Τι να κάνετε για πιο εύκολο ύπνο

Τι να κάνετε για πιο εύκολο ύπνο

5b4b84496f348271695ee60f3342f7f5 L-480x300

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ύπνου τα βράδια.

Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, το στρες και η τεχνολογία (το φως από τις οθόνες τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών συσκευών) επηρεάζουν το «βιολογικό ρολόι» του οργανισμού και αποσυντονίζουν τον κιρκαδικό σας ρυθμό με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κοιμηθείτε.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε πιο εύκολο ύπνο τα βράδια:

Διατηρήστε ένα σταθερό ωράριο ύπνου: Προσπαθήστε να προσαρμόσετε τις υποχρεώσεις και τις δραστηριότητές σας με τέτοιον τρόπο ώστε να πηγαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα, ακόμα και τις ημέρες που δεν εργάζεστε.

Μην φέρνετε τη δουλειά στο κρεβάτι: Τα λάπτοπ και τα τάμπλετ δεν έχουν δουλειά στο κρεβάτι. Αφήστε τις εργασίες έξω από την κρεβατοκάμαρα. Το κρεβάτι σας έχει δύο σκοπούς. Ο καλός ύπνος ο ένας από αυτούς…

Επιλέξτε ένα άνετο στρώμα: Είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι ίσως φαντάζεστε. Ένα καλό στρώμα, στο οποίο το σώμα σας θα νιώθει άνετα και θα σας ξεκουράζει είναι πολύ σημαντικό. Ο εγκέφαλος ηρεμεί και μόνο στην σκέψη ότι θα ξαπλώσετε σε ένα στρώμα που ξεκουράζει στο μέγιστο το σώμα σας.

Να ασκείστε τακτικά: Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τον κύκλο ύπνου σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Για καλύτερα αποτελέσματα, προσπαθήστε να έχετε ολοκληρώσει το πρόγραμμα γυμναστικής σας τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης: Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη φέρνει σε εγρήγορση τον οργανισμό και αυτό θα σας κάνει να έχετε μεγάλες δυσκολίες στον ύπνο. Προσπαθήστε να μην πίνετε καφέ μετά το μεσημέρι, προκειμένου ο οργανισμός σας να έχει αρκετό χρόνο να αποβάλλει όλη την καφεΐνη.

Μην διστάζετε να κοιμάστε για λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα: Ακόμα και 10-20 λεπτά ύπνου μέσα στην ημέρα θα σας βοηθήσουν να νιώσετε ξεκούραστοι και θα έχετε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη συγκέντρωση στη συνέχεια της ημέρας. Προσπαθήστε, ωστόσο, να μην το κάνετε μετά τις 16:00 το απόγευμα.

Βγείτε έξω: Το φυσικό φως θα βοηθήσει τον κιρκαδικό σας ρυθμό να επανασυντονιστεί. Ο εγκέφαλός μας είναι «προγραμματισμένος» να αντιδράει σύμφωνα με το φυσικό φως. Βγείτε περισσότερες ώρες έξω και θα αυξήσετε και την παραγωγή μελατονίνης που είναι η «ορμόνη του ύπνου».

Διατροφή: Επιλέξτε τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο (αμύγδαλα, σπανάκι) και βιταμίνη Β (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια).

Αποφύγετε τα γεύματα πολύ αργά τη νύχτα: Προσπαθήστε να ολοκληρώνετε τα γεύματά σας τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Χαμηλώστε το φως: Αν είναι δυνατόν, επιλέξτε στο δωμάτιο να μην υπάρχει καθόλου φως. Επίσης, μην παρακολουθείτε τηλεόραση ή ασχολείστε με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τουλάχιστον 1 ώρα πριν πάτε στο κρεβάτι για ύπνο.

Boro.gr