημαίνοντας πως ο ίδιος ήξερε ότι θα έρθουν να τον συναντήσουν, και θα μπορούσε ακόμα και με την αλλαγή του προγράμματος να βρει ένα τρόπο για να αφιερώσει έστω και 5 λεπτά για αυτές.

Όπως ανέφερε, ήθελαν να συναντήσουν τον κ. Υπουργό, να θέσουν τα προβλήματα τους και να του εξηγήσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την απουσία τους από τα σχολικά κτίρια και στα σχολεία και στις οικογένειες τους.

Όπως σημείωσε, οι περισσότεροι εξ αυτών αντιμετωπίζουν το φάσμα της Οικονομικής καταστροφής, γιατί των περισσοτέρων οι σύντροφοι είναι άνεργοι, το ταμείο ανεργίας είναι πολύ λίγο για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, έχουν παιδιά άνεργα ή παιδιά που σπουδάζουν.

Για αυτό και είχαν σαν στόχο να του ζητήσουν να βρεθεί μια λύση, μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών και  τον Υπουργό Μεταρρύθμισης, που θα έδινε και σε αυτούς δύναμη και στα σχολεία, ακόμα και σαν επιστάτες, των οποίων οι θέσεις έχουν μείνει κενές.

Την ίδια ώρα ήθελαν να του θέσουν και το θέμα των ενσήμων τους για τα 1.527 μεροκάματα που διεκδικούν δικαστικά, αφού για αυτά έχει κάνει έφεση όχι ο εργοδότης τους αλλά το ΙΚΑ, το οποίο αδυνατεί να πληρώσει τους δικηγόρους και δεν παρέστηκαν στη δίκη που θα γινότανστις 03/06 με την υπόθεση να μεταφέρεται για τις 04/11.

Όμως όπως ανέφερε έχουν ψηφίσει έναν νόμο σε αντίθεση με τον 1846/51 που λέει ότι όταν δεν κολληθούν με τη σειρά τους τα ένσημα θα πρέπει να τα πληρώσει ο εργοδότης όλα, και θα πρέπει να πληρωθούν τα ένσημα από το 2001 μέχρι 2006 με την αξία που έχουν το 2013. «Δεν είναι δυνατόν τα λάθη τους να πληρώνουμε εμείς τις προσαυξήσεις για τα λάθη που έχουν γίνει»

Οι δύο εκπρόσωποι είχαν στα χέρια τους και επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου των Σχολικών Φυλάκων Ελλάδας την οποία επιθυμούσαν να παραδώσουν στον Υπουργό Παιδείας, η οποία λέει τα εξής:

«Σύμφωνα με το άρθρο 80 του νόμου 4172/2013, καταργήθηκαν στους Δήμους οι θέσεις της ειδικότητας Σχολικών Φυλάκων, ανεξαρτήτως κατηγορίας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Οι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις καταργήθηκαν, τίθενται σε διαθεσιμότητα — κινητικότητα.

Εκτιμάται ότι από το σύνολο των υπαλλήλων, το 30% περίπου αυτών θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναγνωριστούν ως συντάξιμα τα έτη 2001 — 2006 χωρίς χρηματική επιβάρυνση για τους σχολικούς φύλακες, όπως αποφαίνονται άλλωστε και τα ελληνικά δικαστήρια.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους υπαλλήλους (περίπου 1000), η εξέταση της δυνατότητας αξιοποίησης τους, - ως έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό - κατόπιν αξιολόγησης των και μετάταξης των σε θέσεις αντίστοιχες των προσόντων τους σε υπηρεσίες του Υπουργείου σας (όπως: Γραμματείς, Κλητήρες, Επιστάτες κ.α.)

Παρακαλώ όπως εξετάσετε τα παραπάνω ζητήματα και σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να συσταθεί η ανάλογη ΚΥΑ, (όπως συνέβη και στην περίπτωση των Δημοτικών Αστυνομικών) εφαρμόζοντας το μέτρο της κινητικότητας ώστε να υπάρξει η δυνατότητα απορρόφησης τους, για να μη βυθιστούν σε απόγνωση αυτοί και οι οικογένειες τους σε μια δύσκολη χρονικά και οικονομικά συγκυρία για τη χώρα μας, τη στιγμή που το έργο τους αποδείχθηκε άκρως αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία την σχολικών μονάδων»

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης