Κάλπες δημοψηφίσματος ή και εκλογών … σε δουλειά να βρισκόμαστε

Κάλπες δημοψηφίσματος ή και εκλογών … σε δουλειά να βρισκόμαστε

20152404 vimatizontasΤις τελευταίες μέρες, διάφορα κυβερνητικά στελέχη επαναφέρουν το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για να ρωτηθεί ο λαός, εφόσον τα πράγματα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ναυαγήσουν ή αν συμφωνήσουμε. Για το τι, όμως, θα ερωτηθεί ο λαός δεν λένε ή ο καθένας λέει το τι θα ήθελε γι' αυτόν να απαντήσει ο λαός.

Ας δούμε τις αναφορές επί του θέματος εκ μέρους του δημοσιογράφου Μιχάλης Μιχαήλ. Γράφει λοιπόν στο protagon.gr:

«Μία εκδοχή είναι να ερωτηθεί ο λαός για τη συμφωνία με τους εταίρους. Για το νέο Μνημόνιο ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται. Μα αφού η κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει μαζί τους και η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ θα διασφαλίζεται, κατά συνέπεια δεν θα υπάρχει θέμα Grexit. Τα  κόμματα της αντιπολίτευσης αυτό άλλωστε δεν ζητούν; Εκτός του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει στο λαό να πει τι; Μη δεχθείτε τη συμφωνία που ο ίδιος θα έχει συνάψει;

Μια άλλη πιθανότητα είναι να τεθεί ζήτημα ευρώ ή εθνικό νόμισμα. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα λέει όχι στο ευρώ και θα τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης εθνικού νομίσματος; Αυτό θα καλεί τον ελληνικό λαό να αποδεχθεί; Μα ήδη ο κ. Τσίπρας  διατείνεται ότι θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και γι' αυτό τον ψήφισε η σχετική πλειοψηφία του λαού στις εκλογές.

Το μόνο νόημα που ενδεχομένως θα είχε ένα δημοψήφισμα, είναι να επικυρώσει ο λαός τη συμφωνία με τους εταίρους ώστε να μην αμφισβητηθεί από κάποια άλλη κυβέρνηση ως προς την εφαρμογή της, όπως δηλαδή προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή, πάλι θα περισσεύει το δημοψήφισμα αφού η συμφωνία θα γίνεται αποδεκτή από τα περισσότερα κόμματα της Βουλής και άρα θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο με πολλή μεγάλη πλειοψηφία.

Όσο για το θέμα των εκλογών, που επίσης αφήνουν ανοικτό κυβερνητικά στελέχη, αυτό είναι διαφορετικό ζήτημα. Το πότε και το πώς θα προκύψουν δεν είναι εύκολο τώρα να αναζητηθεί, καθώς οι εξελίξεις δεν είναι γραμμικές αλλά απρόβλεπτες με ακαθόριστο χρόνο. Μπορεί γρήγορα, μπορεί πιο αργά. Ωστόσο το ζήτημα είναι υπαρκτό διότι δύο τινά στο τέλος των διαδικασιών μπορεί να συμβούν. Είτε θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους την οποία όμως δεν θα την αποδεχθεί, όπως δηλώνει, ένα σημαντικό μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα επέλθει ρήξη οπότε δεν θα γίνει δεκτή από τα υπόλοιπα κόμματα. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη η νομιμοποίηση της μιας ή της άλλης επιλογής δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσω της κάλπης, και μάλιστα με κυβέρνηση υπηρεσιακή, καθώς θα προηγηθούν οι διερευνητικές εντολές και προεξοφλείται ότι δεν θα αποδώσουν. Δηλαδή να αποφευχθούν, αν σχηματισθεί κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής από κόμματα της σημερινής Βουλής. Μάλλον χλωμό...

Έτσι, λοιπόν, η παραλλαγή της κάλπης είναι πιθανή αλλά τα περί δημοψηφίσματος μάλλον «μούφα»...».

Να πούμε όμως και εμείς κάτι ακόμη… Να ρωτήσει η κυβέρνηση τον ελληνικό λαό, «αυτά μας δίνουν οι δανειστές, εμείς κάναμε σκληρή διαπραγμάτευση και φτάσαμε ως εδώ, συμφωνείται;». Έτσι, θα βγάλει την ευθύνη από πάνω της και θα την ρίξει στο λαό.

Και αφού γίνει και δημοψήφισμα, ας κάνουμε και πρόωρες εκλογές ώστε η νέα νέα κυβέρνηση, δηλαδή πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και αυτοδύναμος, να εφαρμόσει το νέο προγραμμα.

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση