Νέες φωτογραφίες από τις εργασίες στην Αμφίπολη

Νέες φωτογραφίες από τις εργασίες στην Αμφίπολη

34545345

Νέες φωτογραφίες έρχονται στη δημοσιότητα από τον λόφο Καστά, ενώ συνεχίζονται εντατικά από τη διεπιστημονική ομάδα, υπό τη διεύθυνση της κ. Κ. Περιστέρη, οι τεχνικές εργασίες θωράκισης του ταφικού μνημείου και του αμέσως περιβάλλοντος χώρου, για να αποφευχθούν επιπτώσεις από τις όποιες καιρικές συνθήκες.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν 1) διαμόρφωση των επιχώσεων του πρώτου θαλάμου σε βαθμιδωτό αντίβαρο, για την ευστάθεια του δεύτερου διαφράγματος, 2) ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών αντιστήριξης για την προσωρινή σταθεροποίηση του επιστυλίου του δεύτερου διαφράγματος, το οποίο φαίνεται να στηρίζεται ασταθώς, 3) ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών αντιστήριξης στον τοίχο των Σφιγγών, 4) κατασκευή επιπέδου εργασίας, με πλάκες κόντρα-πλακέ, επί του πρώτου διαμερίσματος, στο επίπεδο του επιστυλίου , για την ασφαλή πρόσβαση και την λεπτομερή εγγύς παρατήρηση και επιθεώρηση της θόλου του πρώτου θαλάμου αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων και 5) κατασκευή προσωρινής στραγγιστικής αύλακας, στην εξωτερική περίμετρο του περιβόλου, για την ευχερή απορροή ομβρίων υδάτων και τοποθέτηση στεγανωτικής μεμβράνης, πίσω από την περιοχή του υπάρχοντος στεγάστου προστασίας της εισόδου στον τάφο.

Εντωμεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός των προσωρινών μέτρων αντιστήριξης και υποστήλωσης του δεύτερου διαφραγματος, ιδιαίτερα προς τη δυτική πλευρά, ώστε να καταστεί δυνατή και ασφαλής η προσπέλαση και οι εργασίες αποχωμάτωσης και υποστήριξης της θόλου του δευτέρου θαλάμου.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού του περιβόλου του τύμβου, στα νοτιοδυτικά. Μετά την ολοκλήρωση των μέτρων προστασίας, θα ξεκινήσουν οι ανασκαφικές εργασίες εντός του μνημείου.

 

Θωρακίζουν τον τύμβο για τις βροχές

Τον χειμώνα αναγκάζονται να συμπεριλάβουν στα επόμενα σχέδιά τους οι ανασκαφείς του μακεδονικού τάφου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης.

 

Τις τελευταίες μέρες, εκτός από τη στέγαση του μνημείου με τέντα, κάνουν έργα απορροής υδάτων στην περιφέρειά του και ταυτοχρόνως προσπαθούν να υποστυλώσουν σωστά το εσωτερικό του μνημείου, ώστε να μην υπάρξει κάποιος κίνδυνος γι' αυτό ή για τους εργαζόμενους.

Ο,τι φοβούνται περισσότερο είναι ο υγρός χειμώνας της Μακεδονίας, που έχει συχνές και δυνατές βροχές. Τόσους αιώνες ο τάφος ήταν σκεπασμένος με τόνους χώματος και αυτό τον προφύλασσε και από τα νερά. Από πέρυσι ήδη, που άρχισε η αποχωμάτωση περιμετρικά του μνημείου, έγιναν διευθετήσεις των ομβρίων με μερικά πρώτα αποστραγγιστικά κανάλια (μάλιστα, κατά την κατασκευή τους, εντόπισαν και τα φτερά των Σφιγγών).

Τώρα που η εξωτερική αφαίρεση χωμάτων είναι μεγαλύτερη, τα έργα πρέπει να είναι πιο ειδικά, ώστε να μην επιτρέψουν τη διαβροχή της οροφής ή των πλευρικών τοίχων. Ο εύθρυπτος πωρόλιθος της Αμφίπολης είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και κάθε φορά που τον διαπερνά το νερό μαλακώνει και υπάρχει κίνδυνος να σπάσει. Αυτός είναι ο λόγος που οδηγεί στην κατασκευή ισχυρού αποστραγγιστικού δικτύου με αυλάκια γύρω από τον τάφο, για να παροχετεύονται τα νερά.

 

Οι κατασκευές στις οποίες στηρίζονται ισχυρά πατάρια εργασίας δεν έχουν ακόμα τελειώσει, και μόνο όταν θα γίνει αυτό θα έχουμε συνέχεια της ανασκαφής

Προφανώς θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα και για να μην μπουν νερά από την είσοδο, η οποία άνοιξε και δεν προστατεύεται πλέον ούτε από χώμα ούτε και από τον σφραγιστικό τοίχο.

Στο εσωτερικό του τάφου η ανασκαφή έχει προσωρινά σταματήσει. Η αποχωμάτωση δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί χωρίς πρόσθετα μέτρα προστασίας ανθρώπων και μνημείου. Οι κατασκευές στις οποίες στηρίζονται ισχυρά πατάρια εργασίας δεν έχουν ακόμα τελειώσει, και μόνο όταν θα γίνει αυτό θα έχουμε συνέχεια της ανασκαφής.

Τα χαλαρά χώματα δεν επιτρέπουν να πατήσει κανείς επάνω τους χωρίς κίνδυνο και οι πλευρικοί τοίχοι όπως και οι θολίτες λίθοι της οροφής απαιτούνστήριξη. Η κατάσταση των λίθων δείχνει επίσης ότι εκτός από τη στήριξη πρέπει να γίνουν συντηρήσεις τους, επιτόπου. Γιατί ακόμα και ένα κομμάτι τους να φύγει, οι κίνδυνοι που δημιουργούνται είναι μεγάλοι.

Επομένως, προκειμένου όλα να γίνουν όπως πρέπει, οι ανασκαφείς ακολουθούν δομοστατική και γεωτεχνική μελέτη, η οποία προβλέπει τον πλήρη εγκιβωτισμό των διαφραγμάτων με ξύλινα στοιχεία. Επίσης, τη διαμόρφωση «παταριών» σε ικρίωμα εργασίας βαρέως τύπου, τα οποία επιτρέπουν την υποστήλωση της θόλου, με τη δημιουργία κατάλληλου νάρθηκα και την ομαλή πρόσβαση από χώρο σε χώρο, καθώς και την ασφαλή υλοποίηση της αποχωμάτωσης των χώρων. Κάθε φορά που θα αφαιρείται χώμα και θα δημιουργείται κενό, θα τοποθετείται και άλλο ξύλινο δοκάρι πιο χαμηλά, ώσπου να ελευθερωθεί και το δάπεδο του τάφου. Εχει επίσης τοποθετηθεί αντιστήριξη και στην πρόσοψη του τάφου, μπροστά από τις Σφίγγες.

Θα υπάρξουν και άλλες τεχνικές εργασίες όσο προχωρά η ανασκαφή και οι εργάτες θα περνούν από τον έναν θάλαμο στον άλλον.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
to=Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. " target="_blank">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση