Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στην Κομοτηνή

Ξεκίνησε στην Κομοτηνή η ετήσια συνάντηση συνεργατών από όλα τα κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου στην Ελλάδα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

20-9-2013-saltsidou kfalidisΞεκίνησε στην Κομοτηνή η ετήσια συνάντηση συνεργατών από όλα τα κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου στην Ελλάδα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

 

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, που διοργανώνεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,  οι επικεφαλής των Κέντρων θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν θέματα που αφορούν στη λειτουργία τους καθώς και τις νέες προκλήσεις εν όψει Ευρωεκλογών.

Τους υπεύθυνους όλων των κέντρων του EuropeDirect στην Ελλάδα, καλωσόρισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης ο οποίος τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή είναι ιδιαίτερα τιμητική για την πόλη μας, γιατί θα δώσει την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πολλαπλασιαστές γιατί επικοινωνούν με πολύ κόσμο, και κυρίως νέο κόσμο, ώστε να αποτελέσουν πρεσβευτές της Κομοτηνής.

Ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, για το γεγονός ότι επέλεξαν την πόλη μας και μίλησε για την άψογη συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής με το τοπικό EuropeDirect, με την κα Σαλτσίδου και τον κ. Νάκο, και η συμμετοχή στην δομή λειτουργίας του κέντρου, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για το συντονισμό αυτής της δομής των εθελοντικών δομών που έχει ξεκινήσει ο Δήμος και ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα.

Προσφορά σε απαιτητικούς καιρούς

Από την πλευρά της η κα Κατερίνα Σοκώλη, συντονίστρια του Ευρωπαϊκού δικτύου πληροφόρησης Europe Direct σημείωσε ότι η παρουσία όλων των υπευθύνων στην Κομοτηνή έχει σαν στόχο να τιμηθεί το τοπικό Europe Direct για τα χρόνια που έχει βοηθήσει στην ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ είναι και εσωτερικοί συντονιστές του δικτύου, και χρίζουν αναγνώρισης στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Η συνάντηση των 18 κέντρων Ευρωπαϊκής πληροφόρησης, γίνεται συνήθως δύο με τρείς φορές το χρόνο, αλλά φέτος από 1η Ιανουαρίου το δίκτυο ανανεώθηκε για πέντε χρόνια σε όλα τα κράτη μέλη αλλά και την Κροατία, για αυτό προσπαθούν σε αυτό το χρόνο να επιμορφώσουν τα στελέχη των κέντρων ώστε να δίνεται σωστή πληροφόρηση στους πολίτες.

«Οι καιροί είναι πάρα πολύ απαιτητικοί, η ΕΕ έχει έρθει πολύ κοντά οπότε οι πολίτες ψάχνουν την ενημέρωση, και με τις εκλογές να έρχονται στις 22 Μαΐου του 2014, με την Ελλάδα στην προεδρία της ΕΕ υπάρχει μια σημαντική ατζέντα που πρέπει αν προωθηθεί σε θέματα εργασίας, της στρατηγικής 2020 για την ανάπτυξη ενώ γίνεται προσπάθεια πολύ συχνά και η Κομισιόν αλλά και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να δίνουμε στα στελέχη μας την ενημέρωση που πρέπει να δώσουν στους πολίτες»

Η ευρωπαϊκή κρίση, σημείωσε, ίσως ήταν κάτι που έφερε την Ευρώπη πιο κοντά στην Ελλάδα, παρόλο που η χώρα μας είναι για 30 χρόνια μέλος της ΕΕ.

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά

Βέβαια θα πρέπει ο κάθε ευρωπαίος πολίτης να είναι ενεργός, να γνωρίζει τα δικαιώματά του που φυσικά φέρνουν και υποχρεώσεις, ώστε να νιώθουν πραγματικά μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, γιατί «εμείς, οι πολίτες, είμαστε η ΕΕ, εμείς αποφασίζουμε για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο»

Το σλόγκαν των Ευρωεκλογών, ανέφερε, είναι «Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά» γιατί πλέον η πλειοψηφία θα έχει λόγο για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της κομισιόν, κάτι που δεν γινόταν παλιότερα, ενώ η Ευρωβουλή θα έχει πολλά θέματα να λύσει και να δώσει λύσεις, για αυτό και οι βουλευτές μπορούν να εκπροσωπήσουν σωστά τους πολίτες.

«Αρκεί βέβαια να ενημερωθεί το κοινό για το πώς μεταφράζεται το κόμμα τους στο κοινοβούλιο, αφού κόμματα τα οποία έχουν αντιθέσεις στην Ελλάδα μπορεί να έχουν τις ίδιες θέσεις στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο»

Σημαντική η παρουσία του Europe Direct στην Κομοτηνή

Η υπεύθυνη του κέντρου Κομοτηνής κα Λουΐζα Σαλτσίδου τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για το κέντρο όσο και την πόλη το γεγονός ότι η συνάντηση γίνεται στην Κομοτηνή, με ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, ενώ «είναι ευκαιρία να βρεθούμε όλοι οι επικεφαλείς των κέντρων να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας και καλές πρακτικές ευκαιρία να βρεθούμε με τους εκπροσώπους της αντιπροσωπείας της Κομισιόν» σημείωσε, εκφράζοντας την σημασία που έχει η στήριξη των τοπικών φορέων για την καλή πορεία που έχει όλα αυτά τα χρόνια.

Από την πλευρά του ο κ. Στάθης Κεφαλίδης, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης η οποία έχει αναλάβει την διαχείριση του γραφείου του EuropeDirectτο οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ και το Δήμο Κομοτηνής.

«Ειδικά σε αυτή την εποχή το γραφείο αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έρθουν επαφή με την ΕΕ,  διότι οι πολίτες την ΕΕ την γνώριζαν μόνο από επιδοτούμενα προγράμματα, είτε εκπαιδευτικά είτε στις επιχειρήσεις» ανέφερε, τονίζοντας πως στο παρελθόν ήταν μια απόμακρη Ένωση, την οποία ανακαλύπταμε μόνο όταν ψηφίζαμε.

«Πρέπει αν καταλάβουμε ότι είμαστε έλληνες πολίτες, έχουμε δικαιώματα, να τα γνωρίσουμε και να πλαισιώσουμε τα Κέντρα όπως αυτό της Κομοτηνής για να στείλουμε την άποψη τη γνώμη και τη στρατηγική μας στο Εξωτερικό»

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση