Αντιπαράθεση Πετρίδη-Δαπέργολα στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή το μέλλον του δρόμου Συμβόλων

Αντιπαράθεση Πετρίδη-Δαπέργολα στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή το μέλλον του δρόμου Συμβόλων

989889776

Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης 31 Ιουλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής το θέμα του ημιτελούς κομματιού του δρόμου των Συμβόλων στην οδό Αγίας Βαρβάρας, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Νεκτάριος Δαπέργολας.

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή η οδός Αγίας Βαρβάρας είναι κλειστή από το ύψος της Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Ολύμπου, ενώ για να αποφευχθούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων έχει μονοδρομηθεί η παράλληλη αυτής οδός Κατσαντώνη.

Ζητά άνοιγμα του δρόμου

Στην ερώτησή του ο κ. Δαπέργολας, μιλά για διαιωνιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση, συνεχιζόμενη επίδειξη πλήρους αδράνειας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και έλλειψη κάθε στοιχειώδους έστω ένδειξης για μελλοντική διευθέτησή του ζητήματος, που εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων και προτείνει μέχρι να υπάρξει οριστική λύση, να παραδοθεί στην κυκλοφορία το προβληματικό κομμάτι του έργου ως έχει, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ήταν επί πολλούς μήνες ανοιχτός ο δρόμος Κομοτηνής-Καρυδιάς.

Ο κ. Δαπέργολας τονίζει πως η επικείμενη όχληση κατοίκων της οδού Αγίας Βαρβάρας λόγω κυρίως της σκόνης, το οποίο χαρακτηρίζει ήσσονος σημασίας πρόβλημα, θα μπορούσε να ελαχιστοποιηθεί με απλέςκινήσεις, προτείνοντας να γίνει συντήρηση της οδού με το απαραίτητο υλικό οδοστρωσίας  και κατασκευή μιας στρώσης (ομαλής, συμπυκνωμένης κλπ), η οποία θα αναλάβει τον κυκλοφοριακό φόρτο της οδού.

Ακολούθως, σημειώνει ο κ. Δαπέργολας, πρέπει να γίνεται διαβροχή κατά τη διάρκεια της ημέρας, για την αποφυγή δημιουργίας σκόνης, όπως επίσης και η απαραίτητη διαμόρφωση-συντήρηση με μηχανικά μέσα (grader, οδοστρωτήρα) της κυκλοφορούμενης  επιφάνειας σε τακτά χρονικά διαστήματα.  Περαιτέρω, με την κατάλληλη κατακόρυφη σήμανση, θα αποφευχθεί και το ενδεχόμενο οι χρήστες της οδού να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες με τα οχήματα τους τονίζει.

Αντίδραση από την πλευρά του Δημάρχου

Η ερώτηση του κ. Δαπέργολα καταλήγει πως «Λύσεις συνεπώς υπάρχουν, έστω και πρόχειρες, αρκεί να πάψουν να είναι εγκλωβισμένες ανάμεσα στην αδιαφορία, την απροθυμία και την απάθεια» μια αποστροφή, που μαζί με την αναφορά με΄σα στην ερώτησης ότι «το βασικό καθήκον μιας δημοτικής αρχής που αρέσκεται να λέει ότι σέβεται τον δημότη, είναι να αγωνίζεται για να δίνει άμεσες λύσεις στα βασικά του προβλήματα» προκάλεσαν την αντίδραση του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη, ο οποίος μίλησε για προσφιλή αντιπολιτευτική τακτική προσπάθειας αξιοποίησης έργων που καρκινοβατούν είτε γιατί τους δίνει πεδίο να φανούν συμπαραστάτες των πολιτών είτε από αντιπολιτευτική διάθεση.

Υπενθύμισε δε ότι με ομόφωνη απόφαση το Συμβούλιο έχει κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο, ο εργολάβος όμως κατέθεσε ένσταση και τώρα η υπόθεση έχει πάρει τη δικαστική οδό, η οποία είναι πάρα πολύ αργή (η υπόθεση δεν έχει πάρει ακόμα καν δικάσιμο).

Αναφερόμενους στους ισχυρισμούς περί αδράνειας και αδιαφορίας της Δημοτικής αρχής άφησε αιχμές κατά των «τεχνικών συμβούλων» της παράταξης του κ. Δαπέργολα που θεωρεί ότι πρότειναν τις λύσεις που αυτός κατέθεσε στην ερώτησή του, σημειώνοντας πως θα πρέπει αν γνωρίζουν πως υποθέσεις σαν και αυτή χρονίζουν, τόνισε όμως ότι εδώ και μερικούς μήνες ερευνά εναλλακτικές νομικές λύσεις, με τις απόψεις των νομικών συμβούλων του Δήμου να διίστανται.

Για αυτό η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ήδη έλαβε απόφαση για να αναθέσει σε εξωτερικό Τεχνικό γραφείο με εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα την εκπόνηση γνωμοδότησης η οποία θα κατατεθεί στο Δημοτικό συμβούλιο για να ληφθεί μια απόφαση για το θέμα.

Κλείνοντας τόνισε πως «μαθήματα ευαισθησίας προς τα προβλήματα του κόσμου τόσο εγώ προσωπικά και η παράταξη δεν δέχεται από κανένα», θεωρώντας πως ο κ. Δαπέργολας μέσα από την ερώτησή του θέλησε να δώσει μαθήματα ευαισθησίας, και πως «η διαλλακτικότητα, η αξιοπρέπεια και η αυτοεκτίμηση έχει τα όριά της»