Λογοτεχνικές αναζητήσεις στη Θεσσαλονίκη. Ο Θωμάς Κοροβίνης και η Νόρα Πυλόρωφ Προκοπίου μίλησαν για την παρουσία της Θεσσαλονίκης στο έργο τους

Λογοτεχνικές αναζητήσεις στη Θεσσαλονίκη. Ο Θωμάς Κοροβίνης και η Νόρα Πυλόρωφ Προκοπίου μίλησαν για την παρουσία της Θεσσαλονίκης στο έργο τους

56565654654654

Η πόλη της Θεσσαλονίκης είχε την τιμητική της την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, κατά τη δεύτερη συνάντηση του κύκλου «Λογοτεχνικές αποτυπώσεις της πόλης»

567657657567547που διοργανώνουν το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο ηθοποιός Φιλοποίμην Ανδρεάδης διάβασε το «Ο Γιώργος Ιωάννου μιλά για τη Θεσσαλονίκη», ο Επίκουρος Καθηγητής Ελληνικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος μίλησε για τη «Θεσσαλονίκη στο έργο των θεσσαλονικέων πεζογράφων», η κα Χρύσα Σιρλώπη, φιλόλογος έκανε μια εισαγωγή στην πεζογραφία του Θωμά Κοροβίνη και της Νόρας Πυλόρωφ Προκοπίου, με τους δύο συγγραφείς στη 5465465465464συνέχεια να μιλούν για τη Θεσσαλονίκη στο έργο τους.

Για την ιδιαίτερη τιμή της παρουσίας των δύο συγγραφέων μίλησε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κα Σοφία Μενεσελίδου, σημειώνοντας πως με αυτές τις συναντήσεις θέλουν να δείξουν πως το ΔΗΠΕΘΕ είναι ανοιχτό στις προσκλήσεις, προκλήσεις των συμπολιτών μας πιστεύοντας πως με αυτό τον τρόπο μπορούν να μετατρέψουν το περιφερειακό μας θέατρο σε μία ζωντανή εστία πνευματικής δημιουργίας.

«Απόψε λοιπόν μία πολύ σημαντική εκδήλωση, ο κόσμος της πόλης αγκαλιάζει τη βραδιά και πιστεύουμε πως και οι υπόλοιπες δύο εκδηλώσεις σε αυτόν τον κύκλο των εκδηλώσεων  θα έχουν την ίδια συμμετοχή» σημείωσε.

Κατάθεση της ιστορίας και του προσώπου της Θεσσαλονίκης

Την προσωπική του κατάθεση της ιστορίας και του προσώπου της Θεσσαλονίκης μέσα από τη λογοτεχνία και την ιστορία, τόσο από το δικό του έργο όσο και το έργο των λογοτεχνών του 20ου αιώνα γενικότερα έδωσε ο κ. Κοροβίνης.

Όπως ανέφερε, δύο είναι οι πόλεις που τον σφραγίζουν προσωπικά, η Θεσσαλονίκη και η Κωνσταντινούπολη, κάνοντας ειδική αναφορά στα έργα που έχει αφιερώσει στη Θεσσαλονίκη που αναφέρονται στην ανθρωπογεωγραφία της, έχοντας γράψει και ποιητικά βιβλία και κυρίως πεζογραφικά, αλλά και άρθρα-μελέτες.

«Αυτά αφορούν το λαϊκό τραγούδι στη Θεσσαλονίκη, την πρόσφατη αστυγραφία, δηλαδή το πώς ήταν η πόλη πριν από μερικά χρόνια, μέσα από τα βιώματά μου και τη ματιά μου, τα έχω καταθέσει σε βιβλία, όπως το Κανάλ ντ' αμούρ,  Ο γύρος του θανάτου, και είναι ένας πόλος μόνιμης και διαρκούς έλξης αναφοράς στη δουλειά μου» σημείωσε.

Η πόλη είναι ένα κουκούλι

Από την πλευρά της η κα Προκοπίου σημείωσε πως έχοντας έρθει πολλές φορές στην Κομοτηνή παρουσιάζοντας τα βιβλία της, έγινε πάντα δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό και αποδοχή.

Η επιλογή της πόλης, στη δική της περίπτωση η Θεσσαλονίκη, έχει βαθύτερη σημασία, σύμφωνα με την και Προκοπίου, αφού «Αυτό βέβαια είναι κάτι ιδιαίτερο, γιατί πάει λίγο πιο βαθιά, αφού ο συγγραφέας επιλέγει μια πόλη, φτιάχνει το φόντο του, ένα Tableauvivantπάνω στο οποίο στήνει την πλοκή του»

Σημείωσε δε πως το πάνελ αυτό την έκανε να συνειδητοποιήσει ότι χρησιμοποιεί την πόλη αφειδώς, και την προκάλεσε να αναζητήσει το λόγο για τον οποίο γίνεται αυτό.

«Πιστεύω ότι η πόλη είναι ένα κουκούλι, είναι ο χώρος που μας περικλείει, είναι τα βιώματά μας, οι θύμησές μας, και αυτό ο συγγραφέας το βγάζει γιατί αν δεν βγάλει αυτό, τότε τι θα βγάλει;»