Ξεκίνησε επίσημα σήμερα η 35η Συνδιάσκεψη των ΟΠΕΚΕΠΕ της ΕΕ στην Κομοτηνή

Ξεκίνησε επίσημα σήμερα η 35η Συνδιάσκεψη των ΟΠΕΚΕΠΕ της ΕΕ στην Κομοτηνή

4567486574589

Ξεκίνησε επίσημα σήμερα η 35η Συνδιάσκεψη των ΟΠΕΚΕΠΕ της ΕΕ στο μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, η μοναδική δράση της Ελληνικής Προεδρίας που πραγματοποιείται εκτός Αθηνών.

Πάνω από 120 συμμετέχοντες από όλα τα κράτη της ΕΕ και την Τουρκία βρίσκονται στην Κομοτηνή για δύο μέρες, όπου θα έχουν συζητήσεις για το μέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη.

Στόχοι της Συνδιάσκεψης είναι η συζήτηση για ζητήματα που απασχολούν τους Οργανισμούς Πληρωμών σχετικά με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καθώς επίσης και η ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών. Η Συνδιάσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα το τρέχον εξάμηνο, δεδομένου ότι συναποφασίζονται και συζητούνται οι κατ’ εξουσιοδότηση και οι εκτελεστικές πράξεις για την εφαρμογή της ΚΑΠ 2014-2020.

Προσαρμογή της Συνδιάσκεψης στην Κομοτηνή

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των συνέδρων εμφανίστηκε ο Γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, τονίζοντας πως παρόλο που σίγουρα η Κομοτηνή δεν έχει την ευκολία πρόσβασης που μπορεί να παρουσίαζε η Αθήνα και το Ζάππειο, όπου γίνονται όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής προεδρίας, όμως η ιδέα να πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, η οποία αγκαλιάστηκε από όλους τους φορείς της περιοχής μας, έτυχε κοινής αποδοχής, για αυτό και το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι στημένο πάνω στην πραγματοποίηση της Συνδιάσκεψης στην Κομοτηνή.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές ενώσεις παραγωγών, τόσο από τη Θράκη όσο και από όλη την Ελλάδα, προσέφεραν προϊόντα τα οποία θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης, ως δείγμα υποδοχής και φιλοξενίας.

Προϊόντα όπως Ελαιόλαδο από την Πελλοπόνησο, Μαστίχα από τη Χίο, κρόκο από την Ένωση Κοζάνης, Σταφίδα από την Αχαΐα, κηραλοιφή, μαρμελάδα και άλλα προϊόντα από την Κομοτηνή, δόθηκαν στους συνέδρους ώστε να αναπαραχθεί η δυνατότητα προϊόντων που μπορεί να παραχθούν και να εξαχθούν από τη χώρα μας και την περιοχή μας.

Άλλωστε κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης είναι διαθέσιμα τοπικά προϊόντα για να τα γνωρίσουν καλύτερα.

«Ήταν μεγάλη υπόθεση για εμάς να έχουμε ένα τόσο μεγάλο πακέτο δώρων, που δείχνει την Ελληνική φιλοξενία αλλά και είναι μια σημαντική προώθηση» σημείωσε, τονίζοντας πως παράλληλα προγραμματίστηκαν επισκέψεις σε μια σειρά από τοποθεσίες.

Έτσι έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, στον Υγροβιότοπο της Βιστωνίδας, το Φανάρι, επισκέψεις στην πόλη, ενώ και η κεντρική πλατεία σημαιοστολίστηκε ώστε να θυμίζει σε όλους την Ευρωπαϊκή παρουσία.

Σημαντικό κεφάλαιο το Μέγαρο

Ο κ. Μπαμπασίδης σημείωσε πως αυτή η συνδιάσκεψη δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή χωρίς την παρουσία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, γιατί όσο καλά και να ήταν τεκμηριωμένη η πρόταση για την πραγματοποίησή της στην Κομοτηνή, θα έλειπε ο χώρος των συνεδριάσεων.

«Είναι μεγάλη τύχη για την περιοχή, και μεγάλη η δυναμική που δημιουργεί αυτό το ευτύχημα της ύπαρξης αυτού του κτιρίου, ώστε με κέντρο το Μέγαρο, να φτάσουμε εκεί που φτάσαμε», σημείωσε, εκθειάζοντας και την προσπάθεια των στελεχών της Αναπτυξιακής Ροδόπης που για ένα εξάμηνο έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Στάθης Κεφαλίδης σημείωσε ότι αποτέλεσε για αυτούς μια μεγάλη πρόκληση να έρθει η 35η Συνδιάσκεψη στην Κομοτηνή και στο Μέγαρο Μουσικής.

«Αλλά το «σηκώσαμε το γάντι» γιατί είχαμε και εμπιστοσύνη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος είναι ένας πολύ καλά οργανωμένος φορέας, αλλά ήταν και μια πρόκληση γιατί αποδεικνύουμε ότι εμείς εδώ στην περιοχή μας, δεν έχουμε μόνο υποδομές, αλλά μπορούμε να τις λειτουργήσουμε τις υποδομές, έτσι ώστε, να προσελκύουμε μεγάλα συνέδρια»

Αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισαν σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να βοηθήσουν ώστε να εγκριθεί το να «χτυπήσει η καρδιά της Ευρώπης εδώ στην περιοχή».

Παρόλο που υπήρξαν αρκετά προβλήματα, σημείωσε, αυτά λύνοντας γρήγορα, γιατί είχαν πάρα πολύ καλή συνεργασία και έφτασαν σε αίσιο αποτέλεσμα, όπου «αποδεικνύουμε τελικά, ότι όλοι αυτοί οι χώροι έχουν ανθρώπους, που όταν θέλουν οι άνθρωποι να τους λειτουργήσουν, φέρνουν καλά αποτελέσματα, μέσα από τη συνεργασία και αποδεικνύουν ότι οι τοπικές κοινωνίες και μπορούν, όταν θέλουν και δημιουργούν»