Την ηλιακή έκλειψη παρακολούθησε η ομάδα Αστρονομίας του 3ου Γυμνασίου

Την ηλιακή έκλειψη παρακολούθησε η ομάδα Αστρονομίας του 3ου Γυμνασίου

ekl1Την μερική ηλιακή έκλειψη, που στη μέγιστη φάση της έφτασε το 36,5%, που έλαβε χώρα την Παρασκευή 20 Μαρτίου

ekl2είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με ένα ιδιότυπο τρόπο τα παιδιά της ομάδας Αστρονομίας του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής, μέσα από το τηλεσκόπιο που στήθηκε στο χώρο του σχολείου από τον υπεύθυνο της ομάδας κ. Ιωάννη Πρασσόπουλο.

Βέβαια τα παιδιά δεν βρέθηκαν έξω από το σχολείο, αλλά μέσα από την ειδική σύνδεση που είχε κάνει με τηλεόραση εντός του σχολείου ο κ.  Πρασσόπουλος παρακολούθησε την πορεία του φαινομένου όσο ήταν ορατό, μιας και η συννεφιά δε επέτρεπε την απρόσκοπτη παρακολούθηση.

Παράλληλα παρακολουθούσαν την μερική έκλειψη και μέσω διαδικτύου όπως έγινε ekl3στα νορβηγικά νησιά Svalbard.

Παρών ήταν ο σχολικός σύμβουλος φυσικών στην Θράκη κ. Χρήστος Γκοτζαρίδης, ο οποίος τόνισε πως είανι τιμή και προνόμιο να έχουν συνάδερφό τους τον Δημήτρη Πρασσόπουλο, ο οποίος θεωρεί πως είναι από τους κορυφαίους στην Ελλάδα σε θέματα ερασιτεχνικής αστρονομίας.

«Εκμεταλλευόμαστε την εμπειρία του σήμερα εδώ, για να στήσουμε μια παρατήρηση της ηλιακής έκλειψης» σημείωσε, τονίζοντας πως έχουν ετοιμάσει ένα δίκτυο με τον υπολογιστή, για παρατήρηση της έκλειψης από διάφορα μέρη της γης και επίσης, το σήμα του δικού μας τηλεσκοπίου μεταφέρονταν στην τηλεόραση για να το δουν στο διάλλειμα όλοι οι μαθητές του γυμνασίου.

Το τηλεσκόπιο έφερε ο ίδιος ο κ. Πρασσόπουλος Δημήτριος, ο οποίος εκτός από φυσικός καθηγητής στο 3ο γυμνάσιο Κομοτηνής είναι και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης.

Αυτός ασχολείται πολλά χρόνια με την Αστρονομία, από το 1984, και διαθέτει εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εκδηλώσεις που κάνει η ομάδα.

Σημείωσε δε πως υπάρχει γενικότερα ενδιαφέρον για την αστρονομία, όμως δυστυχώς πλέον με την κατάργηση του μαθήματος της αστρονομίας στην β’ Λυκείου, πριν από δύο χρόνια έγινε ένα πλήγμα για την Αστρονομία στην Ελλάδα, μια χώρα η οποία έχει παράδοση σε αυτή από την αρχαιότητα.