«Σεισμός» για το σεισμολογικό σταθμό στην Καβάλα

«Σεισμός» για το σεισμολογικό σταθμό στην Καβάλα

053717

Στην κόντρα των σεισμολόγων μπήκε και η Περιφέρεια ΑΜΘ, με αφορμή την πρόταση του ΑριστοτέλειουΠανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την εκτέλεσητουερευνητικού έργου:«Σεισμολογικός Σταθμός στην περιοχή Συμβόλου-Παγγαίου», η οποία συζητήθηκε στο Περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης 20 Αυγούστου.

Την πρόταση έκανε το εργαστήριο του πανεπιστημίου με την εμπλοκή του σεισμολόγου ΚωνσταντίνουΠαπαζάχουγια την εγκατάσταση και λειτουργία σεισμολογικού σταθμού σε σημείο που θα αποφασιστεί αργότερα αλλά θα βρίσκεται ανάμεσα στο Σύμβολο και το Παγγαίο όρος, με την Περιφέρεια ΑΜΘ να αναλαμβάνει τα έξοδα, ένα ποσό περίπου 24.000 ευρώ.

Όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γερομάρκος, η τεχνική υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας ενέταξε το έργο στο τεχνικό πρόγραμμα της Καβάλας και το πέρασε προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Στη συζήτηση παρενέβη ο Εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας κ. Κώστας Κατσιμίγας, ο οποίος σημείωσε πως στην περιφέρειά μας είναι εγκατεστημένο ήδη ένα δίκτυο σεισμογράφων και επιταχυνσιογράφων που υποστηρίζει η διεύθυνση πολιτικής προστασίας συνεργαζόμενοι με το γεωδυναμικό ινστιτούτο και το αστεροσκοπείο Αθηνών, μέρος του πανελλήνιου δικτύου.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι δυνατόν η υπηρεσία μίας περιφερειακής ενότητας να αποφασίζει και να προτείνει την τοποθέτηση ενός σεισμογράφου αλλά κάθε τέτοιο έργο να εντάσσεται στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδιασμού.

Για αυτό και πρότεινε την απόσυρση του θέματος, τη συγκρότηση μιας επιτροπής που θα αποτελείται από τους προϊσταμένους των τεχνικών υπηρεσιών των πέντε περιφερειακών ενοτήτων υπό την προεδρεία του προϊσταμένου της επιτελικής υπηρεσίας του κ. Παράσχου προκειμένου η τοποθέτηση του οργάνου να ενταχθεί στο γενικότερο σχεδιασμό.

Εκεί φάνηκε και η υποβόσκουσα σύγκρουση των επιστημόνων, αφού ο κ. Γερομάρκος λαμβάνοντας το λόγο μίλησε για παρέμβαση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του οποίου του «κάνουμε τα χατίρια», και με αυτό τον τρόπο η Περιφέρεια λαμβάνει θέση υπέρ ενός ή άλλου.

«Αυτό προχώρησε μετά από πρόταση του κ. Παπαζάχου, ο οποίος εκπροσωπεί το εργαστήριο Φυσικής του ΑΠΘ, και εδώ υπήρξαν κάποιες παρεμβάσεις για να σταματήσει αυτή η διαδικασία» σημείωσε, μιλώντας για ανταγωνισμό μεταξύ των γεωδυναμικών εργαστηρίων και των σεισμολόγων, προτείνοντας να προχωρήσει η εγκατάσταση του σταθμού με βάση την επιστημονική εισήγηση του κ. Παπαζάχου.

Αυτή η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κατσιμίγα, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρότεινε να μην τοποθετηθεί, απλώς να υπάρξει γνωμοδότηση από μια επιτροπή που θα έχει μελετήσει ενδελεχώς το θέμα.

Συμφωνία για την επιτροπή

Κατόπιν το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Αναγέννησης και νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι  δε θα πρέπει να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες που δείχνουν διαφορετικές ταχύτητες στις Περιφερειακές ενότητες, πρέπει να υπάρχει συναίνεση και συντονισμός για αυτό και τόνισε την ανάγκη απόσυρσης του θέματος και σύστασης μιας αρμόδιας επιτροπής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο ο κ. Χρήστος Τρέλλης της Λαϊκής Συσπείρωσης όσο και ο κ. Τάκης Χαρίτου της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας, με τον πρώτο να δηλώνει πως δε θα πρέπει να εμπλέκεται η Περιφέρεια σε ανταγωνισμούς τρίτων, και τον δεύτερο αν τονίζει την ανάγκη να σταθμίσει η ίδια η περιφέρεια τις συνεργασίες και τις επιλογές που θα κάνει στις συνεργασίες της, σε σχέση με το χώρο και τις επιλογές.

Η κα Κατερίνα Γεροστεργίου της Οικολογίας Αλληλεγγύης μίλησε για σύγκρουση μεταξύ των επιστημόνων για το ποια απόφαση θα επικρατήσει, με την Περιφέρεια στη μέση, σημειώνοντας πως θα πρέπει να δουν το θέμα με περισσότερη προσοχή.

Τέλος ο απερχόμενος Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Φώτης Καραλίδης, εκπροσωπώντας τη διοίκηση σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ανάλυση και η όποια πρόταση και η συνεργασία με το εργαστήριο γεωφυσικής να εξεταστεί, αλλά και να εξεταστεί η συνεργασία με όλους τους άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με αυτό.

Για αυτό και συμφώνησε με την πρόταση για την σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχει η πολιτική προστασία και οι προϊστάμενοι των πέντε περιφερειακών ενοτήτων υπό την εποπτεία της διοίκησης, για να εξετάσουν το ζήτημα σε βάθος σε όλη την γεωγραφική έκταση της Περιφέρειας, με το θέμα τελικά να αναβάλλεται μέχρι την σύσταση και συνεδρίαση της επιτροπής.