Δραστήρια τριετία για την Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. και την πρόεδρο Όλγα Τσετινέ

Δραστήρια τριετία για την Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. και την πρόεδρο Όλγα Τσετινέ

6578787887

Απολογισμό μιας δραστήριας τριετίας στο τιμόνι της Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. πραγματοποίησε η πρόεδρος της κα Όλγα Τσετινέ, μια τριετία στην οποία αυξήθηκε σημαντικά το έμψυχο δυναμικό της, αποπληρώθηκαν οι οφειλές των προηγουμένων ετών, προχώρησε η αξιοποίηση και υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και η υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής με την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Κομοτηνής για την Τριετία 2011-2014, το οποίο αποτέλεσε το κύριο στρατηγικό κείμενο προγραμματισμού των δράσεων της Δημοτικής Αρχής.

Η λειτουργία της επιχείρησης σε αυτή την τριετία βασίστηκε σε συγκεκριμένες αρχές, που ήταν η υποστήριξη του Δήμου και των επιχειρήσεων του στον επιχειρησιακό – αναπτυξιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων, στην εύρεση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών ευκαιριών και μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων (εντός και εκτός ΕΣΠΑ) τόσο για τη Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. , όσο για το Δήμο και τις εταιρείες του, στη στελέχωση της εταιρείας και η δημιουργία επιτελικής ομάδας σχεδιασμού και υλοποίησης έργων και προγραμμάτων αλλά και στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας, την εξασφάλιση χρηματοδοτικών κεφαλαίων και την κάλυψη των υποχρεώσεων παρελθόντων ετών.

Αύξηση στο δυναμικό και την παρουσία

Όπως ανέφερε η κα Τσετινέ, κατά τη διάρκεια της θητείας της τρέχουσας διοίκησης, που εγκαταστάθηκε τον Απρίλιο του 2011, το έμψυχο δυναμικό αυξήθηκε σταδιακά  στα 4 και εν τέλει το 2013 στα 7 στελέχη ενώ διοικητικά και οργανωτικά η εταιρεία ενίσχυσε τη δυναμικότητα της σε μεγάλο βαθμό.

Σε αυτό το διάστημα ρυθμίστηκαν και αποπληρώθηκαν οφειλές παρελθόντων ετών και αποκτήθηκαν μόνιμοι συνεργάτες στη διοικητική υποστήριξη (Νομικός, Λογιστής).

Την ίδια ώρα επανασχεδιάστηκε η δικτυακή παρουσία της εταιρείας με νέα ιστοσελίδα και παρουσία στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ προχώρησε η υιοθέτηση νέων μεθόδων διοίκησης και παρακολούθησης έργων μέσω ηλεκτρονικών εργαλείων.

Παράλληλα στην έδρα της εταιρείας επί της Οδού Ν. Τσανακλή 15, υπό την επίβλεψη της Τεχνικής υπηρεσία του Δήμου πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης της υλικοτεχνικής υποδομής.

Προώθηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία αποτελούν και την κύρια της βάση, Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. συνέχισε την υλοποίηση του προγράμματος Retina, το οποίο είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση, που αφορούσε στην εκπόνηση σχεδίου για την αναζωογονοποίηση της Βιομηχανικής περιοχής του Δήμου Κομοτηνής, επισήμανε η κα Τσετινέ. 

Κατά την ίδια χρονική περίοδο η εταιρεία, ως επικεφαλής σχήματος εταίρων από τη διασυνοριακή περιοχή, υπέγραψε συμβόλαιο χρηματοδότησης με τη Διαχειριστική αρχή του Προγράμματος Ελλάδα-Βουλγαρία για την υλοποίηση του έργου GREENSPOTS – Innovative and environmentally friendly Network for the Development and Promotion of Entrepreneurship (Καινοτόμο και Περιβαλλοντικά φιλικό δίκτυο για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Επιχειρηματικότητας) με συνολικό προϋπολογισμό 783.902,00 €, εκ των οποίων τα 427.052,00 € αφορούν στη Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε, για την επανασχεδίαση του τουριστικού προϊόντος της διασυνοριακής περιοχής και την προώθηση του μέσα από καινοτόμες διαδικασίες και τεχνολογίες.

Το 2012 επίσης η Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. υπέβαλλε και εξασφάλισε πόρους  ύψους 447.260,00 € από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» ως συντονιστής εταιρικού σχήματος τοπικών πρόταση χρηματοδότησης για την υλοποίηση της πράξης «Τοπικά Προγράμματα για την Απασχόληση στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης». Ο προϋπολογισμός της Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. για το συντονισμό και υλοποίηση ης δράσεων της πράξης ανέρχεται στο ποσό των 81.650,00 €, που αφορά την προετοιμασία 130 συμπολιτών μας για ένταξη ή επανένταξή τους στην εργασία υπό ευνοϊκούς όρους.

Επίσης το 2012 η Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. ως εταίρος σχήματος τοπικών φορέων συμμετέχει στην υλοποίηση της πράξης «Ανοικτή Αγορά Εργασίας για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης». Ο προϋπολογισμός της Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. για την υλοποίηση δράσεων της πράξης ανέρχεται στο ποσό των 95.615,55 € και προέρχονται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και αφορά στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για 150 ανέργους ευάλωτων κοινωνικά ομάδων που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην επαγγελματική τους  αποκατάσταση.

Επιπλέον ο Δήμος Κομοτηνής με τη τεχνική συνδρομή της Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. κατάφερε να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα ως μέλος εταιρικού σχήματος, αλλά και συμμετείχε και παρείχε τεχνική υποστήριξη στο Δήμο Κομοτηνής για την υποβολή πρότασης συνεργασίας στο πλαίσιο της πράξης «Δίκτυο Συνεργασίας Σχημάτων Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

Μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποίησε η εταιρεία και ο Δήμος τα στελέχη της Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. εκπροσώπησαν την πόλη της Κομοτηνής σε διεθνείς συναντήσεις στη Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Τουρκία, Σλοβακία, Σλοβενία ενώ παράλληλα φιλοξενήθηκαν στην πόλη της Κομοτηνής αποστολές από τις παραπάνω χώρες και επιπλέον από τη Γερμανία, Φιλανδία, Ισπανία, Σουηδία.

Τουριστική προβολή

Τέλος η εταιρεία σε συνεργασία με το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας ΑΜΘ συμμετείχε με δικό της περίπτερο τα δύο τελευταία έτη στην εμπορική  έκθεση Θράκη, ενώ διοργάνωσε σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής συναντήσεις και ημερίδες με αντικείμενα συναφή των προγραμμάτων που υλοποιεί και διαχειρίζεται η Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε.

Συμμετείχε δε στην προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης και ανάδειξης του Δήμου Κομοτηνής σε ένα διακριτό τουριστικό προορισμό με διαδικασία διαβουλεύσεων και παρουσιάσεων (στο ελληνογερμανικό φόρουμ, τη Δημοτική επιτροπή τουρισμού, στους επαγγελματίες της πόλης) με σκοπό τη τελική διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου «Σχεδιασμό και υλοποίηση Πιλοτικού Προγράμματος για την Ανάδειξη της Περιοχής του Δήμου Κομοτηνής σε Αειφόρο Τουριστικό Προορισμό, Προσβάσιμος σε όλους», το οποίο ολοκληρώθηκε το 2013 καθορίζοντας πλέον μέσα από καθορισμένες και κοστολογημένες δράσεις τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι   εμπλεκόμενοι φορείς για να επιτευχθούν οι στόχοι του επιχειρησιακού σχεδίου.

Προς την ίδια κατεύθυνση, προετοιμάστηκε από την Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. εκ μέρους του Δήμου Κομοτηνής, και σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής, πρόταση-κατάρτιση προϋπολογισμού και φάκελο υποψηφιότητας καθώς και τεύχος τεχνικών προδιαγραφών για την «Δημιουργία Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης στο Φανάρι Δήμου Κομοτηνής» στα πλαίσια του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER της ΟΤΔ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΡΟΔΟΠΗΣ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ», η οποία εγκρίθηκε με προϋπολογισμό 215.525,00 €. Η λειτουργία του κέντρου θα υποστηρίζεται με την έκδοση εντύπων και οδηγού για την περιοχή του Δήμου Κομοτηνής καθώς και με αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή για έξυπνα κινητά και ταμπλέτες.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης