Τι ισχύει με το capital control των τραπεζών

Τι ισχύει με το capital control των τραπεζών

capitalcoEνταση, αλαλούμ, αλλά και αγωνία για την επόμενη μέρα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας τραπεζικής πραγματικότητας με τα capital controls δηλαδή τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Πολλά ΑΤΜ, χθες από το μεσημέρι αντί για 60 ευρώ που είναι το ημερήσιο όριο αναλήψεων, έδιναν 50 ευρώ, ενώ πολλές επιχειρήσεις αρνήθηκαν να κάνουν συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, αντίθετα κανονικά γίνονται όλες οι συναλλαγές με χρεωστικές.

Εύλογο λοιπόν είναι ότι οι απορίες είναι πολλές, καθώς οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για τις επόμενες 5 εργάσιμες μέρες, ενώ το πλαφόν στις ημερήσιες αναλήψεις έχει οριστεί στα 50 ευρώ.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις για τη νέα τραπεζική πραγματικότητα.

Τι σημαίνει τραπεζική αργία;

Τραπεζική αργία σημαίνει ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για λίγες μέρες.

Πότε θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες;

Συνεχίστηκαν  για τρίτη μέρα χθες οι ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών
Συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα χθες οι ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών

Οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη 7 Ιουλίου. Ωστόσο ενδέχεται να ανοίξουν και νωρίτερα. Αρχικά θα είναι περιορισμένος ο αριθμός των τραπεζικών εργασιών, δηλαδή: αναλήψεις, καταθέσεις, συμψηφισμοί και θα εμπλουτίζονται με την πάροδο των ημερών.

Πώς θα αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν στις καθημερινές συναλλαγές;

Εχουν συσταθεί επιτροπές διαχείρισης κρίσης -Μαξίμου, υπουργείο Οικονομικών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ελληνική Ενωση Τραπεζών, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους-, ενώ σε κάθε τράπεζα θα λειτουργούν call centers, που θα δίνουν οδηγίες στους πελάτες για οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύψει.

Υπάρχει περίπτωση να χάσω τα χρήματά μου ή να «κουρευτούν» οι καταθέσεις μου;

Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες. Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν περάσει πρόσφατα με επιτυχία τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αν δεν έχω ρευστό να πληρώσω τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, θα μου «κόψουν» το νερό, το ρεύμα, το τηλέφωνο;

Οχι, για όσο διαρκεί η τραπεζική αργία, δηλαδή μέχρι την επόμενη Δευτέρα δεν υπάρχει κίνδυνος των παροχών από ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ιντερνετ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. Παράλληλα οι οφειλές δεν χρεώνονται με τόκους υπερημερίας.

Τι θα ισχύσει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);

Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς μου, το δάνειό μου κ.λπ.;

Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας.

Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές προς τις τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;

Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.

Τι θα γίνει με τη μισθοδοσία, θα καταβάλλεται κανονικά;

Ναι, εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο. Γίνεται η μεταφορά κεφαλαίων και στη συνέχεια πιστώνονται οι λογαριασμοί των εργαζομένων. Το όριο ανάληψης είναι 60 ευρώ την ημέρα.

Τι ισχύει για τις επιταγές;

Καθ' όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων και αναστέλλονται οι δικαστικές προθεσμίες. Οι επιταγές θα μπορούν να κατατεθούν στις τράπεζες όταν ανοίξουν. Από σήμερα σε συνεννόηση του πελάτη με την τράπεζα, γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα με την κατάθεση επιταγών. Το ποσό της επιταγής θα κατατίθεται στον λογαριασμό του δικαιούχου και θα ισχύει το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ.

Μπορώ να κάνω διατραπεζικές πληρωμές;

Διατραπεζικές πληρωμές γίνονται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

Κινδυνεύω να χάσω το ασφαλιστήριο συμβόλαιό μου (ασφάλιση αυτοκινήτου, συμβόλαια υγείας);

Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ.

Πώς θα μπορέσω να στείλω έμβασμα στο εξωτερικό (έμβασμα σε φοιτητές, χρήματα για λόγους υγείας);

Για αυτή την περίπτωση αρμόδια θα είναι η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οσο διαρκούν τα capital controls, τα ΑΤΜ θα είναι ανοιχτά;

Τα ΑΤΜ άνοιξαν χθες το μεσημέρι (Δευτέρα 29 Ιουνίου) και θα παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης τραπεζικής αργίας.

Πόσα χρήματα θα μπορώ να πάρω από το ΑΤΜ;

Το ημερήσιο όριο ανάληψης είναι 60 ευρώ ανά κάρτα.

Υπάρχει πρόβλεψη να αυξηθεί το όριο των 60 ευρώ;

Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξήσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, τότε μπορεί να αυξηθεί το όριο της ημερήσιας ανάληψης.

Αν σε μία κάρτα είναι συνδεδεμένοι περισσότεροι του ενός λογαριασμοί (π.χ. ταμιευτηρίου και τρεχούμενος), τι ισχύει;

Σε κάρτες με περισσότερους συνδεδεμένους λογαριασμούς το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ.

Αν ένας λογαριασμός έχει περισσότερους δικαιούχους, τι ισχύει;

Σε λογαριασμούς με περισσότερους δικαιούχους και περισσότερες κάρτες το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ για κάθε κάρτα δικαιούχου. Για παράδειγμα, σε έναν λογαριασμό με δύο δικαιούχους που έχουν από μία κάρτα, το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ ανά κάρτα, δηλαδή 120 ευρώ για τον λογαριασμό.

