Πέντε τόνους ελεφαντόδοντου κατέστρεψαν οι Φιλιππίνες

Πέντε τόνους ελεφαντόδοντου κατέστρεψαν οι Φιλιππίνες

katastrofi-elefantodontou-filippines

Το μεγαλύτερο λαθραίο φορτίο ελεφαντόδοντου από την Αφρική, βάρους 5 τόνων και εκτιμώμενης αξίας 10 εκ. δολαρίων, κατέστρεψαν οι αρχές των Φιλιππίνων, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα επιδείξουν ανοχή απέναντι στο λαθρεμπόριο προϊόντων από άγρια ζώα.

Εργαζόμενοι στην υπηρεσία περιβάλλοντος των Φιλιππίνων, οι οποίες θέλουν να απαλλαγούν από την εικόνα της χώρας-σημείου αναφοράς στο παγκόσμιο λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου, άρχισαν να συνθλίβουν το πολύτιμο φορτίο με εκσκαφέα.

Πρόκειται πάντως μόνο για ένα τμήμα φορτίων συνολικού βάρους 13,1 τόνων, που κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο της Μανίλας από το 2009 έως σήμερα. Οι υπόλοιποι χαυλιόδοντες, οι οποίοι στοιχίζουν εκατομμύρια δολάρια στη μαύρη αγορά, εκλάπησαν από το τελωνείο. Ένας αξιωματούχος, ο οποίος κατηγορείται ότι έκλεψε 700 κιλά ελεφαντόδοντου, καταζητείται.

Η νησιωτική χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας χρησιμοποιείται ως κόμβος για τη μεταφορά ελεφαντόδοντου από την Αφρική στην υπόλοιπη Ασία. Η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που Κινδυνεύουν με Αφανισμό (CITES) την συγκαταλέγει στα οκτώ κράτη που δεν καταβάλλουν προσπάθειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και κινδυνεύουν με κυρώσεις.

Το ελεφαντόδοντο είναι περιζήτητο σε χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη, καθώς χρησιμοποιείται σε αγάλματα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα που αντανακλούν την κοινωνική θέση και τον πλούτο των ιδιοκτητών τους. Στις καθολικές Φιλιππίνες, το ελεφαντόδοντο χρησιμοποιείται σε εικονίσματα και άλλα λατρευτικά αντικείμενα.

Η καταστροφή του φορτίου εντάσσεται στο σχέδιο δράσης που παρουσίασε η κυβέρνηση των Φιλιππίνων προκειμένου να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις. Επιπλέον, σε συνεργασία με αμερικανούς ειδικούς, οι αρχές πραγματοποιούν αναλύσεις DNA σε χαυλιόδοντες ώστε να μάθουν περισσότερα για την προέλευση και τη διαδρομή των φορτίων και να ακολουθήσουν αποτελεσματικότερα τα ίχνη των εγκληματικών οργανώσεων που κρύβονται πίσω από το λαθρεμπόριο.

Κίνδυνος αφανισμού

Το Μάρτιο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οργανώσεις για την προστασία άγριων ζώων προειδοποίησαν σε έκθεσή τους ότι οι αφρικανικοί ελέφαντες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη κρίση από την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου ελεφαντόδοντου, πριν από σχεδόν 25 χρόνια. Σε κάποιες χώρες, ο κίνδυνος αφανισμού αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Σύμφωνα με την έκθεση, το λαθρεμπόριο έχει διπλασιαστεί από το 2007 και τριπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια. Μόνο το 2011 θανατώθηκαν 25.000 ελέφαντες για τους χαυλιόδοντές τους, ενώ οι συντάκτες της έκθεσης υπολόγιζαν ότι ο πληθυσμός τους στην Αφρική αριθμεί πλέον 420.000-650.000 ζώα.

naftemporiki.gr