Οι ελλείψεις αφήνουν παιδιά έξω από τα νηπιαγωγεία

Τεράστια προβλήματα έχει δημιουργήσει στα νηπιαγωγεία της Ροδόπης η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, η οποία έχει οδηγήσει, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κα Παναγιώτα Βενετοπούλου, στο να αδυνατούν να δεχτούν προνήπια (παιδιά ηλικίας 5-6 ετών).

25-9-2013-elleipseis nipiagwgeiaΤεράστια προβλήματα έχει δημιουργήσει στα νηπιαγωγεία της Ροδόπης η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, η οποία έχει οδηγήσει, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κα Παναγιώτα Βενετοπούλου, στο να αδυνατούν να δεχτούν προνήπια (παιδιά ηλικίας 5-6 ετών).

 

 

 

Όπως σημείωσε η κα Βενετοπούλου έχουμε πολλά νηπιαγωγεία της περιοχής μας που λόγω κτιριακών εγκαταστάσεων δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να φιλοξενήσουν τόσα πολλά παιδιά, ενώ με την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού νηπιαγωγών, δεν μπορούν να δημιουργηθούν επιπλέον τμήματα για να μπορέσουν να φοιτήσουν τα νήπια και τα προνήπια.

Αυτό οδηγεί τα νηπιαγωγεία να μην μπορούν αν δεχτούν τα προνήπια, κάτι που όπως τόνισε η πρόεδρος των εκπαιδευτικών δημιουργεί πρόβλημα στις οικογένειες της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας.

«Η κατάσταση η οικονομική του καθενός είναι πάρα πολύ δύσκολη, σαφέστατα θα βοηθούσε την οικογένεια εάν το παιδί του φοιτούσε σε κάποιο δημόσιο νηπιαγωγείο, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει ο γονιός να δώσει κάποια χρήματα επιπλέον, για να πάει το παιδί του σε κάποιο ιδιωτικό παιδικό σταθμό, είτε σε κάποιο άλλου είδους εκπαίδευσης» σημείωσε.

Όπως τόνισε από μια πρώτη εκπαίδευση αυτή τη στιγμή συνολικά υπάρχει έλλειψη συνολικά 34 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων είναι νηπιαγωγοί αλλά και δάσκαλοι ειδικότητας, όπως φυσικής αγωγής, μουσικής, αγγλικών και πληροφορικής.

Όσο για την κάλυψη των κενών, ο ίδιος σημείωσε πως αυτό το γνωρίζει μόνο το Υπουργείο, είτε προσλαμβάνοντας αναπληρωτές ή αν θα μπορέσει με κάποιον τρόπο μέσω ΕΣΠΑ να καλύψει τα κενά αυτά.

Πρόβλημα με τον αριθμό παιδιών

Η κα Βενετοπούλου σημείωσε πως έχουν θέσει τα προβλήματα αυτά στην προϊσταμένη αρχή και τον Περιφερειακό Διευθυντή, είτε αφορούν δημοτικό σχολείο είτε νηπιαγωγείο.

«Οι συνάδελφοί μας νηπιαγωγοί αντιμετωπίζουν μπορώ να πω και σοβαρότερο πρόβλημα απ’ ότι εμείς οι δάσκαλοι, γιατί να φανταστείτε ο δάσκαλος έχει ένα ωράριο, με ενδιάμεσα διαλείμματα ίσως να έχει και κάποιο κενό για να ξεκουραστεί, δεν έχει κάθε ημέρα εφημερία για να μπορέσει να είναι συνεχώς στην τάξη ή στο διάλειμμα, ενώ η μια και μοναδική νηπιαγωγός ή 2 νηπιαγωγοί σ’ ένα μεγάλο νηπιαγωγείο, από την ώρα που θα πάνε μέχρι την ώρα αποχώρησης των νηπίων, είναι συνεχώς μαζί τους, δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν ούτε με τη διοικητική εργασία την οποία επωμίζονται ως προϊσταμένες σε νηπιαγωγείο, αλλά ούτε και να κάνουν κάποια άλλη προετοιμασία»

Παράλληλα επιβαρύνεται το πρόγραμμά τους ακόμη περισσότερο με τα πολυπληθή τμήματα και με τη νέα εντολή του υπουργείου Παιδείας για τους 25 μαθητές + 10% επιπλέον, που σημαίνει ότι θα έχουμε τάξεις 27-28 μαθητών, σε μια αίθουσα με 28 νήπια και μια νηπιαγωγό που να μην ξέρει από πού να πιαστεί.

Δύο νέα ολοήμερα νηπιαγωγεία στη Ροδόπη

Να σημειώσουμε πως όπως ανέφερε η κα Βενετοπούλου, τα Ολοήμερα σχολεία οδηγούνται σε σταδιακή κατάργηση, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών και τη μη τοποθέτηση αναπληρωτών από το υπουργείο.

Παρόλα αυτά το Υπουργείο συνεχίζει να δημιουργεί ολοήμερα, τόσο σχολεία όσο και νηπιαγωγεία. Μάλιστα στη Ροδόπη, με απόφαση του υπουργού Παιδείας το 1ο Νηπιαγωγείο Σαπών και το 9ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής γίνονται ολοήμερα από αυτή τη χρονιά.

Η μετατροπή των νηπιαγωγείων ξεκινά από το σχολικό έτος 2013-2014, χωρίς όμως αύξηση του συνολικού αριθμού των οργανικών θέσεων νηπιαγωγών της χώρας.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση