Σαρακατσάνοι από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια βρέθηκαν στο Διαβαλκανικό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στη Νέα Σάντα

Σαρακατσάνοι από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια βρέθηκαν στο Διαβαλκανικό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στη Νέα Σάντα

sarak1Μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή είχε το Διαβαλκανικό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων που πραγματοποιήθηκε

sarak2το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Νέας Σάντας που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Σαρακατσάνων Θράκης στα πλαίσια του φετινού Φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών.

Στη Νέα Σάντα βρέθηκαν Σαρακατσαναίοι από ολόκληρη τη Θράκη αλλά και αντιπροσωπείες από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια που κρατάνε την παράδοση ζωντανή και τη διδάσκουν στα παιδιά τους.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρώνειας Κομοτηνής Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο ειδικός σύμβουλος του ΥΠΕΞ κ. Κοσμάς Παπαχρήστου και ο επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης κ. Βασίλης Σερμπέζης που είχε και την ευθύνη της παρουσίασης της εκδήλωσης, και με τη μοναδική του φωνή τραγούδησε σκοπούς της sarak3Σαρακατσάνικης παράδοσης δίνοντας τη δυνατότητα να χορέψουν τα χορευτικά συγκροτήματα από τη Θράκη και τη Βουλγαρία

Εκπρόσωποι από τα Βαλκάνια

Τους παρισταμένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Νάκος ενώ στην εκδήλωση παρουσιάστηκε τόσο το χρονικό της μετακίνησης των Σαρακατσαναίων στη Νέα Σάντα αλλά και το λεύκωμα για τα 45 χρόνια του Συλλόγου από τους Προέδρους Νίκο Χατζόπουλο και Γιώργο Σερμπέζη.

Τις δικές του μνήμες μετέφερε με συγκίνηση ο 80 χρονος και πλέον Χ Γιαννακόπουλος κάτοικος της Νέας Σάντας ενώ τα μικρά παιδιά του χωριού της Νέας Σάντας άνοιξαν το χορό με το φλάμπουρο κερδίζοντας τα χειροκροτήματα των παρισταμένων.

Παράλληλα στην εκδήλωση συμμετείχε και χορευτικό συγκρότημα από την Ομοσπονδία Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας, ενώ ανταλλάχθηκαν δώρα με τους εκπροσώπους των Σαρακατσάνων τόσο από τη Βουλγαρία όσο και από τα Σκόπια.

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση