Εντείνεται η καταπολέμηση της Λύσσας στην ΑΜΘ

Εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της λύσσας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού από το 2011, που η λύσσα πέρασε τα Ελληνικά σύνορα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τα κρούσματα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα.

23-3-2013-lyssaΕντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της λύσσας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού από το 2011, που η λύσσα πέρασε τα Ελληνικά σύνορα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τα κρούσματα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα.

 

 

 

 

Η λύσσα εμφανίστηκε στη χώρα μας ξανά περνώντας από τα Σκόπια, όπου βρίσκεται σε σημαντική έξαρση, και από τότε οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπισή της.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης των περιφερειών αλλά και τις κυνηγετικές οργανώσεις έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα παθητικής παρακολούθησης, όπου ζώα τα οποία βρίσκονταν νεκρά ή είχαν συμπεριφορά ύποπτη για τη λύσσα συλλεγόταν και αποστέλλονταν στο Κέντρο Αναφοράς για τη λύσσα στην Αθήνα.

Αυξάνονται τα κρούσματα

Όπως σημείωσε ο κ. Κυριάκος Σκορδάς, διευθυντής υποστήριξης της κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης ο οποίος βρέθηκε στην Κομοτηνή για την ενημέρωση, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης με τους 63 θηροφύλακες που διαθέτει και με τους επιστημονικούς συνεργάτες της έστειλαν περίπου 150 δείγματα στην Αθήνα από νεκρές αλεπούδες, αλλά και ασβούς, κουνάβια, αγριογούρουνα.

Με τα κρούσματα στην Ελλάδα να έχουν φτάσει τα 28, το Υπουργείο προχωρά σε εμβολιασμό των αλεπούδων από αέρος, κάτι που σημαίνει ότι δολώματα με το εμβόλιο της λύσσας θα ρίχνονται από ελικόπτερα και από αεροπλάνα, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, φτάνοντας μέχρι την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα.

Το πρόγραμμα αναμένεται αν ξεκινήσει γύρω στον Οκτώβριο, αφού προηγηθούν διαγωνισμοί.

Βέβαια μετά τη διασπορά των δολωμάτων θα πρέπει να γίνει ενεργητική παρακολούθηση, συνεχίζοντας τη δειγματοληψία, και αν μετά από κάποια χρόνια δεν εντοπιστούν κρούσματα, τότε θα μπορέσουμε να πούμε όντως η Ελλάδα έχει απαλλαχθεί από τη λύσσα.

Οι κυνηγετικές οργανώσεις συμμετέχουν εθελοντικά σε όλη αυτή τη διαδικασία, μέσω του προσωπικού τους, και ευελπιστούν ότι με τη συνεργασία και με τις κτηνιατρικές και με τις δασικές υπηρεσίες θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ωρολογιακή βόμβα για την υγεία η λύσσα.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκορδάς, η λύσσα είναι μια ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία, αφού αν κολλήσει άνθρωπος και δεν προλάβει να εμβολιαστεί, η νόσος είναι ανίατη.

Ήδη από τα στοιχεία που υπάρχουν στις διευθύνσεις υγείας 215 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν ή πήραν αντιλυσσικό ιό ή τους χορηγήθηκε ορός στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Από τα 215 κρούσματα περίπου το 85% αφορά δαγκώματα από αδέσποτα σκυλιά, παρόλο που συνήθως δεν πρόκειται για λυσσασμένα σκυλιά.

Για αυτό και ο κ. Σκορδάς τόνισε πως θα πρέπει αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σκύλων, τόσο αδέσποτων, για τους οποίους υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι, αλλά και τα σκυλιά των κτηνοτρόφων, που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

«Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια καθολική αντιμετώπιση του ζητήματος ώστε να μην έχουμε ανασφάλεια για τα πώς θα παίζουν τα παιδιά μας έξω» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρόλο που κάθε δημοτική αρχή έχει υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα, το κυνοκομείο Κομοτηνής έχει προχωρήσει σε πρόγραμμα εμβολιασμού αδέσποτων ζώων με το εμβόλιο της λύσσας, ενισχύοντας την προστασία απέναντι στην αρρώστια, η οποία πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα στην περιφέρεια ΑΜΘ.