Τον πιο ψυχρό χειμώνα της τελευταίας δεκαετίας φέρνει η κλιματική αλλαγή

Τον πιο ψυχρό χειμώνα της τελευταίας δεκαετίας φέρνει η κλιματική αλλαγή

453da3fe37de217b1360d026b48e3306 XL-fill-480x300

Ως «τον ψυχρότερο της τελευταίας δεκαετίας» χαρακτηρίζουν οι μετεωρολόγοι τον επερχόμενο χειμώνα στην Ευρώπη, καθώς, όπως επισημαίνουν, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αρκτικών αέριων μάζων που θα καλύψουν τον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μολονότι οι μετεωρολόγοι υπόσχονται να διευκρινίσουν τα σενάρια στις επόμενες εβδομάδες, λαμβάνοντας υπόψη τους τα καινούργια δεδομένα, εξακολοθούν να επισημαίνουν πως ο φετινός χειμώνας 2014-15 θα είναι αφύσικα παγερός!


«Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη 'απόψυξη' ούτε καν τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν από τις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο», σύμφωνα με τον Γερμανό μετεωρολόγο Ντομινίκ Γιουνγκ. Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα που κάνουν ολοένα και εντονότερα την παρουσία τους το τελευταίο διάστημα, ενδεχομένως να συνδέονται με την ανθρώπινη παρέμβαση, όπως έχει προειδοποιήσει και πρόσφατη έκθεση για την κλιματική αλλαγή, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (AMS). Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ανθρώπινος παράγοντας επηρέασε την εμφάνιση αυτών των φαινομένων και οι μελέτες αυτές επικεντρώθηκαν στο να διαπιστώσουν «πόσο μεγάλη ήταν η επιρροή και σε ποια κατεύθυνση», όπως επισήμανε ο Μάρτι Χέρλινγκ, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης.
Ήδη, οι παγωνιές που χτύπησαν την Ευρώπη την περσινή περίοδο πήραν μαζί τους και εκατοντάδες ζωές. Στην Ιταλία, οι χιονοπτώσεις έγιναν αιτία για τεράστιες κυκλοφοριακές συμφορήσεις, αναβολές αεροπορικών πτήσεων και ποδοσφαιρικών αγώνων. Ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, από το χιόνι που έπεσε τον περασμένο Φεβρουάριο, η κυκλοφορία παρέλυσε πρακτικά σε όλη τη χώρα.
Ολα αυτά είναι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Αλλά στο σημείο αυτό διαφωνούν: άνοδος ή, τελικά, πτώση της θερμοκρασίας; Υπάρχουν προγνώσεις σύμφωνα με τις οποίες η θερμοκρασία του πλανήτη θα αρχίσει αργά αλλά σταθερά να μειώνεται σε έναν χρόνο. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία της Ανταρκτικής αυξάνεται.
Οι έντονες εναλλαγές του καιρού απασχολεί ολοένα και περισσότερο του μετεωρολόγους και στη χώρα μας, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τα τελευταία έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων ως «ένα από πέντε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων 50 χρόνων». Τον Νοέμβριο του 1961 μια άγρια και παρατεταμένη νεροποντή προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που στοίχισαν τη ζωή σε 43 ανθρώπους, ενώ στις 2 Νοεμβρίου του 1977 η κακοκαιρία είχε χτυπήσει τη δυτική Αττική και τον Πειραιά, με αποτέλεσμα 37 άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Στις 21 Οκτωβρίου του 1994 είχε λάβει χώρα μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, όταν υπερχείλισε το ρέμα του Ποδονίφτη. Εκείνη η καταιγίδα είχε αφήσει πίσω της 12 νεκρούς. Η πιο πρόσφατη φονική κακοκαιρία ήταν στις 22 Φεβρουαρίου του 2013, όταν η ανατολική Αττική χτυπήθηκε από νεροποντή, με αποτέλεσμα τον θάνατο μιας 24χρονης. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο που «έπνιξε» τις περιοχές της δυτικής Αττικής, επρόκειτο για ένα πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που ήρθε από τη βορειοδυτική Ευρώπη μέσω της κεντρικής Ευρώπης και τελικά μετά το πέρασμά του από την Ιταλία έφτασε στην Ελλάδα, όπου έδωσε αυτή τη δυνατή κακοκαιρία.
Πληθαίνουν οι ενδείξεις
Με περισσότερες πλημμύρες, τακτικότερα κύματα καύσωνα, πιο συχνές περιόδους ξηρασίας και μεγαλύτερο κόστος για την αντιμετώπισή τους, σκιαγραφούν κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες το μέλλον του κόσμου.
Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει επισημάνει προ καιρού για πιθανότητες επιδείνωσης των κλιματικά ακραίων φαινομένων, λόγω των αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στις δραστηριότητες του ανθρώπου. Τα ακραία φαινόμενα, που έχει προκαλέσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, θα γίνουν στο μέλλον τόσο δριμεία, που ορισμένες περιοχές θα καταστούν «όλο και πιο περιθωριακές στο να ζει ο άνθρωπος σε αυτές».
Τα κύρια συμπεράσματα για τις μελλοντικές τάσεις, στα οποία έχει καταλήξει ειδική έκθεση για τη Διαχείριση των Κινδύνων από Ακραία Φαινόμενα και Καταστροφές με στόχο την Προώθηση της Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, περιλαμβάνουν την «πιθανότητα» (ποσοστό βεβαιότητας 66%-100%) πιο συχνών περιόδων ξηρασίας στην περιοχή της Μεσογείου, την Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, τη βορειοανατολική Βραζιλία και τη νότια Αφρική. Περιλαμβάνουν ακόμη:
Τη «σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα» (ποσοστό 99%-100%) ότι η συχνότητα και η ένταση των ημερών με ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, σε πλανητική κλίμακα.
Τη «μεγάλη πιθανότητα» (ποσοστό 90%-100%) ότι η διάρκεια, η συχνότητα και η ένταση των περιόδων με υψηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα, θα συνεχίσει να αυξάνεται στις περισσότερες χερσαίες περιοχές του πλανήτη.
Την «πιθανότητα» (ποσοστό 66%-100%) αύξησης των μέγιστων θερμοκρασιών έως και 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050 και κατά 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές του προηγούμενου.
Την «πιθανότητα» (ποσοστό 66%-100%) αύξησης των ισχυρών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, ιδιαίτερα στους τροπικούς και στα μεγάλα υψόμετρα.
Τη «μεγάλη πιθανότητα» (ποσοστό 90%-100%) ότι η άνοδος της στάθμης και η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ωκεανών θα ενισχύσουν την καταστροφική ισχύ των κυκλώνων.
Τέλος, ότι η τήξη των παγετώνων και του αενάως παγωμένου εδάφους, καθώς και οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις, θα προκαλέσουν περισσότερες καθιζήσεις του εδάφους.

Πηγή: imerisia.gr