Να έχεις εισόδημα 8.000 ευρώ και να σου κληρώσουν … Ferrari

Να έχεις εισόδημα 8.000 ευρώ και να σου κληρώσουν … Ferrari

20142304 vimatizontas

Είχαν γελάσει και οι... πέτρες όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης να βάζει σε... κλήρωση για μεγάλα δώρα τους φορολογούμενους που μαζεύουν αποδείξεις. Αλλά κανείς δεν περίμενε ότι αυτό που θα κληρώνονταν θα ήταν πολυτελέστατα αυτοκίνητα.

Κι όμως! Μέσα στο καλοκαίρι το κράτος θα κληρώσει καμία... δεκαριά Ferrari, Lamborghini, Jaguar, Porsche (κάποιες 4Χ4) και Mercedes σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη.

Και η κλήρωση θα γίνει με... αποδείξεις για να επιβραβευτούν όσοι τις ζητούν. Τα αυτοκίνητα που θα μπουν στην κληρωτίδα φυλάσσονται στον ΟΔΔΥ και είναι από αυτά που έχουν κατασχεθεί. Οι ενδιαφερόμενοι για να μπουν στην κλήρωση, θα καταθέτουν τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει και κάθε εβδομάδα ή μήνα (δεν έχει αποφασιστεί ακόμα) θα κληρώνεται και ένα αυτοκίνητο.  «Καλύτερα να τα δώσω στους πολίτες παρά να σκουριάζουν στον ΟΔΔΥ» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επειδή η Πρωταπριλιά πέρασε, πρέπει να υποθέσουμε ότι εκεί στα αρμόδια υπουργεία της επαρχίας της Αθήνας, ξέρουν τι κάνουν, άλλωστε κοτζάμ υπουργοί να μη ξέρουν τι τους γίνεται…

Πάντως, αν αληθινό είναι το σχόλιο και άρα η πρόθεση να μπουν οι αποδείξεις σε κλήρωση, ένα ερώτημα γεννιέται και πρέπει να απαντηθεί. Αν τις Ferrari, Lamborghini, Jaguar, Porsche τις κερδίσει στην κλήρωση ο Βαρδινογιάννης ή ο Λάτσης, με καμιά απόδειξη από περίπτερο ή σουπερμάρκετ, πάει καλά, πλούσιοι είναι οι άνθρωποι θα μπορούν να το συντηρήσουν, δεν θα τους ζητήσει και η εφορία παραπάνω φόρο για τεκμήριο πολυτελούς αυτοκινήτου. Επίσης, προφανώς θα έχουν την ευχέρεια να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και την ασφάλεια, μικτή παρακαλώ, του αυτοκινήτου.

Όμως, στην περίπτωση που η απόδειξη που θα κληρωθεί, ανήκει σε κανένα φτωχαδάκι που με το ζόρι τα βγάζει πέρα, τι θα την κάνει την Ferrari, Lamborghini, Jaguar, Porsche… Να ήταν από τα μικρά που δίνουν στα βενζινάδικα, να την έβαζε στο μπρελόκ με τα κλειδιά. Τώρα όμως, τι θα το κάνει ένα αυτοκίνητο των 150 ή και 200 χιλιάδων ευρώ; Γκαράζ δεν έχει να το βάλει και να το έχει σε ακινησία μήπως κάποτε κερδίσει και το Λόττο. Διαφορετικά, πως κάποιος με εισόδημα να κρατήσει τέτοιο αυτοκίνητο, πώς να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, πώς να πληρώσει την βενζίνη που με βουλιμία πίνουν αυτά τα αυτοκίνητα. Να το γυρίσει σε αέριο… δεν πάει, έχετε δει Ferrari σε αντλία με αέριο;

Για να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα, αν τα αρμόδια υπουργεία επιθυμούν να κληρώσουν αποδείξεις, για να μας προτρέψουν να τις ζητάμε, μπορούν να εκποιήσουν τα πολυτελή αυτοκίνητα στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό και τα χρήματα να τα κάνουν δωροεπιταγές για σουπερμάρκετ και αυτές να κληρώσουν.

Όποιος και να τις κερδίσει, μεγάλο όφελος θα έχει, γιατί για φανταστείτε να κερδίσει σε δωροεπιταγή τα έξοδα μιας χρονιάς σε σουπερμάρκετ… ή να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει οι υπουργοί και οι σύμβουλοί τους, ώστε να βρουν άλλο τρόπο να επιβραβεύσουν 50-100 τυχερούς των οποίων οι αποδείξεις θα κληρωθούν.

Να το ξαναπούμε… αν το σχόλιο είναι αληθινό, κάτι δεν πάει καλά, όχι στην κυβέρνηση, στην αγαπημένη την χώρα μας. Εντάξει, αυτές οι κληρώσεις έγιναν και γίνονται και σε άλλα κράτη, αλλά ας δούμε τι ακριβώς κάνουν εκεί και αν μας ταιριάζει, ας το εφαρμόσουμε. Μαζί με το συγκεκριμένο μέτρο, ας αναδιοργανώσουμε και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να γίνονται έλεγχοι και να αποδίδουν και το κυριότερο, να ξαναδούμε το σύστημα της εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων ώστε να μη τραβούν δέκα χρόνια χωρίς να τελεσιδικήσουν.

Και για να τελειώσουμε με τις κληρώσεις πολυτελών αυτοκινήτων, σήμερα και να σου χαρίσουν ένα αυτοκίνητο δυο χιλιάδων κυβικών εκατοστών, αποκλείεται να το πάρεις γιατί πολύ απλά, θα φορτωθείς και τους φόρους και τα έξοδα που το συνοδεύουν.