Ενθουσίασε η τρούφα της Ροδόπης στο Φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Χριστούγεννα 2013

Γεύση από Ροδόπη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις/ Χριστούγεννα 2013» που πραγματοποιήθηκε...

20-12-2013-troufa-rodopisΓεύση από Ροδόπη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις/ Χριστούγεννα 2013» που πραγματοποιήθηκε...

 

 

 

από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου στο Helexpo Palace στην Αθήνα.

Στην έκθεση βρέθηκε και ο Γιώργος Σεργιανίδηςαπό τη Ροδόπη, που ήταν ανάμεσα στα 150 μέλη του ανερχόμενου κύματος των μικρών Ελλήνων παραγωγών που επιλέχτηκαν για την ποιότητα των προϊόντων τους από τη γευσιγνωστική ομάδα του «αθηνόραμα» και του www.athinoramaumami.gr, η οποία θεωρείται η πιο έμπειρη και καταξιωμένη στην Ελλάδα.

Ο κ. Σεριανίδης παρουσίασε το Αλάτι και τα Ζυμαρικά από Τρούφες, αλλά και τις ίδιες τις τρούφες του στο κοινό που πλημμύρισε τους χώρους της έκθεσης για μια απολαυστική και ψυχαγωγική βόλτα ανακάλυψης και ελεύθερης γευσιγνωσίας κάποιων από τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα και ντελικατέσεν, γνωστών και άγνωστων (προς το παρόν) παραγωγών, που διαμορφώνουν μια νέα εικόνα αυθεντικών, παραδοσιακών αλλά και καινοτόμων γαλανόλευκων γεύσεων.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του φεστιβάλ μάλιστα ήταν και οι εξαιρετικές Παράλληλες Εκδηλώσεις με πλούσια ερεθιστική θεματολογία και παρουσιαστές μερικούς από τους πιο δημοφιλείς σεφ (Δημήτρης Σκαρμούτσος και Χρόνης Δαμαλάς, Λευτέρης Λαζάρου, ΓεωργιάνναΧιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος, Έκτωρ Μποτρίνι, Γιάννης Λουκάκος, Διονύσης Αλέρτας, Χριστόφορος Πέσκιας, Ολιβιέ Καμπανιά, Γιάννης Μπαξεβάνης, Σωτήρης Ευαγγέλου, Ηλίας Σκουλάς), συγγραφείς (Ηλίας Μαμαλάκης, Μυρσίνη Λαμπράκη, Εβίτα Παπαχαραλάμπους, Έφη Γιαλούση), γευσιγνώστες (Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Γιώργος Λούκας, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Θάλεια Τσιχλάκη, Αργύρης Τσακίρης, Σωτήρης Γεωργίου, Μαρία Κατσούλη), bartenders (Άρης Χατζηαντωνίου), καθώς και ο αρχιαρτοποιός της αρτοποιίας Βενέτης Άρης Γιαννακόπουλος.

Μια ζωή στην τρούφα

Ο κ. Σεριανίδης ασχολείται συστηματικά με το κυνήγι της άγριας τρούφας, με την εκπαίδευση τρουφόσκυλων αλλά και με την καλλιέργεια του σπάνιου μανιταριού (8,5 στρέμματα στις Σάπες του Έβρου).

Κυνηγάει ολόκληρο το χρόνο και, ανάλογα με την εποχή, διαθέτει τις ποικιλίες Brumale, Melanosporum, λευκή Borchii, Mesentericum, Uncinatum, Aestivum. Τις εμπορεύεται φρέσκες, παρασκευάζει όμως και προϊόντα με βάση την τρούφα, όπως λάδι τρούφας, φέτες ή και ολόκληρα μανιτάρια σε βιολογικό και μη ελαιόλαδο, ανθό αλατιού και χυλοπίτες με τρούφα.

Όλα εκτυλίχθηκαν σε ένα κλίμα αληθινής γιορτής και ήδη από την Παρασκευή το απόγευμα φάνηκε η δυναμική της διοργάνωσης, καθώς οι πρώτοι επισκέπτες άρχισαν να εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για τα εξαιρετικά προϊόντα και τους παραγωγούς που η γευσιγνωστική ομάδα του αθηνόραμα-Umami.gr είχε επιλέξει για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, αλλά και για την άρτια οργάνωση, που επέτρεψε στο κοινό να γευτεί όλα αυτά τα επίλεκτα προϊόντα, τα οποία θα ήταν αδύνατο να βρει οπουδήποτε αλλού έτσι συγκεντρωμένα και  να μιλήσει για αυτά με τους ανθρώπους που τα παράγουν.

Ο κόσμος διέσχιζε τους φωτισμένους διαδρόμους, σταματούσε στο κάθε περίπτερο, δοκίμαζε, ψώνιζε, μιλούσε για τα προϊόντα, μάθαινε για την προέλευση ή την ιστορία τους και φυσικά διάλεγε όσα του άρεσαν και αγόραζε, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα την προτίμηση του.

Στην κεντρική πλατεία, όπου είχε στηθεί ένα εστιατόριο-τόπος συνάντησης και μπορούσες να γευτείς Χριστουγεννιάτικα φαγητά, από τις οικογενειακές μνήμες των μεγάλων μας σεφ -με την επιμέλεια της ομάδας του σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και της Μεγάλης Βρετανίας- η ατμόσφαιρα ήταν μαγική: όλοι ήταν σε ένα κλίμα ευφορίας κι οι περισσότερες συζητήσεις από όπου κι αν ξεκινούσαν κατέληγαν στο συμπέρασμα πως ζούμε μια γαστρονομική άνοιξη.

Πολλοί αναφέρθηκαν στη δυναμική παρουσία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, που συγκέντρωσε τα μέλη του παρουσιάζοντας τους άγνωστους στο ευρύ κοινό παραγωγούς των νησιών μας. Το τυρί, το μέλι, τα αμυγδαλωτά, τα παστέλια, οι μπίρες και τα κρασιά τράβηξαν την προσοχή του κόσμου σε τέτοιο βαθμό, που γρήγορα άρχισαν να εξαντλούνται αρκετά προϊόντα.

Σεφ και παράλληλες εκδηλώσεις

Αθρόα όμως ήταν και η συμμετοχή στα μαθήματα μαγειρικής που παρέδωσαν οι αγαπημένοι σεφ του κοινού, Χριστόφορος Πέσκιας, Έκτορας Μποτρίνι, Γιάννης Μπαξεβάνης, Γιωργιάννα Χιλιαδάκη-Νίκος Ρούσσος, Χρόνης Δαμαλάς, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Λουκάκος, Ηλίας Σκουλάς, Ολιβιέ Καμπανιά και ο σεφ-ζαχαροπλάστης Διονύσης Αλέρτας, οι οποίοι όχι μόνο δίδαξαν τα μυστικά  των συνταγών σε ένα το ακροατήριο τους που τις δοκίμαζε ενθουσιασμένο, αλλά απάντησαν και σε γενικότερες ερωτήσεις περί μαγειρικής, φωτογραφήθηκαν με τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους- γιατί θα πρέπει να πούμε ότι  ακόμα και πιο μικροί φίλοι της γεύσης έδειξαν πως το καταχάρηκαν.

Εξ ίσου μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και για τα εργαστήρια των Μαέστρων της Παράδοσης.  Διάσημοι σεφ-συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής, όπως Έφη Γιαλούση, η Μυρσίνη Λαμπράκη κι η Εβίτα Παπαχαραλάμπους, μαζί με τον αρχι-αρτοποιό του Βενέτη  Άρη Γιαννακόπουλο και τον αρχι-μάγειρα της Μεγάλης Βρετανίας, Σωτήρη Ευαγγέλου, αποκάλυψαν στους επιμελείς μαθητές τους τα μυστικά της προετοιμασίας των χριστουγεννιάτικων γλυκών κι όχι μόνο, αφού στην ομάδα των μαέστρων της παράδοσης συμμετείχε ο Έκτορας Μποτρίνι που δίδαξε πως γίνεται η κερκυραϊκή τζιτζιμπίρα και το μαντολάτο και ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης από το εστιατόριο Σελήνη που μαζί με τη Γαλακτοκομική Λέσβου έδειξαν πως γίνεται να πήξεις το δικό σου τυρί και στη συνέχεια να το αρωματίσεις όπως νομίζεις.

Οι οινόφιλοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις γευσιγνωστικές τους ικανότητες στην τυφλή γευσιγνωσία, με μαύρα ποτήρια που καθοδήγησε ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, αλλά και να γευτούν τα μεγάλα λευκά και κόκκινα κρασιά της Ελλάδας στα εργαστήρια που πραγματοποίησαν οι Αργύρης Τσακίρης και Γιώργος Λούκας, αντίστοιχα. Μεγάλη απήχηση και στο θέμα τυρί και μπίρα, αλλά και τυρί και μέλι είχε το δίδυμο των Ηλία Μαμαλάκη  και Δημήτρη Αντωνόπουλου, καθώς και το εργαστήριο όπου οι οινοχόοι Μαρία Κατσούλη και Σωτήρης Γεωργίου μαζί με τον Δημήτρη Αντωνόπουλο έδειξαν πως «ξεχωρίζουμε το καλό λάδι». Το εργαστήρι "100% ελληνικά κοκτέιλ" από τον Άρη Χατζηαντωνίου απέδειξε πως υπάρχει ένα κοινό που ενδιαφέρεται πολύ για αυτή την πλευρά της απόλαυσης.

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση