Πέρασε τα όρια συναγερμού η στάθμη του Έβρου

Πάνω από τα όρια επιφυλακής παραμένει η στάθμη του ποταμού Έβρου, μετά την υπερχείλιση του φράγματος Ιβαΐλογκραντ στη Βουλγαρία και οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν το φαινόμενο με προσοχή.

 

24-4-2014-potamos-ebrosΠάνω από τα όρια επιφυλακής παραμένει η στάθμη του ποταμού Έβρου, μετά την υπερχείλιση του φράγματος Ιβαΐλογκραντ στη Βουλγαρία και οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν το φαινόμενο με προσοχή.

 

 

 

 

Σύμφωνα με στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στις 8 το βράδυ, στα σημεία μέτρησης των Κήπων η στάθμη ήταν στα 4,10 μέτρα ξεπερνώντας το όριο συναγερμού των 4 μέτρων, στα Κόμαρα η στάθμη βρίσκονταν στα 5 μέτρα με το όριο συναγερμού να βρίσκεται στα 5,2 ενώ στο Πύθιο η στάθμη ήταν στα 4,75 μέτρα, με όριο επιφυλακής τα 4,70 μέτρα.

Το κύριο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί μετά την υπερχείλιση του φράγματος στο Ιβαήλοβγκραντ, αφού ταυδροηλεκτρικά φράγματα της βουλγαρικής πλευράς βρίσκονται πάντα σε μεγάλη πληρότητα, έτσι ώστε όταν λιώνουν τα χιόνια τα φράγματα δεν μπορούν να συγκρατήσουν νερά και δουλεύουν οι υπερχειλιστές και έρχονται ανεξέλεγκτα ποσότητες νερών.

Πάντως φέτος υπήρχε κάποια συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών, με τους Βουλγάρους να περιορίζουν, έστω και λίγο, την πληρότητα μετά από επικοινωνία με την Περιφέρεια.