Στην αντίθετη περίπτωση, τι ισχύει; Εάν δηλαδή ένας λογαριασμός έχει έναν δικαιούχο αλλά περισσότερες συνδεδεμένες κάρτες αναλήψεων, ποιο είναι το όριο;

Σε αυτή την περίπτωση το ημερήσιο όριο 60€ αφορά συνολικά όλες τις κάρτες. Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός με έναν δικαιούχο και δύο συνδεδεμένες κάρτες έχει ημερήσιο όριο 60 ευρώ.

ΕΦΟΡΙΑ
Τι ισχύει για φόρους και ρυθμίσεις

Αν καθυστερήσω να πληρώσω τους φόρους ή ρυθμισμένες δόσεις στην Εφορία, επιβαρύνομαι με προσαυξήσεις και χάνω τη ρύθμιση;

Οι πληρωμές βεβαιωμένων ή ρυθμισμένων οφειλών που καθίστανται απαιτητές καθ' όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά μέσω web/internet banking, phone banking, μέσω των ΑΤΜς, με καταβολή μετρητών στα ΕΛ.ΤΑ. ή, εναλλακτικά, με καταβολή μετρητών ή με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κ.λπ.) στις κατά τόπους ΔΟΥ. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν γίνει πληρωμή για όσο χρόνο διαρκεί η τραπεζική αργία, δεν θα οφείλεται τόκος εκπρόθεσμης καταβολής και δεν θα χάνονται οι ρυθμίσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις αιτήσεις ρυθμίσεων που έγιναν από 24 Ιουνίου 2015 με υποχρέωση καταβολής της 1ης δόσης ή της προκαταβολής από 29 Ιουνίου και μετά.

Σε καταστήματα και ΑΤΜ
Οι αναλήψεις και πληρωμές με τις κάρτες

Μπορώ να κάνω ανάληψη μετρητών με την πιστωτική μου κάρτα;

Ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα γίνεται μέχρι το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ. Η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με επιτόκιο και προμήθεια που ορίζονται από τη σύμβαση με την τράπεζα που εξέδωσε την πιστωτική κάρτα.

Θα μπορώ να κάνω υπερανάληψη από τρεχούμενο λογαριασμό ή από λογαριασμό καταναλωτικού δανείου;

Υπερανάληψη γίνεται με βάση το ημερήσιο όριο εφόσον επιτρέπεται από τη σύμβαση με την τράπεζα.

Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές;

Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση του κάθε πελάτη. Παράδειγμα, αν το όριο είναι 5.000 ευρώ, ο κάτοχος της πιστωτικής μπορεί να κάνει ανάλογες συναλλαγές.

Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές στο Ιντερνετ;

Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα, με την προϋπόθεση ότι αυτά διατηρούν λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

Θα μπορώ να πληρώσω με προπληρωμένη κάρτα (pre-paid);

Οι πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες θα γίνονται μέχρι το όριο που είχαν πριν από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (π.χ. 200, 300, 400 ευρώ). Οι προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να επαναφορτιστούν, και δεν θα εκδίδονται νέες.

Είναι βάσιμες οι καταγγελίες ότι αλυσίδες λιανικής και βενζινάδικα δεν δέχονται να πληρωθούν με κάρτα;

Πράγματι, υπάρχουν περιπτώσεις που οι έμποροι δεν δέχονται την πιστωτική κάρτα. Ηδη έχει ζητηθεί από τους παραγωγικούς φορείς να ενημερώσουν για το ποιες επιχειρήσεις δέχονται συναλλαγές με κάρτες, προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές.

Οι πιστωτικές κάρτες ξένων τραπεζών θα χρησιμοποιούνται κανονικά;

Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούνται κανονικά. Οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους για πληρωμές, ανάλογα με τα πιστωτικά τους όρια. Οι αναλήψεις από ΑΤΜ είναι ανάλογες με τα όρια που έχουν οι συγκεκριμένες κάρτες (π.χ. 500 ευρώ όριο ανάληψης από πιστωτική ή 700 ευρώ όριο ανάληψης από χρεωστική).

Για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα ισχύει ό,τι και για τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών.

Θα μπορώ να μεταφέρω χρήματα μέσω Ιντερνετ/web banking ή μέσω phone banking κ.λπ.;

Μεταφορές χρημάτων μέσω Ιντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

Θα μπορώ να κάνω πληρωμές μέσω του Internet banking ή του phone banking κ.λπ.;

Πληρωμές μέσω Ιντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά και απεριόριστα εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

Τι θα γίνει με τις ημερήσιες καταθέσεις μετρητών από αλυσίδες λιανικής (π.χ. σούπερ μάρκετ κ.λπ.) τώρα που είναι κλειστές οι τράπεζες;

Οι επιχειρηματίες θα κλείνουν ραντεβού με τον υπεύθυνο της τράπεζας που συνεργάζονται και θα μεταφέρουν τα χρήματα με αστυνομική συνοδεία. Επίσης έχει ληφθεί μέριμνα, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τη φύλαξη των τραπεζών.

Eφη Καραγεώργου

http://www.ethnos.gr/

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση