Μπορεί μια χώρα να χρεοκοπήσει «για πέντε δισ. ευρώ»;

Μπορεί μια χώρα να χρεοκοπήσει «για πέντε δισ. ευρώ»;

20151002 vimatizontas

Εμείς είμαστε έτοιμοι να στείλουμε την έκτη κατά σειρά ομάδα διαπραγμάτευσης την ώρα που οι βασικοί «αντίπαλοι» παραμένουν οι ίδιοι, από την αρχή της κρίσης. Αν το παίζαμε στο ποδόσφαιρο, θα ήμασταν χαμένοι από …χέρι. Ευτυχώς που ενώ ποδόσφαιρο και πολιτική μοιάζουν αρκετά, δεν υπάρχει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα…

Και για να πούμε και την αλήθεια, οι δικοί μας επιδόθηκαν τα τελευταία χρόνια στο άθλημα της ρυθμικής γυμναστική και όχι στο ποδόσφαιρο. Όλοι, στην Ευρώπη κυρίως, αναμένουν την κολοτούμπα και της σημερινής κυβέρνησης, για να συνεχίσουν την προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, μέχρι τώρα έσωσαν τις τράπεζες, ευρωπαϊκές και ελληνικές, μετέφεραν τα χρέη στους λαούς, ενώ στο εσωτερικό της χώρας, οι ελληνικές κυβερνήσεις, μη γνωρίζοντας τι άλλο να κάνουν και έχοντας δεσμεύσεις με τους ολιγάρχες και τις οικογένειες που «τρέχουν την χώρα», ξεπάτωσαν την οικονομία, έκαναν στρατιές ανέργων, μείωσαν μισθούς και συντάξεις, χωρίς κανένα αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Πράγματι και να μας χάριζαν το χρέος, δεν θα γνωρίζαμε τι να κάνουμε… Η σημερινή κυβέρνηση, δείχνει όντως να διαπραγματεύεται. Ήδη έκανε παραχωρήσεις, οι οποίες δεν είναι και τόσο κολοτούμπες, καθώς έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Το κακό είναι, ότι έχει την λογική, πως αφού εξήγγειλε την πολιτική της, αυτή θα εφαρμοστεί. Ενώ γνωρίζει το επίπεδο της διαφθοράς στο δημόσιο και κυρίως σε κρίσιμους τομείς που σχετίζονται με τα δημόσια έσοδα, γενικά στις σχέσεις κράτους – πολίτη με οικονομικό αντικείμενο.

Εδώ είναι που θα δυσκολευτεί για να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για την φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή. Πιστεύει η κυβέρνηση, ότι αν κάνει ένα νόμο, αυτός θα εφαρμοστεί άμεσα και επακριβώς. Δυστυχώς, άλλη είναι η πραγματικότητα.

Και είναι άλλη, γιατί σε τίποτα σχεδόν δεν άλλαξε η χώρα μας στα χρόνια της κρίσης. Μεταρρυθμίσεις της πλάκας, η ίδια νοοτροπία, το κράτος να είναι αναξιόπιστο και οι πολίτες να προσπαθούν να το ξεγελάσουν. Όταν φορολογείς από το πρώτο ευρώ με 26% και θέλεις και προκαταβολή τον μισό φόρο της επόμενης χρονιάς, τι μπορείς να περιμένεις…

Είναι λοιπόν η κλονισμένη εμπιστοσύνη στη σχέση κράτους – πολίτη που αποτρέπει την ελληνική κοινωνία από το να αλλάξει ταχύτητα, νε ξεφύγει από την ανατολίτικη νοοτροπία και να γίνει πραγματικό κράτος – μέλος της ΕΕ.

Πως θα αλλάξει αυτή η νοοτροπία; Ε αυτό δεν είναι απλό να το εξηγήσει κανείς. Σίγουρα θα χρειαστούν χρόνια πολλά και δεν είναι αυτό που μας ενδιαφέρει σήμερα. Σήμερα, η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με το «θηρίο». Έχει στο πλευρό της τους περισσότερους έλληνες, έχει και συναίνεση από την αντιπολίτευση, όχι από το σύνολο της αλλά σίγουρα την στηρίζουν.

Προφανώς αν το θέλει η κυβέρνηση το θέλουν και οι δανειστές, κάπου θα συμφωνήσουμε. Το θέμα είναι, να μην χαθεί ακόμη μια ευκαιρία, να μην αρχίσει το κυνήγι των μαγισσών, να μην μπλέξουμε με την εσωστρέφεια.   

H πιο μεγάλη αλήθεια που ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες, είναι μια δήλωση, που διαψεύστηκε αμέσως μετά. Αυτή του υπουργού Γ. Σταθάκη ότι για πρώτη φορά μπορεί μια χώρα να χρεοκοπήσει «για πέντε δισ. ευρώ». Προειδοποίηση προς δανειστές, αλλά αφορά και εμάς. Θα αποτελούσε ειρωνεία της ιστορίας να οδηγηθεί στη χρεοκοπία για το… τίποτα, ένας λαός που έχει ήδη υποστεί τα πάνδεινα.

Σε λόγες μέρες θα γνωρίζουμε…