Βήμα ταχύ για τα σχέδια βόσκησης στην ΠΑΜΘ

Βήμα ταχύ για τα σχέδια βόσκησης στην ΠΑΜΘ

877977979979

Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργο Παυλίδη και τη συμμετοχή εκπροσώπων των κτηνοτρόφων από όλες τις Περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 9 Μαρτίου στην Περιφέρεια ΑΜΘ με αντικείμενο το φλέγον θέμα των βοσκοτόπων.

Όπως είναι γνωστό, μέχρι τις 15 Μαΐου θα πρέπει να έχουν συνταχθεί τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης σε όλη τη χώρα, με τα οποία θα γίνει η κατάταξη των βοσκήσιμων εκτάσεων σε ζώνες χαμηλής, μεσαίας ή υψηλής βοσκοϊκανότητας και να καθοριστούν τα στρέμματα που αναλογούν ανά ζωική μονάδα ανάλογα με τη βοσκοϊκανότητα του βοσκοτόπων.

Αν αυτά τα σχέδια δεν συνταχθούν, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι επιδοτήσεις για το 2015 αλλά και να μην υπάρξει διόρθωση για τα έτη 2013 και 2014, όπως ζητούν οι κτηνοτρόφοι.

Το Υπουργείο, μετά και από συναντήσεις με κτηνοτρόφους αλλά και Περιφερειάρχες, αποφάσισε να αναθέσει την αρμοδιότητα σύνταξης των σχεδίων αυτών στις Περιφέρειες, οι οποίες καλούνται να δημιουργήσουν αυτά τα σχέδια μέσα σε δύο μήνες.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Ροδόπης κ. μαργαρίτης Θεολόγου, ο οποίος σημείωσε πως η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και έβγαλε αποτέλεσμα, μιας και όλοι πείστηκαν πως θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει ο διαχειριστικός έλεγχος ώστε να βρεθεί η βοσκοϊκανότητα των περιοχών για να καλυφτούν οι κτηνοτρόφοι λαμβάνοντας την εξισωτική και να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν για το υπόλοιπο της ΚΑΠ.

Όμως αυτή η διαχειριστική μελέτη προϋποθέτει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για αυτό και ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε, σύμφωνα με τον κ. Θεολόγου, να προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση της μελέτης.

«Πιστεύω πως οι άμεσα εμπλεκόμενοι θα βοηθήσουν σε αυτό το θέμα» σημείωσε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων, επισημαίνοντας πως ο κ. Παυλίδης ανέφερε μέσα στη συνεδρίαση πως θα υπάρξουν κινήσεις για να ψηφισθεί τροπολογία για τις δασικές εκτάσεις, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες στις Περιφέρειες, παρόλο που τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, όμως ο κ. Θεολόγου θεωρεί πως μπορεί να είναι επιλογή του υπουργείου αν δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα με τις εκτάσεις.

Βέβαια στη σύσκεψη τονίστηκε πως η περιφέρεια στερείται και δασικών χαρτών, οι οποίοι θα επιτάχυναν σημαντικά την διαδικασία, με τους κτηνοτρόφους να ελπίζουν πως αν συντονιστούν οι προσπάθειες, και πειστούν οι υπηρεσίες, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ να συνεργαστούν στη διαδικασία χωρίς προβλήματα, ενώ τις διαδικασίες αναμένεται να τις τρέξουν ιδιώτες οι οποίοι θα δουλέψουν άμεσα.

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση