«Πρέπει να υπερασπιστεί το ΔΠΘ η κοινωνία της Κομοτηνής»

«Πρέπει να υπερασπιστεί το ΔΠΘ η κοινωνία της Κομοτηνής»

89y98900

Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος είχε προγραμματίσει μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων και τον Μουφτή Κομοτηνής κ. ΜέτσοΤζεμαλή, επικέντρωσε όμως τη  προσοχή του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο κ. Αμανατίδης, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κομοτηνή, μαζί με τον συνάδερφό του στην επιτροπή, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και κλίμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης αποτελούμενο από τον κ. Τάκη Χαρίτου, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτη Σακελίων και μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, καθώς και τον Αντιπρύτανη Φοιτητικών Θεμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Νίκο Αγγελούση και τον Αντιπρύτανη Οικονομικών κ. ΦώτηΜάρη στην Πρυτανεία.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν καίρια θέματα που αφορούν το Δ.Π.Θ., μεταξύ των οποίων είναι η υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου και οι μεγάλες περικοπές που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του ιδρύματος το νέο έτος, η έλλειψη προσωπικού που ταλαιπωρεί συγκεκριμένα πανεπιστημιακά τμήματα επί σειρά ετών, οδηγώντας σε υποβάθμιση των σπουδών, αλλά και το φλέγον ζήτημα των μετεγγραφών, που οδηγεί στη διάλυση του Δ.Π.Θ.

Για να μπορέσει όμως να ανασχεθεί αυτή η ροή φοιτητών, σημειώθηκε, δεν αρκεί η αλλαγή του νόμου, αλλά και η ενίσχυση του Πανεπιστημίου και ειδικότερα η φοιτητική μέριμνα, αφού οι φοιτητικές εστίες αποδεικνύονται μικρές για τον τρέχοντα πληθυσμό φοιτητών, ενώ ουσιαστικά υπάρχουν προβλήματα τόσο στην δωρεάν μετακίνηση, στα δωρεάν συγγράμματα αλλά και τη σίτιση.

Θέλει τη σίτιση το Πανεπιστήμιο

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο θέμα της σίτισης των φοιτητών, καθώς η σύμβαση με τον ιδιώτη λήγει στο τέλος του 2014, με το πανεπιστήμιο να εκφράζει την πρόθεση, σύμφωνα με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να λειτουργήσει το ίδιο τις εστίες, κάτι που όμως δεν επιτρέπεται από το νόμο.

Στον κ. Πρύτανη τέθηκε από τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της γνωστοποίησης των θεμάτων και του χρόνου συνεδρίασης της συγκλήτου, με τον κ. Πρύτανη να δεσμεύεται ότι θα υπάρχει έγκαιρη γνωστοποίηση των συνεδριάσεων.

Ακόμη συμφωνήθηκε η εκ νέου συνάντηση του βουλευτή κ. Αϊχαν Καρά Γιουσούφ και αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ροδόπης  καθώς και η ανάληψη δράσεων έτσι ώστε να αναδειχθούν και να προωθηθούν λύσεις έτσι ώστε το Δ.Π.Θ. με τη στήριξη και της τοπικής κοινωνίας να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του και προσφορά του στη Θράκη.

Το πανεπιστήμιο αιμορραγεί

Μετά την επίσκεψή του ο κ. Αμανατίδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η κοινωνία της Κομοτηνής θα πρέπει να υπερασπιστεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης», τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο αιμορραγεί, και χρειάζεται κινητοποίηση τόσο των φοιτητών, όσο και του διδακτικού προσωπικού αλλά και της τοπικήςκοινωνίας ώστε να κρατηθεί ζωντανό.

Τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, σημείωσε, έχουν οξυνθεί από τις μνημονιακές πολιτικές, για αυτό και θα αναλάβουν, με αφορμή αυτή την επίσκεψη, τόσο ως ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης όσο και ως βουλευτές να αναδείξουν τα προβλήματα και να πετύχει τις λύσεις τους.

Σημείωσε δε πως τα προβλήματα αυτά δύσκολα θα λυθούν εν μέσω της εφαρμογής της συγκεκριμένης Κυβερνητικής πολιτικής, όμως μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δείχνει και θα δείξει την ανάλογη ευαισθησία για την περιοχή της Θράκη, που θα πρέπει να αναπτυχθεί, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα τόσο της Παιδείας όσο και της Υγείας, και φυσικά της ανάπτυξης που είναι τόσο απαραίτητη στην περιοχή μας.

Στήριξη φοιτητικής μέριμνας

Στις μεγάλες ελλείψεις του Πανεπιστημίου στάθηκε ο κ. Καρά Γιουσούφ, σημειώνοντας πως η ανάγκη για τις μετεγγραφές είναι υπαρκτή, όμως θα πρέπει να στηριχθεί η φοιτητική μέριμνα, όσο αφορά τη στέγαση και τη σίτιση, που θα ενισχύσει τους φοιτητές που δυσκολεύονται λόγω έλλειψης οικονομικής επιφάνειας.

Σημείωσε δε την έλλειψη διδακτικού προσωπικού, καλώντας την πολιτεία και την τοπική κοινωνία να στηρίξει το ΔΠΘ, ενώ τόνισε ότι οι επαφές με τον πρύτανη θα έχουν συνέχεια σε τοπικό επίπεδο για να μπορέσουν να προωθηθούν τα θέματα του Πανεπιστημίου και να βρεθούν λύσεις στα προβλήματά του.

Οικονομική ασφυξία

Τέλος ο κ. Τάκης Χαρίτου σημείωσε ότι οι δραστικά μειωμένοι προϋπολογισμοί έχουν δημιουργήσει οικονομική ασφυξία στο Πανεπιστήμιο, το οποίο την ίδια ώρα είναι δραματικά υποστελεχωμένο σε διδακτικό προσωπικό.

Μέσα σε όλα αυτά ανέκυψε και το πρόβλημα την αποχώρησης του 39% των νεοεισαχθέντων φοιτητών, μια πολύ αρνητική εξέλιξη κατά τον ίδιο, αφού αντί αν υπάρχουν γενναίες πολιτικές στήριξης της φοιτητικής μέριμνας, με μέτρα για τη στέγαση, τη σίτιση ώστε σε αυτές τις δύσκολες για τις οικογένειες τους οικονομικές συνθήκες η πολιτεία να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για να διαμείνουν στην περιοχή που επέλεξαν να φοιτήσουν, αποφάσισε με το νόμο για τις μεταγραφές να αποψιλώσει τους πρωτοετείς από τα περιφερειακά πανεπιστήμια μετακινώντας τους στα πανεπιστήμια των μεγάλων αστικών κέντρων.

«Πρόκειται για μια ανεύθυνη πολιτική, που θα οδηγήσει σε ταφόπλακα τα περιφερειακά πανεπιστήμια, και θα οδηγήσει στην απαξίωση, στη συρρίκνωση και την αποδυνάμωση του ΔΠΘ» επισήμανε, μιλώντας για «δώρο» της κυβέρνησης στα 40 χρόνια  λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Η απαξίωση αυτή, επισήμανε, θα προκαλέσει τριγμούς στην τοπική οικονομία, αφού αποτελεί αναπτυξιακό πνεύμονα για την περιοχή.

Εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την εξέλιξη, σημείωσε ότι οι βουλευτές που ψήφισαν αυτό το μέτρο, μεταξύ των οποίων και βουλευτές της περιοχής μας, έχουν σοβαρότατες ευθύνες, επισημαίνοντας πως στο νέο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η γνώση, η εκπαίδευση, και η έρευνα αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες, στα πλαίσια μιας αναβαθμισμένης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με στιβαρά Περιφερειακά πανεπιστήμια.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση