Σε περιορισμό η ΑΜΘ για τον καταρροϊκό, 2 κρούσματα στη Ροδόπη, 4 κρούσματα στον Έβρο

Σε περιορισμό η ΑΜΘ για τον καταρροϊκό, 2 κρούσματα στη Ροδόπη, 4 κρούσματα στον Έβρο

23232323322

Σε ζώνη περιορισμού λόγω των κρουσμάτων Καταρροϊκού Πυρετού σε Ροδόπη και Έβρο έχει ενταχθεί η Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ η επιτήρηση είανι ενισχυμένω λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων σε κατά μήκος τόσο των συνόρων της Βουλγαρίας με τη χώρα μας (μέχρι το ύψος της Ξάνθης) όσο και τα σύνορα με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με εγκύκλιό του σημειώνει πως με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα σε ότι αφορά την εξέλιξη του Καταρροϊκού Πυρετού του Προβάτου καθορίζει νέες ζώνες υπό περιορισμό λόγω Καταρροϊκού Πυρετού, με ζώνη προστασίας στις Π.Ε. Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο η Ζώνη προστασίας λόγω Καταρροϊκού Πυρετού περιλαμβάνει πέρα των περιοχών της ΑΜΘ:

- Τους νομούς Λακωνίας , Μεσσηνίας , Αργολίδας , Αρκαδίας , Κορινθίας, Αχαίας

και Ηλείας

- Τους Νομούς Βοιωτίας , Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας,

Καρδίτσας, Τρικάλων , Μαγνησίας (εκτός από τις Σποράδες) και Άρτας

- Την Περιφέρεια Αττικής (ολόκληρη)

- Μέρος των Νομών : Πρέβεζας (Δήμοι Πρέβεζας και Ζήρου) και Λάρισας : (Δήμοι Φαρσάλων, Κιλελέρ και Λάρισας)

Η Ζώνη Επιτήρησης λόγω Καταρροϊκού Πυρετού περιλαμβάνει:

- Τους Νομούς Εύβοιας , Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Γρεβενών, Θεσπρωτίας και Σερρών.

- Μέρος των Νομών : Λάρισας (οι περιοχές εκτός αυτών που βρίσκονται στη ζώνη Προστασίας), Κοζάνης (Δήμος Σερβίων – Βελβεντού), Ιωαννίνων (Δήμοι Δωδώνης, Ιωαννίνων, Μετσόβου, Βόρειων Τζουμέρκων, Ζαγορίου και Ζίτσας) και Μαγνησίας (οι νήσοι Σποράδες).

Η κατάσταση μέχρι στιγμής

Οι κατά τόπους αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Νομών που περιλαμβάνονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης θα προβούν άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες

Υπενθυμίζεται ότι οι περιορισμοί που αφορούν τα ζώα των ευαίσθητων στη νόσο ειδών αφορούν και το σπέρμα τα έμβρυα και τα ωάρια που συλλέγονται από τα ζώα αυτά.

Μέχρι και τις 22/7/2014, έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα 237 εστίες της νόσου σε ολόκληρη τη χώρα (Λακωνία: 95, Αρκαδία: 94, Μεσσηνία: 23, Αργολίδα: 5,

Κορινθία:10, Ηλεία: 1, Αχαϊα: 1, Έβρος: 4, Ροδόπη: 2, Ευρυτανία: 2). Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν για τις περισσότερες από αυτές τις περιοχές αφού ήδη υπάρχει μεγάλος αριθμός επιπρόσθετων ύποπτων/επιβεβαιωμένων εστιών.

Επίσης έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 40 εστίες της νόσου στην Βουλγαρία κατά μήκος τόσο των συνόρων με τη χώρα μας (μέχρι το ύψος της Ξάνθης) όσο και τα σύνορα με την Τουρκία (γεγονός που είχε σαν συνέπεια την επέκταση των ζώνων προστασίας και επιτήρησης στη χώρα μας προς δυσμάς).

Επί του παρόντος , σε όσες περιπτώσεις έχει πραγματοποιηθεί προσδιορισμός του ορότυπου του ιού , έχει προσδιοριστεί σαν ορότυπος 4 (εξ όσων γνωρίζουμε ο ίδιος ορότυπος έχει δηλωθεί και εκ μέρους των αρμόδιων αρχών της Βουλγαρίας).

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση