Ρουμανικό «όχι» στο μεγαλύτερο χρυσωρυχείο της Ευρώπης

Τα σχέδια για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ανοιχτού ορυχείου χρυσού στην Ευρώπη, στη Ρόσια Μοντάνα των Καρπαθίων αναμένεται να απορρίψει το κοινοβούλιο της Ρουμανίας, μετά από τις οργισμένες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

22-2-2013-xrysosΤα σχέδια για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ανοιχτού ορυχείου χρυσού στην Ευρώπη, στη Ρόσια Μοντάνα των Καρπαθίων αναμένεται να απορρίψει το κοινοβούλιο της Ρουμανίας, μετά από τις οργισμένες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

 

 

 

 

 

«Ουσιαστικά, από σήμερα πρέπει να κινήσουμε ταχέως τη διαδικασία απόρριψης στη γερουσία και έπειτα στην κάτω βουλή, καθώς είναι σαφές ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί», είπε ο Βίκτορ Πόντα μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Από τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι στην πλειονότητά τους οι βουλευτές απορρίπτουν την πρόταση, είναι περιττό να συνεχίζουμε και να το παρατείνουμε... Οι ηγέτες είπαν τη γνώμη τους για το θέμα.»

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ρουμανικών πόλεων, στις αρχές του μηνός, για να διαδηλώσουν εναντίον των σχεδίων για την εκμετάλλευση του ορυχείου από την καναδική Gabriel Resources Ltd.

Οι διαδηλωτές εξέφραζαν την ανησυχία ότι η έγχυση τοξικού κυανίου για την εξόρυξη χρυσού και αργύρου θα έθετε σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καταστρέφοντας παράλληλα το τοπίο των Καρπαθίων, καθώς τέσσερις βουνοκορφές θα έπρεπε να ανατιναχθούν.

Παρότι η κυβέρνηση υποστήριζε ότι τα έργα θα απέφεραν δισεκατομμύρια ευρώ και θα έδιναν δουλειά σε πολλούς ανθρώπους, οι επικριτές του σχεδίου επισήμαιναν ότι η συμφωνία δεν ήταν καθόλου συμφέρουσα για τη Ρουμανία, καθώς προέβλεπε ότι μόλις το 6% των εσόδων από την εκμετάλλευση του χρυσωρυχείου θα κατέληγε στα κρατικά ταμεία.

Παράλληλα είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από το τραγικό ατύχημα στη Μπάγια Μάρε της Ρουμανίας το 2000, όπου διέρρευσαν από εξορυκτική μονάδα χρυσού 100.000 κυβικά μέτρα νερού με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κυανίου και άλλων βαρέων μετάλλων στον ποταμό Τίσλα και από εκεί στον Δούναβη, προκαλώντας τε΄ραστια οικολογική καταστροφή.

Η Gabriel Resources προειδοποιεί τώρα ότι, εάν επιβεβαιωθεί η πρόθεση του κοινοβουλίου να βάλει φρένο στα σχέδιά της, θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για πολλαπλές παραβιάσεις διεθνών επενδυτικών συνθηκών.