Εμπαιγμό καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κομοτηνής από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ

Εμπαιγμό καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κομοτηνής από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ

43534534rrre

Μένεα πνέουν οι εργαζόμενοι κατά του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης κ. Γεώργιο Καλτσίδη, κατηγορώντας τον για εμπαιγμό και αδιαφορία στα αιτήματά τους για στήριξη και ενίσχυση των ιδιαίτερα επιβαρυμένων υπηρεσιών του Νοσοκομείου.

Όπως σημειώνουν, πριν λίγο καιρό ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. κ. Ναλμπάντης έστειλε έγγραφο προς την 4η ΥΠΕ το οποίο ζητούσε ενίσχυση του Νοσοκομείου από την Πρωτοβάθμια περίθαλψη (ΠΕΔΥ- Κέντρα Υγείας).

Απαντώντας, η ΥΠΕ ζήτησε με έγγραφό της το πρόγραμμα τους και τελικά απάντησε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, οι οποίοι σύμφωνα με τους ίδιους είναι «περίεργοι» και «απαράδεκτοι», όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα υποστελέχωσης,  περισσεύουν κιόλας.

Ένα παράδειγμα αυτής της «δημιουργικής» αριθμητικής, σημειώνουν, είναι το εξής:

Το ακτινολογικό, θέλει 8 βάρδιες την ημέρα, 4 το πρωί, 2 το απόγευμα και 2 τη νύχτα (λειτουργούν δύο τμήματα στον αξονικό, το ακτινολογικό και το εμφανιστήριο), που σημαίνει πως την εβδομάδα χρειάζεται 56 βάρδιες. Αντίθετα η ΥΠΕ βγάζει 6 βάρδιες την ημέρα, δηλαδή 42 βάρδιες την εβδομάδα. Συνολικά οι εργαζόμενοι στο ακτινολογικό είναι 10, που συνολικά αποδίδουν 50 εργάσιμες βάρδιες την εβδομάδα, κάτι που υστερεί από την πραγματικότητα, περισσεύει όμως στους υπολογισμούς της ΥΠΕ.

Και όλα αυτά τη στιγμή που τα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Κομοτηνής για τον Ιανουάριο 2015 εξυπηρέτησαν 3950 περιστατικά με δυο νοσηλεύτριες μόνιμο προσωπικό και μαθήτριες της σχολής.

Το ΤΕΠ δέχεται το εικοσιτετράωρο 150 ασθενείς, 4500 μηνιαίως με προσωπικό που ενισχύεται από τα Κέντρα Υγείας.

Το Μικροβιολογικό εργαστήριο για τον Ιανουάριο του 2015 πραγματοποίησε 56223 εξετάσεις με τη συνδρομή προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας.

Το Ακτινολογικό εργαστήριο. στο οποίο λειτουργεί και αξονικός τομογράφος, για το μήνα Ιανουάριο του 2015 πραγματοποίησε 5876 εξετάσεις. Τα προγράμματα της Οφθαλμολογικής κλινικής είχαν ως απογευματινή βάρδια νοσηλεύτρια του ΠΕΔΥ.

Χρειαζόμαστε ενίσχυση

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Κοσμάς Φιλιππίδης ο υπολογισμός της ΥΠΕ μιλά για 12 άτομα που βράζουν 80 βάρδιες, όταν το μέγιστο που μπορούν να κάνουν είναι 60.

Την ίδια ώρα του οφείλονται ρεπό, άδειες του 14 και του 15, για αυτό και αποφάσισαν να καταγγείλουν αυτό το γεγονός στην τοπική κοινωνία.

Όπως ανέφερε, το ΠΕΔΥ εδώ και χρόνια υπολειτουργεί, και δεν εκπληρώνει τη βασική του αποστολή ως πρωτοβάθμια φροντίδα, με αποτέλεσμα όλοι οι ασθενείς να εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο Κομοτηνής, το οποίο είναι πάρα πολύ επιβαρυμένο.

«Σε όλο αυτό η απάντηση της ΥΠΕ είναι περισσεύετε, δεν χρειάζεστε άλλους, αυτό για εμάς, είναι εμπαιγμός, αστοχία ή ανεπάρκεια» σημείωσε, τονίζοντας πως μόλις πριν από μία εβδομάδα επισκέφτηκε ο Υφυπουργός Επικρατείας κ. Τερενς Κουίκ το Νοσοκομείο, τον οποίο ενημέρωσαν για όλα αυτά τα προβλήματα, όμως θέλουν επιτέλους έργα.

Προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε την κατάσταση

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής προϊστάμενος των Εργαστηρίων του Νοσοκομείου κ. Ηλίας Γκέντζελης, το τμήμα παλεύει εδώ και τρείς μήνες, σε συνεργασία με τον διοικητή του Νοσοκομείου, για να φέρουν άτομα, έστω και συμπληρωματικά για κάποιες ώρες, για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση σε αυτά.

Η 4η ΥΠΕ τους ζήτησε αναλυτικά τα προγράμματα, και μελετώντας τα αποφάνθηκε ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά περισσεύουν κιόλας.

Αυτό που ζητούν, δεν είναι η αποψίλωση του ΠΕΔΥ, μιας και θεωρούν ότι αυτό θα πρέπει να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας που τώρα πέφτει στα νοσοκομεία, αλλά μια ενίσχυση προσωρινά.

Ενίσχυση από την πρωτοβάθμια

Τέλος το μέλος του ΔΣ του συλλόγου Εργαζομένων ο κ. Αλέξανδρος Σπανός μίλησε για τραγική κατάσταση που βιώνουν τόσο οι χρήστες όσο και οι επαγγελματίες της υγείας στη Ροδόπη.

Όπως σημείωσε, τόσο η νοσηλευτική όσο και τα εργαστήρια βρίσκονται σε ασφυξία, τη στιγμή που Κέντρα υγείας και ΠΕΔΥ στη Ροδόπη έχουν απαξιωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν.

Όμως ενώ στο πρόγραμμα που κατέθεσαν στην ΥΠΕ αποτυπώνονταν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με εργαζόμενους που δουλεύουν χωρίς ρεπό για 10 με 15 μέρες.

Για αυτό και εξέπεμψαν σήμα κινδύνου προς τους διευθυντές κέντρων υγείας και ΠΕΔΥ, σημειώνοντας πως από τη στιγμή που δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε για αν υποστηρίξουν και να αποφορτίσουν τη δευτεροβάθμια περίθαλψη στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, ζητώντας την έλευση ατόμων από αυτά, ακόμα και να επωμισθούν όλο τον όγκο της εργασίας με την προσωρινή έλευση όλων στο Νοσοκομείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Όμως οι εκκλήσεις τους δεν εισακούστηκαν, αντίθετα τα στοιχεία διαστρεβλώθηκαν και πήραν αρνητική απάντηση.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνούν όλοι αυτοί οι θεσμικοί φορείς, σημείωσε, ότι ο πραγματικός, είτε πολιτικός είτε διοικητικός προϊστάμενος τους είναι ο Ροδοπίτης ασθενής.

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα, σε οποιουσδήποτε σήμερα αναπτύσσουν μέσα και έξω από το Νοσοκομείο, μετά από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ότι δεν χρειαζόμαστε σαν σύλλογος και σαν εργαζόμενοι, ούτε προστάτες ούτε πατρόνους, είμαστε ικανοί να διασφαλίσουμε και να υπερασπιστούμε τα δίκαια αιτήματα, τόσο των συναδέρφων, όσο και όλων των χρηστών υγείας στη Ροδόπη» κατέληξε.

Η καταγγελία των εργαζομένων του Νοσοκομείου έχει ως εξής:

«Η υποστελέχωση του νοσοκομείου Κομοτηνής είναι γνωστή σε όλους. Προσπαθώντας να κρατηθούν τα νοσηλευτικά τμήματα - εργαστήρια (Μικροβιολογικό-Ακτινολογικό) με υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού καταστρατηγώντας νομοθεσίες και ευρωπαϊκές οδηγίες περί αδειών, πενθημέρου κ.λ,π. για να εξυπηρετηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η τοπική μαστιζόμενη κοινωνία, ζητήθηκε η συνδρομή των συναδέλφων από την πρωτοβάθμια "περίθαλψη ΠΕΔΥ (ΙΚΑ),Κέντρα Υγείας Ιάσμου, - Σαπών. Με συνεχείς οχλήσεις την προηγούμενη περίοδο αυτό κατέστη δυνατό.

Περιμένοντας τη νέα απόφαση του κ. Καλτσίδη , διοικητή της 4ης ΥΠΕ που θα επέτρεπε την απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου σύμφωνα ΚΑΙ με τις προεκλογικές εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για άμεση πρόσβαση των πολιτών και καλύτερη εξυπηρέτηση τους από τις δομές υγείας, ήρθαμε αντιμέτωποι με μια περίεργη λογιστική στη διεκπαιρέωση του εβδομαδιαίου προγράμματος, κυκλικού ωραρίου των τμημάτων, σύμφωνα με τα οποία το προσωπικό είναι υπεραρκετό, καθώς οι καρεκλοκένταυροι της 4ης ΥΠΕ γνωρίζουν καλύτερα το κυκλικό ωράριο!!!

Τα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Κομοτηνής για τον Ιανουάριο 2015 εξυπηρέτησαν 3950 περιστατικά με δυο νοσηλεύτριες μόνιμο προσωπικό και μαθήτριες της σχολής. Το ΤΕΠ δέχεται το εικοσιτετράωρο 150 ασθενείς, 4500 μηνιαίως με προσωπικό που ενισχύεται από τα Κέντρα Υγείας. Το Μικροβιολογικό εργαστήριο για τον Ιανουάριο του 2015 πραγματοποίησε 56223 εξετάσεις με τη συνδρομή προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας. Το Ακτινολογικό εργαστήριο. στο οποίο λειτουργεί και αξονικός τομογράφος, για το μήνα Ιανουάριο του 2015 πραγματοποίησε 5876 εξετάσεις. Τα προγράμματα της Οφθαλμολογικής κλινικής είχαν ως απογευματινή βάρδια νοσηλεύτρια του ΠΕΔΥ.

ΕΑΝ το υπουργείο καλύψει άμεσα (αύριο) τις 120 κενές οργανικές θέσεις τότε μη λάβετε υπόψη το παρόν έγγραφο.

ΕΑΝ η 4η ΥΠΕ θεωρεί ότι στο ΠΕΔΥ και στα Κέντρα Υγείας του νομού μας εξυπηρετούνται περισσότεροι ασθενείς ως πρωτοβάθμια φροντίδα και αποσυμφορούν το Νοσοκομείο, τα παραπάνω στοιχεία διαψεύδουν την πεποίθηση αυτή.

ΑΣΤΟΧΙΑ, ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ;

Τόσον όσον αφορά τους εναπομείναντες εργαζόμενους όσο και τους πληττόμενους χρήστες υγείας που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 4ης ΥΠΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ»