«ΣτΑγώνες» ζωής: Ένα ντοκιμαντέρ-προβληματισμός για τον κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης του νερού και τους αγώνες που δίνονται καθημερινά

«ΣτΑγώνες» ζωής: Ένα ντοκιμαντέρ-προβληματισμός για τον κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης του νερού και τους αγώνες που δίνονται καθημερινά

IMERIDA

Το νερό, είναι ένα από τα βασικότερα αγαθά, απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας. Δυστυχώς λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού της γης, της μαζικής κατανάλωσης, της κατάχρησης των φυσικών πόρων, της ρύπανσης και μόλυνσης του νερού η διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και διαρκώς μειώνεται, καθιστώντας το ένα στρατηγικής σημασίας αγαθό, για το οποίο έχουν ήδη αρχίσει πολιτικές διενέξεις. Ο λεγόμενος και «πόλεμος του νερού» είναι ένα ζήτημα, ένα πρόβλημα, που προβλημάτισε την Νέλλη Ψαρρού, πολιτική επιστήμονα, η οποία μαζί με την ομάδα της, προχώρησε στην δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «ΣτΑγώνες», ένα ντοκιμαντέρ για τις περιπέτειες του νερού στην Ελλάδα.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και στην Κομοτηνή, από την Οικολογική Ομάδα Ν.Ροδόπης, στο Πολυλειτουργικό κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

Προβληματισμός για την ιδιωτικοποίηση των υδάτων, ο πόλεμος του νερού

Ταξιδεύοντας σε πέντε περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπό και Βόλο), το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να δείξει ότι ο πόλεμος του νερού δεν είναι ένα πιθανό σενάριο από το μακρινό μέλλον, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες εδώ και χρόνια και σήμερα χτυπά τις πόρτες όλων μας. Ο ίδιος ο τίτλος του ντοκιμαντέρ (ΣτΑγώνες) αναφέρεται ακριβώς στους αγώνες που γίνονται για τις σταγόνες της ζωής.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος που διατρέχει τη ζωή και την ευημερία, ειδικά σε μια συγκυρία όπου όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Η άμεση πώληση των πηγών και των δικτύων διαχείρισης νερού είναι η εμφανής ιδιωτικοποίηση, με συνέπειες που μπορεί κανείς ίσως να φανταστεί. Αυτό που είναι λιγότερο προφανές και λείπει από τη σχετική συζήτηση είναι η έμμεση ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που περνά αθέατη εδώ και δεκαετίες, με συνέπειες τόσο ολέθριες για την υγεία που θίγουν και την ίδια την επιβίωσή.

«Εμείς παραθέτουμε τα επιστημονικά γεγονότα, δεδομένα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση, τι έχει γίνει σε άλλες χώρες, τι γίνεται στην δική μας χώρα. Στη συνέχεια δείχνουμε τον τρόπο που οι άνθρωποι έχουν αντιδράσει, ή συνεχίζουν να αντιδρούν και ποια είναι η απάντηση του κράτους και των εταιρειών» σημείωσε η κα. Ψαρρού.

12 χρόνια φυλακή

Ταυτόχρονα, σχεδόν, με την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε και το καινούριο βιβλίο της κας. Ψαρρού, με τίτλο «12 χρόνια φυλακή», το οποίο και παρουσιάστηκε κατά την εκδήλωση.

Το βιβλίο, αναφέρεται στην δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, στο σχολείο και στον τρόπο που το σχολείο προετοιμάζει τα παιδιά, ως πειθήνιους και ήσυχους πολίτες για να διαιωνιστεί το υπάρχον πολιτικοοικονομικό σύστημα.